Multikulti pindy jedný český mindy

Multikulti pindy jedný český mindy

Tisk

multi kulti pindy 200Multikulti – Pindy jedný český mindy je v pořadí již devatenáctou vydanou knihou české spisovatelky Ivy Pekárkové. Publikaci dělí do šesti částí, na které se nyní podrobněji zaměřím.

 

 

První část s poetickým názvem V Anglii je tráva zelenější, popisuje stěhování Ivy a jejího nigerijského přítele z České republiky do Anglie. Zde vystřídali mnoho různých domů, ve kterých narazili na spolubydlící. Někteří byli lepší, někteří horší, jiní zase úplně příšerní a dělali jim ze života peklo. Vtipnou formou autorka líčí jednotlivé události, při kterých se nejenom pobavíte, ale i částečně poznáte kulturu jiných národů.
Následující část líčí zkušenosti autorky s romskými přistěhovalci. Konkrétně s těmi, kteří se dostali do tíživé sociální situace, či potřebují z jiného důvodu služby tlumočnice. Autorka nás seznámí s mnoha zajímavými případy z řad romských rodin, ale zejména se způsobem řešení těchto problémů britskými sociálními službami. Stylem vypravování je tato část velice odlišná od té předchozí. Jen těžko budete hledat ten vtip, kterým první kapitola oplývala, ale vzhledem k výběru témat je to pochopitelné.
Třetí a šestá kapitola jsou v podstatě shodné. Zachycují více, či méně překvapivé momenty z běžného života v Anglii, zamyšlení se nad určitými skutečnostmi, které ji iritují nebo naopak.  
Čtvrtá část představuje krátkou kapitolu zachycující okamžiky londýnských nepokojů v roce 2011. Opět nechybí myšlenkové pochody, ani zamyšlení se nad situací a autorčin osobní názor na proběhlé nepokoje.
Následuje zamyšlení se nad otázkou náboženství ve spojitosti se situacemi, se kterými se během své, zejména taxikářské kariéry, setkávala. Ani zde nechybí vlastní názor na věc a mnoho přirovnání s náboženstvími v zemích, které díky své práci navštívila.

Na první pohled mě ohromil styl vypravování, ve kterém si autorka nebere servítky, nechybí ani myšlenkové pochody, vlastní názor na konkrétní situaci a k tomu i příběhy ze života. První a druhou část jsem přečetla s obrovskou chutí, takřka jedním dechem. Ve třetí části se už ale objevovaly postřehy, které se opakovaly, nebyly proto tolik zajímavé. Autorka se rozhodla knihu nečlenit chronologicky, ale podle určitých témat, a tak se často stává, že se postřehy opakují nebo v několika případech doplňují ty předešlé. Nejsem si jistá, zda byl tento záměr nejmoudřejší. Osobně bych volila spíše kratší text, protože právě ono opakování se ubírá knize na kvalitě. I tak ale hodnotím knihu jako velmi dobrou.

multi kulti pindy


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Recyklované pohádky pohledem VIP patronů

2qO projektu Recyklohraní a Recyklovaných pohádkách jste se na našem webu mohli dozvědět více z tiskových zpráv a také z rozhovoru s ředitelkou, paní Ilonou Johnovou Koukalovou. Nyní máte možnost podívat se na projekt očima jeho VIP patronů, mezi které patří fotograf...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ze zahrádky rovnou na talíř

moje zahradni kucharka 200V nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media v květnu vyšla Moje zahradní kuchařka lákající na recepty v duchu hesla: ze zahrádky rovnou na talíř! Stojí tato barevná příručka s podtitulem Sezónní recepty za...


Literatura

Pastorův sexuální slovníček aneb Nestyďme se poučit

pastorkuv sexualni slovnicek pastorHumorný průvodce světem sexu se nám bude hodit na cestách, ve frontách, v tramvaji nebo pro pobavení na večírcích. Spousta skvělých témat, u kterých se rozhodně nudit nebudeme. A jistě se i něco přiučíme. Abeced...

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán pro sezónu 2022/2023. V premiéře uvede Kabaret Winton, 1984 podle Orwella i aktuální inscenaci tvůrce z Ukrajiny

svandovo divadlo 200Premiéru původní české hry Srpnové světlo Martina Františáka, uvedení dlouho očekávaného titulu Kabaret Winton, na jehož scénáři spolupracovala spisovatelka Kateřina Tučková, drama 1984 podle slavného románu George Orwella v režii...

Film

Vtipné i dojemné „sex-positive“ drama o hledání tělesné i duševní svobody

MMCPOddaná katolička Cruz prožila celý život podle pravidel, která jí vnutila rigidní španělská společnost. Denně chodí do kostela, uzavírá své tělo do korzetu, stará se o svého nemluvného manžela, pečuje o vnučku a strachuje se o dcer...