Co má společného román Paní Dallowayová Virginie Woolfové s oscarovým snímkem Hodiny?

Co má společného román Paní Dallowayová Virginie Woolfové s oscarovým snímkem Hodiny?

Tisk

virginie 1902Klasika Virginie Woolfové vždy láká k přečtení. Dokonalý styl, skvělé popisné pasáže, psychologie postav. Každodennost, introspekce. Její Paní Dallowayová je kniha, která se nachází v mnoha knihovničkách. Je to kniha, po které vždy čas od času rádi sáhneme.

Impresionistický román Paní Dallowayová vznikal perem významné britské autorky Virginie Woolfové v letech 1923 - 1925. Je považován za její nejznámější dílo, které později inspirovalo amerického autora Michaela Cunninghama k napsání románu Hodiny, jenž byl i úspěšně zfilmován. Vynikající drama Hodiny z roku 2002 režíroval Stephen Daldry a v hlavních rolích excelovaly herečky Meryl Streep, Julianne Moore a Nicole Kidman. Film získal deset nominací na Oscara a byl film oceněn dvěma Zlatými glóby a Stříbrným medvědem. Oscara získala Nicole Kidman.

Kniha Virginie Woolfové Paní Dallowayová vypráví příběh padesátnice Clarissy Dallowayové, která se jednoho rána vypraví koupit květiny na večírek pro svého manžela Richarda. Woolfová podrobně popisuje každodenní záležitosti i vnitřní svět Clarissy, její život a mnohé další postavy, které do něj patří. Například jsou to Peter Walsh - její bývalý milenec, nebo Sally Setonová - důvěrná přítelkyně, dospívající dcera Elizabeth a její soukromá učitelka. Významnou postavou, jejíž příběh se knihou prolíná, je básník Septimus Smith, který si nese následky válečných hrůz a má psychické problémy. Jeho život nakonec končí sebevraždou.

Knihu přeložila Kateřina Hilská (2004), původní překlad knihy do češtiny náleží Vlastě Dvořáčkové.

virginie 1902

Fotografie Virginie Woolfové z roku 1902

„Stejně jako paní Dallowayová i Virginia Woolfová chodila okouzleně po Londýně, byla stejně intuitivní, stejně citlivá a vnímavá, dokonce i fyzicky se sobě podobají. Trpí jako ona depresemi a stísněností, také miluje krásu a květiny. Stejně jako ona byla i Virginia Woolfová oblíbenou hostitelkou, také ona pocházela z vyšší střední třídy. Pronikavý intelekt Virginie paní Dallowayová nemá, ale touto vlastností je obdařen Peter Walsh. A Septimus Smith, který je v knize druhým já Clarissy, je zároveň druhým ,šíleným já’ Virginie.“ (Martin Hilský)

O autorce:

Životopis Virginie Woolfové (1882 - 1941) by rozhodně vydal na román. Pohnutý život, psychické problémy, intimní přátelství se ženami, protifašistický odboj, sebevražda. Tato významná anglická autorka byla i literární kritičkou, esejistkou, filozofkou a feministkou a mezi její nejznámější díla patří Plavba, Noc a den, K majáku, Vlny, Orlando a Paní Dallowayová, která byla vydána v roce 1925.

Ukázka z knihy:

Ne, ne, ne! Už ji přece nemiluje! Jenom měl pocit, poté, co ji ráno viděl mezi nůžkami a hedvábíčky, jak se připravuje na večírek, že se nemůže zbavit myšlenek na ni; vracela se znovu a znovu jako náraz pražce ve vagonu; což samozřejmě neznamenalo, že ji miluje; myslel na ni, kritizoval ji, opět se jí, po třiceti letech, snažil cosi vysvětlit. Na první pohled se o ní dalo říci, že je materialistka; příliš jí záleží na postavení, na společnosti a společenském postupu - což je v jistém smyslu pravda; sama se k tomu přiznala. (Při troše snahy se z ní vždycky dalo vymámit přiznání ; byla pravdomluvná.) Ovšem říkávala, že nesnáší cuchty, staromilce, ztroskotance - to poslední platilo nespíš jemu; domnívala se, že lidé nemají právo se jen tak poflakovat s rukama v kapsách; musejí něco dělat, něčím být; a tyhle veličiny, tyhle vévodkyně, ty hraběnky obrostlé mechem, s nimiž se člověk setkával u ní v salonu, ač pro něj byly na hony vzdálené čemukoli, co má jen trochu význam, pro ni znamenaly cosi skutečného.

Název: Paní Dallowayová
Autor: Virginia Woolf
Překlad: Kateřina Hilská
Žánr: beletrie
Vydáno: 2019
Stran: 213
Vydalo nakladatelství: Euromedia Group
Hodnocení: 100 %

pani dallowayova

https://www.euromedia.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jean-Paul Didierlaurent o knize Čtenář z vlaku v 6.27

Jean-Paul Didierlaurent 200Francouzský spisovatel Jean-Paul Didierlaurent začínal s psaním povídek až v roce 1997 a přesto na sebe jeho románová prvotina Čtenář z vlaku v 6.27 strhává veškerou pozornost. P...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Život byl fajn, než přišla bouře

Než přišla bouře perexDobrodružství mne láká. Ale nemám ho v povaze. Vrcholem mých adrenalinových zážitků je noční venčení pejska. Možná i proto mne nalákala kniha Než přišla bouře. Protože je o dobrodružství dvou odvážných lidí. O cestě nap...


Literatura

Ženská milostná poezie v almanachu Královny slz a ostružin

200litKdyž byla spisovatelka a básnířka Sylva Lauerová konfrontována s názorem, že poezie se dnes téměř neprodává, vyvolalo to u ní nejen otázku, zda je tomu skutečně tak, ale zároveň se zrodil i nápad vytvořit almanach ženské milostné poezie plný něhy, radosti a...

Divadlo

Úniková hra Faust vás vtáhne do mystické historie

faust200Únikovou hru Faust si můžete užít v prostoru Enigma Prague (Svornosti 18, Praha 5-Smíchov). Koncipována je tak, aby si hráči nejenom „zahráli“, ale dozvěděli se i něco z jednoho z nejstarších českých a pražských mytologických příběhů.

...

Film

ZAČÍNÁ FILMOVÁ PŘEHLÍDKA 3KINO

3kino perexPražská kina ATLAS a EVALD přivítají ve dnech 1. - 8. listopadu 2018 pátý ročník filmového festivalu 3KINO, který se snaží českým divákům přinést to nejlepší ze současné kinematografie Visegrádské čtyřky – z Polska, Česka, Slovenska a Maďarska. V...