Jak se z obdivu zrodilo přátelství

Jak se z obdivu zrodilo přátelství

Tisk

1Dnes již skoro zapomenutá herečka Jiřina Petrovická byla ve své době jednou z nejvýraznějších hereckých osobností a oporou činohry Národního divadla. Svým charakterem a šarmem okouzlila nejednoho kolegu a diváka sedícího v hledišti či u televize.

 



Každý, kdo měl svého idola z umělecké, sportovní, politické či jiné sféry, zatoužil alespoň na kratičký okamžik se s ním osobně setkat a třeba s ním prohodit i pár slov. Stejně na tom byla autorka knihy Byla noblesní a krásná Eva Zichová, která odsunula strach a stydlivost na druhou kolej a odhodlala se navázat písemný kontakt se svou oblíbenou herečkou Jiřinou Petrovickou. Sama prozřetelnost či osud chtěl, aby dostala studentka Eva na svou modlu telefonní číslo. Pak už chyběl malý krůček k tomu, aby došlo na osobní setkání. A když se uskutečnila i vysněná schůzka, ocitla se hereččina obdivovatelka v sedmém nebi. To ale ještě netušila, že prolomila bariéru nedotknutelnosti, která většinu hvězd odděluje od jejich fanoušků, a tato milá a příjemná setkání budou pokračovat a vyvinou se v jedno krásné a čisté životní přátelství, které se už dnes pomalu nevidí.

Kniha ale není jen o vzniku přátelství mezi slavnou osobností a obdivovatelkou či příhodami, které spolu zažily. Autorka chtěla především oživit vzpomínku na jednu z našich nejlepších hereček, která byla po revoluci v nemilosti za svou politickou orientaci a i přesto, že nikomu neublížila a snažila se všem pomáhat, rozhodli se někteří autoři jiných hereckých biografií pošpinit její jméno a udělat z ní závistivou kolegyni, která by si bez Strany ani neškrtla. I proto se Eva Zichová rozhodla napsat knihu. Chtěla tak poukázat na fakt, jak někteří pisálci dokáží převracet fakta a ubližovat lidem, kteří skutečně něco dokázali a nemohou se proti křivým nařčením bránit.

11

Nesmím opomenout ani samotnou paní spisovatelku. Eva Zichová pochází z Litoměřic a kvůli nemoci přišla o zrak. I přesto na život nezanevřela a sama se snaží pomáhat lidem s tímto handicapem. Proto také učí v Praze na Gymnáziu a SOŠ pro zrakově postižené. Knihu o Jiřině Petrovické se rozhodla napsat, aby vyvrátila některé fámy, které hanily hereččinu osobu, ale chtěla též poukázat na její dobré vlastnosti, díky kterým dělala lidi okolo sebe šťastnějšími. Mezi okruh blízkých přátel Jiřiny Petrovické patřila i autorka, která byla za její náklonnost velice ráda, a proto se ani nemůžeme divit, když ji zdrtil odchod její milované Jiřinky.

Ač je kniha velice uzoučká, skrývá velice příjemné počtení a spoustu zajímavých informací a fotografií, které zatím nebyly nikde publikovány. Biografie nás nechá nahlédnout do hereckého, ale i soukromého života a především do krásného přátelství, které se jeví jako neskutečný příběh napsaný pro televizi či film.

Název: Byla noblesní a krásná
Autor: Eva Zichová
Nakladatelství: Futura, a. s.
Rok vydání: 2013
Počet stran: 86 + obrázková příloha
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: www.nakladatelstvi-futura.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Neřešte to sami,“ říká autor knihy Neradost Karel Novotný.

PEREXOVY OBRAZEK Neradost Karel NovotnyV knihkupectvích se nedávno objevila růžová knížka s neobvyklým názvem Neradost. Jejím autorem je Karel Novotný – marketér, konzultant a otec dvou dětí. Ve své literární prvotině se rozh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Krutě přímočaré myšlení a jak změnit svět, aneb Poď mi HOP!

krute primocare mysleni saatchiVětšina složitých problémů mívá překvapivě jednoduché řešení. Často se stává, že si člověk nad něčím dlouho láme hlavu, v noci nespí, ve dne nejí a myslí na to, kudy chodí.


Literatura

Léto, které nikdy neskončilo

konec leta 200V Knižním klubu před pár dny vyšla kniha Konec léta od oblíbeného švédského autora Anderse de la Mottea, které se v jeho domovině prodalo přes 100 000 výtisků. Tak co, jaký úspěch bude mít tento titul u nás?

Divadlo

Orwellovo proroctví "1984" nyní ve Švandově divadle

Orwell perexŠvandovo divadlo v Praze přichází s divadelní adaptací kultovního románu George Orwella 1984. Premiéra byla v sobotu 28. ledna 2023, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 17. února a dále na 3., 16. a 23. března 2023.

Film

F. A. Brabec: “ Každé „své“ filmové dítě miluji.”
ImageF.A.Brabec se v současné době kromě svých filmových projektů zabývá výukou mladé generace kameramanů na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Jeho ateliér kamery je jeden z nejnavštěvovanějších, protože o své...