Geniální kniha pro dlouhé zimní večery nebo deštivé dny

Geniální kniha pro dlouhé zimní večery nebo deštivé dny

Tisk

hratky pro sikovne ruce200Není nic protivnějšího a destruktivnějšího než nudící se dítě. Naštěstí existují kreativní lidé, kteří se neváhají podělit o nápady s ostatními rodiči, a tím jim vytáhnou pomyslný trn z paty. Jednou z těch několika dobrých duší je Inka Faustová, která hází rodičům, prarodičům, hlídacím tetám a všem, kdo mají co do činění s malými dětmi, záchranný kruh v podobě knihy Hrátky pro šikovné ruce.

 

Nejen zabavení předškoláků a mladších školáků, ale také rozvoj jejich fantazie a jemné motoriky si klade za cíl kniha Inky Faustové. Kniha je rozdělená do kapitol, které obsahují nápady na tvořivou činnost pro děti různých věkových kategorii. To nejjednodušší výtvarničení je určeno pro potěr od dvou let, poslední kapitola je inspirací pro tvorbu s prvňáky či žáčky nižších ročníků základní školy. Rozčlenění do kapitol podle věku nepostrádá logiku, neboť autorka adekvátně volí míru obtížnosti pro konkrétní věkovou kategorii. To, co se má vyrobit nebo namalovat, jsou zvířata, květiny, věci, které děti obklopují, které důvěrně znají. Jako materiály a pomůcky si zvolila ty, které jsou uloženy v šuplících nebo skříních skoro v každé domácnosti, případně jejich pořízení není žádná náročná bojovka a nestojí majlant. Na každé stránce je uveden seznam materiálů a pomůcek, které jsou k výrobě daného uměleckého dílka potřeba, takže čtenář nemusí sáhodlouze s pomocí lupy studovat obrázky, aby zjistil, co bude potřebovat.

Postup výroby konkrétního díla je zcela polopatický, žádné tápání ohledně toho, čím začít, jak bude vypadat druhý, třetí a třeba i čtvrtý krok, a čím se bude končit, nehrozí.

Na poslední stránky autorka umístila šablony, které mají pomoci výtvarně méně zdatným dospělým, aby požadovaná zvířata vypadala jako požadovaná zvířata, požadované předměty jako požadované předměty. Mnoho rodičů se považuje za malíře-nešiky a mají obavy z kreslení, do výtvarné činnosti se moc nehrnou. Díky šablonám mohou obavy ohledně svého neumětelství hodit za hlavu a s klidem se do tvoření se svými potomky pustit, neboť dílo prakticky nemohou zkazit.

Inka Faustová svou knihu - výtvarnou příručku koncipovala tak, aby byly obsaženy všechny možné činnosti, a tak děti malují barvami, kreslí pastelkami, vystřihují, pracují s barevným nebo krepovým papírem, lepí. Jemná motorika se tak rozvíjí všestranně, děti se seznamují s různými materiály a jejich vlastnostmi. Malinko jen postrádám návody na papírové skládačky. Ty nejznámější jako lodička a večerníčkova čepice zná nejspíš každý, ale nad parníkem, žabkou nebo něčím dalším už musí nejeden rodič přemýšlet a může se stát, že si na postup skládání nevzpomene.

Pokud chce rodič či kdokoli dospělý tvořit s dětmi, může se inspirovat třeba svými školními léty a zavzpomínat, na čím trávili hodiny výtvarné výchovy. Někteří si už školní malování, kreslení a jinou kreativní činnost nepamatují, schází jim inspirace. Právě těm by se měla dostat kniha Inky Faustové do rukou, ti ji jistě ocení. A dále už stačí popustit uzdu své fantazii a vymýšlet náměty svých vlastních děl.

hratky pro sikovne ruce

Název: Hrátky pro šikovné ruce
Autor: Inka Faustová
Žánr: dětská
Vydáno: 2013
Stran: 94
Vydalo nakladatelství: Albatros
Hodnocení: 66 %

Zdroj foto: nakladatelství Albatros


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka – Osmý světadíl je pro mě mimořádné dílo

savka 200Tomáš Savka si již tuto sobotu, 14. prosince v pražském Divadle V Rytířské, zazpívá spolu se svými hosty v rámci koncertu „Swinging Christmas“ písně Karla Hály, Waldemara Matušky, Sammy Davise jr., či Franka Sinatr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tak trochu jiný pohled na bratry Mašínovy

Masinovi perexÚtěk bratrů Mašínových z republiky zůstává i po několika desetiletí kontroverzním tématem. Názory na jejich činy se pořád různí. Někteří lidé je považují za hrdiny a bojovníky za svobodu, pro další jsou to jen obyčejní vrahové.


Literatura

Marek Řezanka – Procházky po Jelení

prochazky po jeleni200

Máte rádi poezii a baví vás hledání příběhů ukrývajících se ve veršech? Jestli jste na obě otázky odpovědeli “ano”, básnická sbírka Marka Řezanku s názvem Procházky po Jelení vás určitě zaujme.

 

 

...

Divadlo

V Pointě vyšla knižně ztracená divadelní komedie Ženy a sluhové španělského dramatika Lope de Vegy

zeny-a-sluhove200V online nakladatelství Pointa vyšla knižně veršovaná nadčasová divadelní komedie Ženy a sluhové o milostném trojúhelníku z pera mistra slova světoznámého španělského autora Lope de Vegy.

...

Film

Madagaskar: Království lemurů 3D v IMAX

Madagaskar 200Tento 39minutový dokument o tvorech, kteří přežili i dinosaury, měl předpremiéru v pražském Cinema City Flora IMAX ve středu 22.10.2014. Dokument se těšil neobyčejné pozornosti a proto byla předpremiéra naprosto vyprodána. ...