Dvojrecenze komiksových knih: Joker a Transmetropolitan 7

Dvojrecenze komiksových knih: Joker a Transmetropolitan 7

Tisk

komiksy joker200Joker, nejznámější z padouchů slavného Batmana, se dostává z arkhamského blázince na svobodu. Čeká na něj řidič a jeho budoucí pomocník, Jonny Frost, jemuž záporák většinou neřekne jinak než Jonny Jonny. Joker postupně začíná nabírat komplice a nepohodlné odstraňuje. Město se mění v jeho hřiště a temný stín padá na tamější obyvatele.

 

Kdo čeká na velký souboj mezi Batmanem a zelenovlasým psychoušem, toho musím zklamat. Samotný netopýří hrdina nastoupí na scénu až v samotném závěru. Kniha podává doklad o Jokerovu šílenství a chtíči po moci, po jeho ovládnutí všech věcí i lidí v městě plném strachu.

Do příběhu zasahují i jiní známí antihrdinové z Gothamu. Především jsou to Harley Quinn, Harvey Dent (Two-Face), Killer Croc, Penguin, Riddler.

komiksy joker1

Scénář z pera Briana Azzarella je postaven na nepříliš výrazných dialozích působících spíše jako doplněk potemnělé (asi jako Jokerova mysl), ale nádherné kresby. To bohužel knize strašně ubírá. Dialogy mezi postavami zní někdy velmi nepromyšleně a chaoticky, jakoby nastrčeně pro vyplnění místa, čímž spád knihy klesá vertikální rychlostí dolů.

Příběh také není nijak originální. Jak už vyplývá z textu výše, pan J zkouší znovu převzít vládu nad Gothamem. V příběhu se však neobjevují nějaké zajímavější kličky od hlavní linie pro zpestření prožitku z díla nebo konání nějakého překvapení. Linie je zkrátka chudá, bez nápaditějších idejí.

komiksy joker2

Všechny tyto prvky posouvají zážitek rapidně nízko. Pokud očekáváte, stejně jako já před otevřením komiksové knihy, pekelnou jízdu, taškařice Jokera ve velkém stylu, musím vás zklamat již podruhé. Pár scén, při kterých dojde na vaší tváři k naznačení úsměvu, nemůže zkrátka zachránit vše.

Nejedná se ale zase o kdovíjaký propadák. To, že je tato recenze negativistická, poukazuje pouze na nedostatky v této knize. Vznikají komiksy skvělé, špatné nebo dobré. Toto je naneštěstí případ poslední, ale mohlo by být i hůř. Určitě do vlaku, autobusu, při cestě do práce nebo doma odpoledne budete mít příjemnou jednohubku, jež nijak neurazí, ale ani nepřekvapí. Za mě lehký nadprůměr.

komiksy joker

Joker (Joker)

Brian Azzarello, Lee Bermejo
Překlad: Petr Zenkl
Kategorie: Komiksy
Vyšla 31. 10. 2012
Stran: 128
Vazba: vázaná
Nakladatelství: BB art
Hodnocení: 65/100

Transmetropolitan: Všechno, nebo nic 

Spider Jerusalem se vrací do prohnilého města plného drog, násilí, vražd i sexuálního zneužívání. Společnost mu dělají dvě naprosto šukézní asistentky Channon a Yelena, které dohlížejí na to, aby se Spider při své honbě za spravedlivým světem nezabil nebo aby se o to nepostaral někdo jiný.

Jakožto freelancer má Jerusalem volnou ruku při psaní o všech hnusárnách. Nedrží ho pod krkem žádný šéfredaktor, jenž by mu říkal, co má dělat. To mu dává neskutečnou svobodu, ale na straně druhé i zodpovědnost, již on cítí, a proto třeba při zkoumání světa dětských prostitutů (který je mimochodem hodně nechutný, zvlášť pro ty, kdo mají velice dobrou představivost) velice dbá na přesnost vypovídajících.

komiksy transmepolitan1

Hovořit zde o nějakém příběhu nemá moc smysl. Jednotlivé části knihy jsou spíše zaměřeny na situačnost. Jeden z nejoriginálnějších komiksových scenáristů naší doby, Warren Ellis, nám zkrátka zase dává k dispozici další nevšední část (již sedmou) knižního světa příběhů Transmetropolitan. Připadá mi to, jako kdyby Ellis po ránu šňupnul lajnu a pustil se do psaní scénáře. Je to prostě jeden velký výlet na tripu.

