Žít navěky aneb Věčný život jako prokletí

Žít navěky aneb Věčný život jako prokletí

Tisk

zit naveky 200Kniha Zlín vydala v únoru knihu Dary Hornové Žít navěky, kde oceníme kouzlo smrtelnosti a zabředneme tak hluboko do židovské literatury.




Něco o autorce a dílu

Dara Hornová (* 1977) získala doktorát ze srovnávací literatury na Harvardu. Na univerzitách v Kanadě a Americe vyučuje židovskou literaturu. Žít navěky je její pátý román, předchozí se dočkaly velké pozornosti i několika literárních ocenění. Její nejslavnější dílo The World to Come (2006) bylo přeloženo do jedenácti jazyků.

Stručná synopse

Hlavní hrdinka Ráchel chodí po zemi už dva tisíce let a nemůže zemřít, protože svou smrtelnost prodala při rituálu za to, aby její prvorozený syn přežil těžkou nemoc. Nyní je to už postarší dáma, která řeší početnou rodinu, upadající podnik a to, že by z tohoto života už měla odejít a zařídit si další.

Co takhle úryvek?

„Mnoho dětí?“ podivila se Ráchel. Byla ovdovělou matkou jediného syna, starou a rozhněvanou. Měla to být kletba? „Modlím se k Bohu, abys porodila více dětí,“ zašeptala matka. „Až se tak stane, pamatuj jim připomínat, že je Bůh s nimi a že je někdo sleduje.“ Ráchel se cítila, jak se jí tělem rozlévá řeka smutku, bolest smísená s lítostí. Vychovává Jochanana – copak to nestačí? A jak by asi někdo mohl zapomenout, že ho provází Bůh? Žijí v Jeruzalémě a budou tam žít navždy, přímo naproti věčnému příbytku Božímu, jen na druhé straně údolí. Jak by na něj mohl někdo zapomenout?

Co na to říkám?

Někdo se může tetelit nad nápadem popsat v knize dva tisíce let židovské kultury z pohledu ženy, matky, manželky. Vsadím se, že literární historikové jsou v sedmém nebi. Pro mě to byla jedna z nejhorších knih, jaké jsem kdy četla a můžu pochválit jen nápad. Který se ale v literatuře opakuje, takže nejde o nic převratného. Protagonistka byla na zabití (ne, nejde o hrátky se slovy), židovská kultura a historie mi nic neříká a nesedla mi ani autorčina forma vyjádření. Pro mě velké zklamání, hraničící se znechucením.

A doporučení?

Knihu doporučuji židovské obci, ta určitě dokáže ocenit komplexnost příběhu i údělu ženy-matky-manželky v daném prostředí. Pokud vás zajímá hebraistika, taky můžete knihu zkusit, ostatním asi nic moc neřekne.

zit naveky

Název: Žít navěky
Autor: Dara Hornová
Originální název: Eternal Life (2018)
Žánr: román
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 240
Hodnocení: 50 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55253413/zit-naveky/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro: Albert Černý (Charlie Straight)

200 albertPřinášíme vám další rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. Po koncertě Charlie Straight na Benátské noci se podařilo na chvilku odchytit frontmana a zpěváka Alberta Černého!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vytváření nepřítele a jiných fikcí, které se mohou stát Skutečností

eco vytvareni nepritele 200Italský estetik, literární vědec a spisovatel Umberto Eco patří u nás nejznámějším osobnostem, většina jeho knih, zvláště pak románů, vyšla v českém překladu - naposledy Pražský hřbitov. Nejnověj...


Literatura

Cesta do hlubin psychopatovy duše

psychopat perexMožná jste to už někdy zažili. Potkali jste člověka, který se zdál být vaším dokonalým protějškem. Laskavého, hodného, starostlivého, milujícího. Vaši spřízněnou duši. Mysleli jste si, že je to pravá láska a že budete šťastní už navždy...

Divadlo

V disco-operním muzikálu Pudl a pudr představí Geisslers fantastické počátky divadla v Čechách

pudl a pudr 200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v neděli 25. září 2022 v Divadle VILA Štvanice pražskou premiéru autorského nově-barokního muzikálu Pudl a pudr. Představení roztančené v rytmu disco-opery je inspirováno pražskými divadelními ...

Film

Bulhaři představují svou filmovou tvorbu

bulhari slanchevo200Bulharské filmy téměř neznáme. Do tuzemských kin se jeden takový naposledy dostal před více než deseti lety (Dopis do Ameriky), v poslední době se bulharské tvorby občas dotkne televizní Cinemax (Tilt, Ten...