Nezvalova generace už neoslovuje

Nezvalova generace už neoslovuje

Tisk

basne II nezval 200Vítězslav Nezval je spolu s Jaroslavem Seifertem považován za předního představitele českého poetismu. Upřímně nechápu proč. Ano, samozřejmě Edison nebo Akrobat jsou kouzelnými výtvory, ale ne všechna jeho tvorba stojí za to a je mnohdy přeceňována stejně jako i jiní čeští literáti! Mimochodem, vynikajícím vědcem zabývajícím se přeceňováním české literatury je anglický profesor pan Robert B. Pynsent, jenž rád pobuřuje svými myšlenkami i názory na českou literaturu (zabývá se například samizdatovou a exilovou literaturou). Momentálně vyučuje slavistiku a bohemistiku v Londýně.

Druhý svazek básní Vítězslava Nezvala tvoří jeho tři sbírky. První je Žena v množném čísle (1936), následuje Praha s prsty deště (také 1936) a celou knihu zakončuje Absolutní hrobař (1937), za kterým následuje ještě shrnující komentář. Jak můžeme tedy vidět, pohybujeme se v druhé polovině třicátých let dvacátého století.

Nebudu vám lhát. Při čtení jsem se mnohokrát nudil a dokonce jsem i několikrát usnul. Samotné verše se mi zobrazovaly pouze jako obrazy bez nějaké hlubší vzájemné spojitosti.

Abych však jen nehanil, velice se mi líbila sbírka Praha s prsty deště, jež mi asociovala vzpomínky na Prahu, do níž se pokaždé rád navracím, a v knize jsou místa vybarvena tak, že je máte přímo před očima, a tedy tou onou spojitostí je právě naše drahá stověžatá Praha. V dalších dvou knihách bohužel se mi již tolik básní nelíbilo. Našlo se jich pár, ale ty ani zdaleka nemohly přebít můj konečný názor.

V české literatuře podle mě existují daleko lepší autoři i díla, než zde rozebíraný Nezval. Má duše vždy zaplesá, když otevřu Erbenovu Kytici, Sládkovy Básně nebo podle mě nepřekonatelné Nerudovo Hřbitovní kvítí. Je jasné, že zde zmínění autoři byli různými osobnostmi i charaktery a jejich dílo se velice odlišuje, ale zkrátka Nezval ve mně nedokáže v mnohých případech vyvolat pocity jako výše zmínění autoři.

Bohužel u mě Nezval tímto spadá do průměru literatury u nás a myslím si, že ona slavná éra se vytrácí čím dál tím více, a mou generaci, i generace následující, ve většině případů již neoslovuje a asi ani už neosloví.

basne II nezval

Básně II (Žena v množném čísle, Praha s prsty deště, Absolutní hrobař)
Vítězslav Nezval

Editor: Milan Blahynka
Počet stran: 488
Vazba: vázaná
Vydal: Host
Vyšla: 2012
Hodnocení: 50/100

Zdroj foto: Nakladatelství Host


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

BU-FU: „Přátelství na hudebním poli jsou základem všeho.“

BU FU 200K rozhovoru jsme si přizvali skupinu BU-FU, která nedávno vydala nové CD s názvem Buy Us Fuck You. Dozvíte se spoustu zákulisních informací o vzniku tohoto počinu, ale také o tom, jaké je mít v dnešní době kapelu a co...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tristan Gooley: Orientace v přírodě

orientace v prirode 200Na podzim vyšla v nakladatelství Alferia kniha pro všechny dobrodruhy a ty, kteří se rádi pohybují v přírodě a rádi by jí lépe porozuměli. Britský odborník na slovo vzatý Tristan Gooley nám poradí, jak se bez technik, s...


Literatura

VĚŘILI BYSTE… KNIHA PRO CELOU RODINU PRO POUČENÍ I ZÁBAVU

verili byste 200Není to knížka, na jakou jsme zvyklí, jsou to vlastně čtyři různobarevné sešity s tuhým obrázkovým přebalem. Což také znamená, že ji mohou číst najednou čtyři čtenáři. Děti zaujme velké množství barevných obrázků a dospělí se dozvědí ...

Divadlo

Fifty aneb Když je trojka životním snem

fifty 200Představení Fifty Dejvického divadla bylo vrcholem čtvrtého dne zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie, jehož cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků a ukázat výsledky jejich spolupráce.

...

Film

Letní filmová škola startuje už po devětatřicáté

filmova skola 2V pátek 26. července se do Uherského Hradiště začnou sjíždět filmoví fandové, aby nasáli atmosféru pohyblivých obrázků dávných i těch nejsoučasnějších. Po devět dní, až do soboty 3. srpna, se tu budou moci oddávat kulturnímu obžerství...