Nejde si prostě nezamilovat tohohle holohlavého šmejda s kérkami po těle, z níž jedna je na jeho hlavě v podobě (jak jinak) pavouka, cigárem v hubě, jeho zájmem o vedení země zmrdského prezidenta Garyho Callahana, arogantností, narcistickým egem, výřečností z prekérních okamžiků. Zkrátka všechno tohle a mnohem více je novinář Spider Jerusalem. Kdo ho zná, ví, o čem mluvím.

komiksy transmepolitan2

Kniha je rozdělena do šesti částí. Z nich pro mě nejlepší byl asi ten s názvem Kšeftík. Dalšími jsou Návrat ke kořenům, které mají tři části, a pak Má to logiku a Všechno, nebo nic.

Nemusím snad ani říkat, že kresba Daricka Robertsona dosahuje té nejvyšší kvality.

Takovou perličku zastává úvodní slovo slavného a uznávaného režiséra Darrena Aronovského. Ten v něm prosí o další příběhy Jerusalema (není divu, když natočil snímek Requiem za sen, jenž by se dal svou šíleností rovnat k Transmetropolitanu).

Chcete šílenou jízdu? Tady je.

komiksy transmepolitan

Transmetropolitan 7: Všechno, nebo nic (Transmetropolitan 7: Spider´s Thrash)
Warren Ellis, Darick Robertson
Překlad: Darek Šmíd
Kategorie: Komiksy
Vyšla 5. 12. 2012
Stran: 144
Sazba: brožovaná
Nakladatelství: BB art
Hodnocení: 90/100

Zdroj foto: BB art


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rockeři z Turba: Ještě se nám vůbec nechce bilancovat

turbo skupinaV pátek 24. srpna bude pro mnoho lidí velkým dilematem. V Horčápsku, nedaleko od Příbrami budou v tento den vystupovat SkaliSka, Eviwat, punková legenda E!E a několik DJs. V té samé době rozezní l...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pojďte se naučit cvičit! Malá škola Pilates
skolaV červnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Esence příručka s příznačným názvem Malá škola Pilates. Britská autorka Anya Hayesová nás uvede do tohoto typu cvičení, naučí nás základy, ale i složitější cviky a sestavy. Hlavně je vše srozumitelně popsáno a ...

Literatura

„Knihovna diskutuje se zaměřuje na knihy, které jsou v naší knihovně populární,“ říká její „máma“ Květa Strejčková

knihovna diskutuje 200Knížek není nikdy dost, říkají ti, kterým se písmenka vtiskla pod kůži a čtení je pro ně droga. Jak si ale vybrat. Přeplněné pulty a police v knihkupectvích, spousta PR článků, upoutávek, ale doporučení poskrovnu. Přitom na d...

Divadlo

Ať vejde ten pravý. Švandovo divadlo uvede drama o lásce, dospívání, šikaně a blízkosti

At vejde ten pravy 200Prvním divadlem v metropoli, které už koncem května otevře dveře divákům, je pražské Švandovo divadlo: a publikum přivítá hned premiérou. Hru Ať vejde ten pravý nastudovanou podle světoznámé předlohy uvedou u Švandů v české...

Film

5 top filmových zážitků z letošních Karlových Varů

alt47. ročník MFF Karlovy Vary se chýlí ke svému závěru a filmoví publicisté i diváci mohou začít bilancovat. Tohoto úkolu se nyní zhostí i K21, a sice očima redaktora, který navzdory tomu, že se festivalového dění účastnil pouze...