Všichni žijem v blázinci. Pochybuje o tom vůbec někdo?

Všichni žijem v blázinci. Pochybuje o tom vůbec někdo?

Tisk

Honzak knihaO tom, že všichni žijeme v blázinci rozhodně nepochybuji. A MUDr. Radkin Honzák v tom má naprosto jasno. Název publikace, která se skládá z rozhovoru se známým psychiatrem, je poměrně trefný. Text sestavila novinářka Renata Červenková.

 

 

Kniha může být balzámem na duši, ale může i někoho pěkně naštvat. Samozřejmě kvůli připomenutí tvrdé reality, na kterou zkrátka někdo nemá koule. A ti, kteří koule nemají, obvykle končí v ordinacích lékařů, anebo prostě a jednoduše v blázinci. Doktor Honzák se snaží naznačit, že blázinec je vlastně naše realita. Svět, ve kterém všichni žijeme. A mnohdy to opravdu není jednoduché.

Jednotlivé kapitoly jsou zacílené na tématické okruhy celospolečenských otázek, počínaje vztahem lékaře a pacienta, zdravím jako takovým, přes negativní vliv digitální doby na naše děti, až po mocenské vlivy, umírání a konkrétní zážitky z psychiatrické praxe. Radkin Honzák je navzdory svému věku stále silným článkem naší společnosti a jeho moudré názory a zkušenosti, mnohdy řádně okořeněné cynismem, ironií a vtipem, jsou obohacující pro většinu naší populace. Pro mě tedy určitě. 

Napsat knihu postavenou na rozhovorech s tímto pánem považuji za zdárný počin a skvělý nápad autorky Renaty Červenkové, jejíž úvod ke knize se mi rovněž velice líbil. Kapitolu Zločin papírových plen by si měl povinně přečíst každý rodič. Po přečtení knihy se též nabízí zamyšlení, proč se tolik lidí uchyluje k užívání nejrůznějších léků a nápravu každé bolístky nebo duševní nerovnováhy tabletkami. A kdo z nás je vlastně větší psychopat?

MUDr. Radkin Honzák (*1939)

je přední český psychiatr s výraznou publikační schopností, rád se vyjadřuje k aktuálním otázkám naší doby. Mezi jeho díla patří například Babičku potrkal jelen (2012), Jak přežít léčení (2013), Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření (2014), Psychosomatická prvouka (2017). Píše také básně.

PhDr. Renata Červenková (*1950)

je známá novinářka a publicistka, která se věnuje především oblasti zdraví. Zabývala se transplantační medicínou a dárcovstvím, léčbou bolesti, sexuálními deviacemi a duševními chorobami či zneužíváním chemoterapeutik. Napsala knihy Celiakie (2006), Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida (2009) a úspěšný knižní rozhovor s Pavlem Kolářem Labyrint pohybu (2018).

Ukázka z knihy:

Co bylo pro vás zpočátku na psychoterapii nejtěžší?

Naučit se snášet trapné ticho a nešťourat do něj. S duší je to totiž jako s pánskou košilí - v té je taky vždycky o špendlík víc, než si myslíte.
A taky se neangažovat víc, než se sluší na profíka. Pak pacienta ohrožujete tím, že ho na sebe navážete, a sebe vyhořením. Než na to ale přijdete, mládí je pryč.

Existují už neurologické studie, které ukazují, že děti žijící na Facebooku ztrácejí následkem zjednodušené komunikace některé schopnosti, zejména v kognitivní oblasti , tedy v rozumových funkcích. Neučí se zkrátka myslet, navíc to u nich zvyšuje narcismus.

Název: Všichni žijem v blázinci
Autor: Renata Červenková
Žánr: rozhovor
Vydáno: 2019
Stran: 216
Vydalo nakladatelství: Vyšehrad
Hodnocení: 100 %

Honzak kniha

Foto: Taťána Kročková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Lákají nás spíše neznámí autoři“, říká majitel aukční síně Tomáš Hejtmánek


hejtmanek perexV pražské galerii Arthouse Hejtmánek aktuálně probíhá výstava děl sochaře a malíře Milana Beránka. Podařilo se nám vyzpovídat majitele aukční síně, pana Tomáše Hejtmánka. Jaké byly začátky jeho kariéry a jaké lákadlo chystá pro zájem...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vlčí stopy: Můj život s vlčí smečkou

vlci stopyOstravská rodačka Tanja Askani je žena, která doslova běhala s vlky. O svém životě s vlčí smečkou napsala dojemné vyprávění doprovázené nádhernými fotografiemi zvířat a přírody. Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta.


Literatura

Tak trochu jiný příběh o únosu

mile dite perexDěj této knížky otevírá autonehoda, při níž byla vážně zraněna mladá žena. Tu do nemocnice doprovází její malá dcerka. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by u sebe měly nějaké doklady, které by potvrzovaly jejich totožnost. Pro...

Divadlo

Zkrocení zlé ženy rozzářil neplánovaný ohňostroj

zkroceni zle zenyNa brněnském nádvoří hradu Špilberk se letos uskutečnil již třináctý ročník Letních shakespearovských slavností. Čtvrtou červencovou sobotu se hrálo představení Zkrocení zlé ženy, nejúspěšně...

Film

Kontroverzní Bojovnice zanechá mnoho rozporuplných pocitů

bojovniceFilmů o neonacismu a skinheadské subkultuře bylo již na filmových plátnech několik. Některé byly více, některé méně úspěšné, ale vždy dokázaly šokovat i zaujmout určitou sortu diváků. S podobným záměrem přichází do kin i film Bojovn...