Ponořte se do fascinujícího světa ryb

Ponořte se do fascinujícího světa ryb

Tisk

co-ryba-vi 200Etolog Jonathan Balcombe napsal knihu nazvanou Co ryba ví?, ve které vyvrací mýty a přináší spoustu zajímavých informací.

 

 

 

Kniha je rozdělena na šest částí: Nepochopená ryba, Jak ryba vnímá, Co ryba cítí, Jak ryba přemýšlí, Koho ryba zná, Jak se ryba rozmnožuje a Ryba bez vody. Na začátku nechybí předmluva a na konci zase doslov, poznámky, poděkování a rejstřík. Jednotlivé části jsou děleny do menších kapitol a celkově dílo působí přehledně a dělení je logické.

Co ryba ví? vyvrací domněnku, že ryby jsou hloupými stvořeními a věřím, že spousta čtenářů se na ně bude po přečtení dívat úplně jinak. „Hlavním závěrem, který si z tohoto pohledu do mysli ryby můžeme odnést, je to, že ryby jsou myslící jedinci se vzpomínkami, jsou schopny plánovat a rozpoznávat druhé, disponují instinkty a dokáží se poučit ze zkušeností. V některých případech si rybí tvoříi kulturu,“ píše se na straně 190.

Čtení knihy mě ohromně bavilo a nejčastěji jsem u něho žasla a říkala si, že to snad ani není možné. Svět ryb je opravdu fascinující! Z informací co mě utkvěly, mě zaujal například pokus ukazující, jak ryby rozeznávají hudbu nebo zmínka o sumečcích tečkovaných, kteří mají po celém svém těle přibližně 680 tisíc chuťových pohárků. Zrovna u tohoto příkladu se projevil také autorův odlehčený styl a smysl pro humor, kde dodával: „Ač se snažím sebevíc, prostě si nedokážu představit, jaké by to bylo, kdyby celé moje tělo fungovalo jako jazyk. Jsem si ale poměrně dost jistý, že bych chtěl, aby se to dalo i vypnout.“ (str. 61)

Jonathan Balcombe zde dokázal kombinovat odborné informace jak s mnoha svými názory a pohledy a tak také s nejrůznějšími výzkumy a studiemi. Do nich zahrnul také zkušenosti nejrůznějších lidí s jejich domácími mazlíčky – akvarijními rybičkami. Sama jsem jejich hrdá majitelka, s manželem jde o náš velký koníček, a proto jsem byla velmi vděčná za zajímavosti o nich. A smála jsem se, že si s nimi spousta lidí povídá a někdo jim přeje dobrou noc jako my, když jim zhasínáme. :-)

Co ryba ví? je další skvělou knihou z edice Živá příroda nakladatelství Kazda a mě nezbývá než ji doporučit všem milovníkům němých i ostatních tvorů.

Jonathan Balcombe býval ředitelem oddělení pro studium vědomí zvířat v institutu Humane Society Institute for Science and Policy ve Washingtonu. Nyní je nezávislým autorem a redaktorem a přednáší o vědomí zvířat. Je autorem čtyř knih včetně Second Nature (Druhá přirozenost) a Pleasurable Kingdom (Království potěšení) a více než šedesáti vědeckých článků a kapitol knih o chování zvířat a jejich ochraně. Je populárním hostem rádií, objevil se také v televizním kanálu National Geographic a v několika dokumentárních filmech. Píše pro The New York Times, The Washington Post a do dalších periodik. Žije v Ontariu. Najdete ho na Facebooku, můžete ho sledovat i na Twitteru na @Jonthanpb1959 nebo navštívit jeho webové stránky jonathan-balcombe.com.

co-ryba-vi

Co ryba ví?

Autor: Jonathan Balcombe
Překlad: Vendula Hlavová
Žánr: Živá příroda
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2019
Počet stran: 304
Hodnocení: 93 %

https://www.knihykazda.cz/co-ryba-vi/

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: http://www.kultura21.cz/souteze/20214-co-ryba-vi-soutez


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michael Kiske: „Tipuju, že nás opět pozvou na další Masters Of Rock…”

michael kiske unisonicJak se vede bývalému zpěvákovi legedárních dýní Helloween Michaelovi Kiskemu? Momentálně spolu s kytaristou Kaiem Hansenem exceluje ve skupině Unisonic. Spoustu jeho zajímavých názorů ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zapalte si svíčku, zabalte se do deky a vychutnejte si dánskou pohádku

mise-hygge 200Knihy o hygge, lagomu nebo lykke, tedy o skandinávském přístupu k životu jsou u nás velmi oblíbené. Po nejrůznějších příručkách se začaly objevovat i romány a jedním z nich je i Mise Hygge.

 

...

Literatura

Pekelné horko v Ďáblově kolonii

dablova kolonie rollins bbartNanotechnologie a historie založení Ameriky, nerozluštitelné šifry a tajné dějiny, podzemní jeskynní labyrinty v Utahu, Yellowstonu a na Islandu, skupina vyvolených na jedné straně a bojovníci za spravedlonost na...

Divadlo

RockOpera natočila klip k Tróje bájné. Jeviště divadla se změnilo na filmové studio

troja bajna 200RockOpera Praha představuje videoklip ke skladbě Trója bájná z rockové opery Trója. Objeví se v něm Eva Urbanová v roli bohyně Artemidy, Pavla Forest jako věštkyně Kassandra a herečka Jenn Kirk, která má symbolizovat Tróju. „Rozhodli jsme...

Film

Pivní roadmovie dua Beer with Travel se konečně dočká své premiéry

beer with travel 200Přesně o rok později, než bylo původně v plánu, se v pondělí 18. října v divadelním sále klubu Rock Café v Praze uskuteční premiéra dokumentárního filmu cestovatelské dvojice Beer with Travel. Nová road movie vznikla ve spoluprá...