155 receptů Růženy a Andrease: Gurmánská živá strava

155 receptů Růženy a Andrease: Gurmánská živá strava

gurman200Hurá, konečně kniha, která si neklade za cíl osvětlit problematiku syrové stravy! Ostatně, toho je všude až dost, velmi oceňuji, že tady tento nutný úvod vzali autoři jen velmi stručně a jasně – a tím pádem i velmi zajímavě a čtivě, protože si odpustili agitaci, jež ve všežravcích probouzí pocit viny… a chtějí především ukázat na chuťovou rafinovanost, kterou raw food nabízí. A která je aplikovatelná do jakéhokoliv stravovacího stylu. Je to opravdu stylová gurmánská kuchařská kniha!

 


Množství a změna jídelníčku: je to moc nebo málo?
Se syrovou stravou mám své pokusné zkušenosti a je pravdou, že třeba nejrůznější druhy smoothie jsem do svého jídelníčku zařadila natrvalo. Přesto jsem občas při pročítání neskutečně úžasných receptů nechtěně sklouzávala k ekonomické výhodnosti nebo nevýhodnosti. Pravdou je, dokazují to zkušenosti nadšenců této stravy na facebooku, že se časem množství snědeného začne snižovat, tedy sníte méně, ale velmi důležitým faktorem pro plnohodnotné syrové stravování je kvalitní ovoce a zelenina, ořechy, semena. A to se dostáváme za prvé do potíží při shánění (bio obchody, farmáři, vlastní výpěstky, eshopy…) a do potíží s ufinancováním, protože tady bych osobně neměla ráda kompromis. Na druhou stranu člověka napadne, jak moc se zaplácáváme laciným pečivem a nekvalitními potravinami… oproti tomu je pohled do této kuchařky doslova jedno velké WAU: „Proboha, a tohle všechno si opravdu zasloužím!?“ Ano, samozřejmě, pro podobný styl stravování bylo lidské tělo stvořeno!
Raw food považují autoři za výborný jídelníček při regeneraci. A tady souhlasím. Jste-li po nemoci, unavení nebo bojujete s nějakou chronickou alergií či vleklým zdravotním problémem, ZKUSTE TO. Zkušenosti autorů ukazují, že čistka těla probíhá poměrně rychle, v řádu dnů a týdnů a že to není vůbec nikterak energeticky omezující dieta. Právě naopak. Na syrové stravě lze  uběhnout i maraton.

gurman6


Osobní zkušenost? Povznášející
Mohu potvrdit, že syrová jídla přináší do života opravdu pocit povznesení a ta energie, která je živá – je opravdu cítit. Víc než těžké tučné nebo sladké kalorie, smažený řízek nebo harlekýn dort. Proto tuto knihu beru jako báječné oživení mého vaření, mé kuchyně – skvělá inspirace na lehká jídla na léto – tipy na zdravé mlsání. Fascinující chipsy z kadeřávku, náhrady živočišného mléka nebo sušené krekry, které hravě nahradí chléb. Úžasné.  

Nejrychlejší příprava jídla: Všechno do 10 minut!
Kuchyně vitariána má několik výhod. Za prvé ušetříte za plyn, elektriku, ba i velmi za saponáty, protože nádobí se myje většinou jenom horkou vodou. Pro začátek si vystačíte s mixérem, ale v této knize najdete také tipy na další šikovné pomocníky. Neberte je tedy jen jako nutnou reklamu, ale i jako cosi, co rozšíří vaše obzory na trhu s těmito spotřebiči.  A pokud někdy nepočítáme dobu nutnou pro namáčení surovin (ořechy, sušené ovoce a zelenina), pak příprava jednotlivých jídel nepřesahuje 10 minut. Samozřejmě kromě těch báječných moučníků, které jsou pověstné svou lahodností. S těmi si prostě musíme vyhrát.  Velký dík patří autorům právě za výborně rozepsané moučníky, ba i bonboniérové čokoládové pralinky k nerozeznání od těch normálních a méně zdravých. Ale jako ukázku jsem vybrala něco, co najde své využití právě nyní, na jaře.
„Bylinky jsou jedny z mála rostlin, které nejsou ovlivněny genovou manipulací. Byly naštěstí neustále opomíjeny díky své pověsti plevelu a tím manipulace ušetřeny, a proto si také zachovaly vysoké  množství živin. Plevelovité byliny se většinou dají najít na vlastní zahrádce nebo v lese, kam se nedostanou žádné pesticidy. My se vždy těšíme celou zimu na začátek jara, kdy se opět začnou postupně objevovat bylinky, protože si ceníme jejich omlazujícího a ozdravného účinku. Všichni víme, že naše prabáby a pradědové znali tajemství léčivosti bylin.
V dnešní době byliny konzumujeme maximálně ve formě čaje – a to často sáčkového, který bývá dokonce různými způsoby ošetřován a tím i znehodnocován. My jsme se však nadchli pro nový  způsob použití bylin v syrové kuchyni…“

