Landscape festival – ruku v ruce s krajinou

Landscape festival – ruku v ruce s krajinou

Tisk

lands 200Od poloviny června až do devátého září probíhá v prostorách Nákladového nádraží Žižkov a v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze Landscape festival, který je zaměřen na oblast krajinářské architektury. Máte tak možnost prohlédnout si návrhy či realizované projekty v rámci veřejného prostoru, a to v sepětí s krajinou a třeba se tak i naučit více pozorovat prostor, v němž žijete.

Nákladové nádraží Žižkov ukončilo plný provoz roku 2002, tedy po šestašedesáti letech svého fungování. Jednalo se o koncové nádraží s obrovskou kapacitou, kde docházelo k překládce zboží i jeho skladování. V posledních letech se často řešila jeho budoucnost. Jednou z možností byla i jeho demolice. Ovšem díky památkářům a dalším se podařilo ho zachránit a roku 2011 bylo vyhověno návrhu na jeho památkovou ochranu.

lands 2

 

Nákladové nádraží tvoří dvě dlouhé budovy svírající několik kolejišť, na nichž jsou odstaveny staré nákladní vagony. Tyto (otevřené) vagony jsou nyní vyplněny nejrůznějšími rostlinami, zeleninou, slámou a doplněné o další předměty či objekty (viz fotogalerie). Jiné jsou zase zaplněny pískem a pestrobarevnými lehátky určenými k odpočinku tamních návštěvníků. Proč?

Prostory nákladového nádraží již od poloviny června žijí (a to doslova) projektem Landscape festivalu, jež nese podtitul krajina – město – veřejný prostor. Projekt je zaměřen na téma poměrně opomíjené krajinářské architektury a snahy o osvětu a dialog na tomto poli. Jinými slovy se jedná o snahu zlepšit prostředí měst a obcí, zlepšit kvalitu našeho života v nich, oživit veřejný prostor. O snahu využít potenciálu mnohých míst, na která se často zapomíná a kterých je zkrátka škoda. Jako příklad mohou sloužit budovy či celé areály dříve průmyslově využívané. U nich je často jednoduší je srovnat se zemí a postavit na jejich místě obchodní dům či kancelářské prostory místo toho, aby byly využity k účelům užitečnějším a pro lidi přínosnějším. Často to bývají účely kulturní, ale jejich potenciál zajisté skýtá mnohem více možností. Nezapomeňme ale na první slovo z podtitulu festivalu – krajina. To vše by se totiž mělo dít s jejím využitím či jejím „zakomponováním“ do jednotlivých projektů.

lands 1

 

Vše je zde, na nákladovém nádraží, ukázáno na mnohých příkladech právě takovýchto projektů již realizovaných v různých evropských zemích jako jsou například Německo, Švýcarsko, Nizozemsko atd. Jsou zde k vidění i projekty prozatím ve stádiu návrhů a mezi nimi i ty týkající se některých měst v České republice. Například si zde můžete prohlédnout návrhy projektů revitalizujících různé části pražského Žižkova.

Na veřejný prostor lidé často zapomínají a přitom tvoří valnou část našich životů, protože se v něm dennodenně pohybujeme. Vypovídá o nás totiž možná více, než bychom si byli pomysleli. Je proto velice inspirující a povzbudivé uspořádání takového festivalu, který se nás s tímto snaží seznámit, toto téma oživit a možná i donutit nás se zamyslet.

V rámci festivalu můžete navštívit i Galerii Jaroslava Fragnera, kde probíhá výstava s názvem Czech Scape. Tato galerie, která se zabývá současnou architekturou ale i její historií, je zároveň hlavním pořadatelem festivalu. Od 2. do 9. září navíc můžete navštívit některou z přednášek či debat na téma veřejného prostoru či budoucnosti konkrétních míst u nás.

Více informací: Landscape festival
Facebook

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Součková svému okolí říká: „Já nelžu, jen spisovatelsky fabuluju.“ A taky: „Cokoli řeknete, můžete najít v mých knihách.“

zuzana souckova 200Zuzana Součková je česká spisovatelka, která žije se svým manželem a pejskem v západočeském Stříbře. Těsně před padesátkou se rozhodla začít běhat a psát. Od té doby inspiruje své okolí i čtenáře. Říká o sobě: „V den, kdy jsem pochop...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Fotograf Jindřich Štreit objede Česko s vlastním pořadem. Jeho dílo zmapuje obsáhlá publikace

streit 200Fotograf Jindřich Štreit je naprosto neoddělitelnou součástí české i světové fotografie. Rodák ze Vsetína má za sebou více než 1550 samostatných výstav a jeho práce jsou zastoupeny v mnoha významných světových institucích včetně Muzea moderního umění ...


Literatura

Rico, Oskar a přízraky – detektivka pro malé čtenáře

Mám ráda detektivní příběhy. Ráda totiž analyzuji a předvídám možné následky prvotních příčin. Ráda pátrám s autorem, vlastně hlavním hrdinou. Také mám ráda humor. Toho smutného je kolem nás až až. A velmi ráda mám knížky pro děti. Všechny tyto mé radosti mi splnil...

Divadlo

Ženy pod tónem rozezpívají Dílnu zlínského divadla

Zeny-pod-tonem plakat200Na narozeninové oslavě vás přivítají herečky Městského divadla Zlín v novince Ženy pod tónem, kterou čeká česká premiéra 16. dubna v hudebním a divadelním klubu Dílna. Novou zlínskou hudební komedii, kterou napsal čtyřem že...

Film

Ježíšek letos nepřijde

prijde letos jezisek plakat 200Po filmu Křídla Vánoc přichází do kin další "sváteční" snímek Přijde letos Ježíšek?, opět spjatý motivem stěží uchopitelného zázračna, které může do lidských životů zasáh...