Skotská detektivka s polským kabátkem: Tichá odplata

Skotská detektivka s polským kabátkem: Tichá odplata

Tisk

ticha odplata200První případ skotské kriminalistky Danii Gorské od britské autorky Hanii Allenové nám v lednu přineslo nakladatelství Motto. Pohodová detektivka Tichá odplata nesází na krváky, ale na pilnou policejní práci, je to to pravé pro vás?

 



Pár slov o autorce

Hania Allen se narodila v Liverpoolu, žije však ve Skotsku a navíc má polské kořeny. Pracovala jako výzkumná pracovnice, učitelka matematiky, specialistka IT a nakonec jako členka vrcholového managementu, odkud odešla, aby se mohla naplno věnovat psaní. Je autorkou několika detektivních románů a v současné době žije v rybářské vesnici v kraji zvaném Fife.

Co nás čeká a nemine?

Na skotském venkově postupně dochází k bizarním vraždám, které na první pohled nic nespojuje. Až později se dovídáme, že zavraždění patřili ke se stejnému druidskému spolku. Kdo je chtěl zneškodnit a proč se jich zbavuje tak specifickým způsobem? To se pokouší vypátrat policie z Dundee v čele s poněkud svéráznou seržantkou Danií Gorskou. Navíc tu máme záhadné zmizení dvou dívek, ke kterému došlo už dříve. Jedná se o jednu velkou konspiraci, dva rozdílné případy nebo spolu tyto záležitosti nějak souvisí?

Na co kniha sází?

Jedná o klasickou detektivku, která není plná hektolitrů krve a které snad schází větší napětí a tempo, nicméně klasické namáhavé a zdlouhavé pátrání po pravdě ozvláštňuje hlavní hrdinka. Autorka klade velký důraz na polské kořeny seržantky, tradice a zvyky, když nám představuje zázemí i minulost hlavní postavy. Tím se odlišuje od zástupů ostatních vyšetřovatelů a vyšetřovatelek, kterými nás v poslední zásobují autoři detektivních příběhů.

Jaký je můj verdikt?

Tichá odplata nabízí detektivní pohled na netradiční vraždy a taky na to, jak se žije Polákům v Británii. Polsko je nám blízké, takže nás nepřekvapí jejich zvyky nebo tradiční pokrmy, vztah k náboženství nebo vodce. Co mě ale neuvěřitelně iritovalo, bylo to, jak protagonistka hrála na klavír a jakou důležitost tomu autorka příběhu přikládala. Pro mě to bylo až moc přitažené za vlasy, ale chápu, že chtěla dát vyšetřovatelce ještě další zajímavý rys. Jinak jde o příjemné a pohodové, nenáročné čtení a těch 400 stran uběhne jako voda. Takže pokud hledáte „klidnou“ detektivku, můžete dát šanci zrovna Tiché odplatě.

ticha odplata

Název: Tichá odplata
Autor: Hania Allen
Žánr: detektivka
Originální název: The Polish Detective (2018)
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 424
Hodnocení: 70 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/45385767/ticha-odplata/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Kolečko: Člověk pořád začíná a pořád se učí

kolecko200Petr Kolečko v současnosti patří mezi naše nejvyhledávanější dramatiky a scénáristy. Velkou pozornost vyvolaly např. jeho hry Jaromír Jágr, Kladeňák, Federer- Nadal, Kauza Médeia, Poker Face či muzikál Pornohvězdy. Podílel se na seriálech Okresní př...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sejdeme se v zahradách

setkani-v-zahradach perexKomu někdy vykvetla hortenzie, rozvila se milovaná růže, nebo dozrálo rajče vypěstované ze semínka, dobře ví, jak magické je zahradničení. Vlastní radost je důležitá, ale mnohem více chutná, když se o ni můžeme poděl...


Literatura

Kouzelné mýty po sedmé, tentokráte s příchutí Orientu

Myty 200Pojďte se zasnít a zavzpomínat na klasické pohádkové postavy v jedné z nejlépe napsaných a nakreslených komiksových sérií současnosti, pojďte se začíst do Mýtů. V již sedmé knize vám představí střet západní a kulturní civilizace a vy si tak budete moci...

Divadlo

Hadry, kosti kůže. Miroslav Hanuš exceluje v roli Wericha

hadry perexVila na Kampě – U Sovových mlýnů 501/7. Dříve Dobrovského, dnes Werichova vila. Od roku 1945 až do své smrti roce 1980 zde žil „národní klaun a národní rabín“ Jan Werich. V roce 1948, půl roku po odchodu Jiřího Voskovce, se sem do přízemí nastěho...

Film

Filmový muzikál „Bídníci“ aneb kdy(ž) se lůzou staneme?!

bidnici 200Do nového roku 2013 vstupujeme do českých kin s novými muzikálovými „Bídníky“, kteří přicházejí z Velké Británie v režii Toma Hoopera (oscarového tvůrce filmu „Králova řeč“). Victor Hug...