gurman8


A následuje výčet divokých rostlin, které lze v malém množství přidat do mixovaných smoothie,  od bršlice kozí nožky až po sedmikrásky, pampelišky nebo krev čistící medvědí česnek. Bršlice mne zaujala, má pronikavou vůni a působí výborně proti zánětům.
Z knihy si vezmete cokoliv i pro běžné vaření, protože tu je velmi přehledně sepsáno vše od různých zdravých ingrediencí, jak je vybírat a k čemu se využít až po bylinky či ony již zmiňované kuchyňské pomocníky. Růžena a Andreas Wegenerovi vytvořili kuchařku, která velmi příjemně inspiruje a hlavně se na ní velmi hezky dívá.  Člověk má chuť si některé recepty vyzkoušet. Pokusila jsem si umixovat raw kečup a příjemně překvapil. Jako omáčka, která se hodí naprosto ke všemu.
Vitariánské vaření učí člověka přemýšlet o stravě, o kombinacích, opět přijít na chuť nejjemnějším chuťovým niancím a naučit se kombinovat chutě v jejich nejryzejších podobách.
Chápu, že ŽIVÉ VAŘENÍ BAVÍ.
Růžena a Andreas Wegenerovi žijí společně v Německu, kde si pěstují na vlastní zahrádce většinu svých plodin. Růžena je od roku 2009 vitariánkou, předtím byla vegetariánka a pak veganka. Tvrdí, že vitariánství podle ní přináší do života člověka klid a pochopení prapodstaty lidského bytí. Tato osvětová kniha je výtečným počinem už jen proto, že přibližuje a ukazuje gurmánskou tvář syrové stravy.

Autoři: Růžena a Andreas Wegenerovi
Název: 155 receptů Růženy a Andrease, Gurmánská živá strava
Vydání: první
Fotografie: Růžena a Andreas Wegenerovi
Vydalo nakladatelství IFP Publishing, s.r.o., 2014, www.ifp-publishing.cz
Hodnocení: 90%


 

Přihlášení



Soutěže

Zvířata nejsou bez citu

Nakladatelství Portál vydalo velmi zajímavou knihu. Zve nás do obrovského světa zvířecích smyslů. A je mi až hanba, jak člověk s těmito smyslově bohatými zvířaty zachází a je dojemné, když je někdo miluje a plně respektuje jejich potřeby.
Portál

Nevyhazujte dřevo a vyrobte si z něj jednoduše nějaký nábytek

Jednoduše ze dřeva s podtitulem Nábytek a předměty z nasbíraného dřeva je název knihy, která vyšla v nakladatelství Grada už v roce 2016 a loni se dočkala dotisku. Nadšení Antje Rittermannové je rozhodně nakažlivé!
Grada
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Videorecenze knih

Rozhovor

Dark metalová kapela z Českých Budějovic právě dokončila své nové album Bittersweet Devotion

dark angels bittersweet devotion200Tímto titulkem bychom Vás rádi pozvali k povídání nejen o DARK ANGELS. Nová deska vyjde na přelomu března a dubna a to je správná příležitost popovídat si se zakládajícím členem k...

Hledat

Když se v písních stmívá

Album Martina Hejnáka Chmýří, které vlastním nákladem vydal v roce 2021, obsahuje 14 (relativně) nových či zrevitalizovaných skladeb. Jednotlivé songy nejsou příliš dlouhé, takže i přes jejich celkový počet výsledná stopáž jen o fous přesahuje 30 minut.

Z archivu...

Čtěte také...

Přemýšlejte o tom!

Gaarder To  je otazka200Tak málo slov a přitom tolik tajemství. Útlá knížka s názvem To je otázka, kterou napsal norský autor Jostein Gaarder (*1952), poskytuje nekonečný prostor pro přemýšlení. Téma lidské e...


Literatura

Bylinková první pomoc

Bylinky perNová kniha Bylinková první pomoc nejenom splní svůj účel, ale výrazně se liší od většiny doposud vydaných publikací na toto téma. Autor se zaměřil nejen na první pomoc, ale také na všechny další informace, které by měl každý začínající bylinká...

Divadlo

Horečka sobotní noci může zachvátit opravdu každého!

Horecka 200Aplaus ve stoje, zpívající pódium a rozvlněné hlediště. Takový byl závěr muzikálového představení Horečka sobotní noci. Vytáhla jsem rodinku za kulturou a skutečně jsme nelitovali. Česká premiéra kultovního muzikálu se v pražském Kalichu uskute...

Film

V Praze a Brně začíná 7. ročník festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest

neviditelna christian schwochowOd středy do neděle se v pražských kinech Lucerna a Atlas a v brněnském komorním kinu Art uskuteční sedmý ročník festivalu německy mluvených filmů