Alex Morrowová řeší případ i skrývá vlastní minulost

Alex Morrowová řeší případ i skrývá vlastní minulost

Tisk

Stale pulnoc 200Přesně tak to je. Alex je tvrdá žena, však vyrůstala jenom s matkou a ta ji rozhodně sentimentalitě opravdu nenaučila. Je dcerou glasgowského mafiána, což naštěstí nikdo neví a což se ona snaží tajit, co to půjde. Však jinak by se k policii dostat nemohla! Teď neprožívá zrovna dobré období, zemřel jí syn, s mužem se ztratili na cestách zármutku, nechce se jí vůbec domů, nechce se jí s ním mluvit, nechce s ním být, jenže v práci to taky za moc nestojí. Je třeba se upnout k případům, vyšťavit se a nemyslet na minulost, neupínat se k budoucnosti. Kdo ví, jaká bude.

 

Do cesty se jí přimotá díky vyšetřování bratr, je stejně starý, chodili spolu do školy. Do první třídy se neznali, najednou ví, že mají sourozence. Ti malí to vzali v pohodě, s matkami to tak pohodové nebylo. Jednoho dne se dokonce popraly před školou. Jak se v takovém případě naučit otvírat ostatním, jak v sobě nedusit vlastní pocity. A to je to, co dneska tolik bolí, co znovu a znovu rozdírá ránu, která bys stejně jen tak jednoduše nezahojila. Dneska je bratr na druhé straně zákona, stal se tátovým pokračovatelem. Co s tím nevlastní sestra provede, práskne ho?

Stale pulnoc autorka

Denise Mina to se čtenáři umí dokonale. Dokáže přesně dávkovat jednotlivé epizody, udržuje nás v napětí, co to dá, předhazuje nám stopy, abychom mohli zapojit vlastní hlavu a pokusili se být sami vyšetřovateli. Jenže dlouho nás v našem náskoku nenechá a rychle připíše nový překvapivý moment. Skvěle vypracované popisy postav, dobře vypointované osudy jednotlivců, cit pro udržení čtenářovy pozornosti. To vše k autorce patří. Umí to dokonale – nevím, zda se tomu naučila přes komiksy nebo díky svému beletristickému stylu se do komiksů pustila – výsledek je v obou případech jednoznačně pozitivní – stojí za přečtení!

Panteon nás navnadil před časem její knížkou Konec vosí sezóny. Taky velmi působivý krimi román. I když je pravdou, že jsem byla v jeho případě trošku popletená z toho, jak se k Alex ostatní kolegové chovají. Ovšem teď už je mi vše jasné – právě Stále půlnoc objasní to, co je v „Sezóně“ už jen naznačováno. Čtěte tedy raději podle pořadí, ve kterém autorka romány napsala.

Stale pulnoc

Máte-li chuť si přečíst dobrou detektivku, je tady správná volba – případy Alex Morrorové. Navíc, se dozvíte spoustu zajímavých informací nejenom o skotském podsvětí – a to je taky potřeba, aby měl člověk náležitý přehled. Napínavý román přeloži l Ivan Němeček. Jediné, co mi na románu trošku drhne, je jeho sazba. Nemohu za to, ale strana začínající v půli řádku (končící odstavec) mne prostě ničí – je to proti grafickému úzu a určitě by stálo za to, si i na této složce dávat záležet. Jen kvůli tomu píšu knize malé minus. Autorka a překladatel však za to opravdu nemohou, ti svou práci odvedli na 100 %.

Název: Stále půlnoc

Autor: Denise Mina

Překladatel: Ivan Němeček

Vydáno: 2014

Stran: 372

Vydalo nakladatelství: Panteon

Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: www.knihypanteon.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přiznám se, že jako správný staromilec současné pohádky nesleduji, říká herečka Bohdana Pavlíková

bohdana foto perexDíky tomu, že působila roky v šumperském divadle a od roku 2015 je v angažmá pražského Švandova divadla, není pochyb o tom, že si Bohdana Pavlíková zahrála desítky krásných rolí a že je zkušenou hereč...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vyvrhel – cesta k pravdě vede přes minulost

VyvrhelDva nejlepší kamarádi Noah a Abdi se jednoho večera za podivných okolností vypraví do bristolského Feeder Canalu. To, co zpočátku vypadá jako klukovina, skončí tragicky. Noah je nalezen v bezvědomí; Abdi s nikým nekomunikuje a...


Literatura

Modré okenice

motto 200Miluji povídky. Dobře napsané povídky, a to nehovořím o gramatické úpravě. Musím je přečíst jedním dechem a vědět, co jsem vlastně četla. Potřebuji zažít ten pocit sounáležitosti s postavami daného děje. Žel, tady jsem ten pocit neměla. Nejspíš je to ...

Divadlo

Romeo a Julie v divadelním studiu JAMU

romeo200Marta, studio Divadelní fakulty JAMU v Brně dává pravidelně prostor svým studentům, aby se představili před diváky svou tvorbou. Bývají to tvůrčí dílny a různá volná asociativní představení, jsou to (naštěstí) i práce z oblasti klasického dramatu, na kt...

Film

Znovu ožívá Prokofjevova pohádka Péťa a vlk

petr-a-vlk 200Česká televize zase prokázala ignoranci v používání názvů. Pod drnčivým, neosobně znějícím, protože z angličtiny přeloženým titulem Petr a vlk se totiž skrývá Prokofjevova skladba odjakživa ...