Spletenec vztahů v Batalionu

Spletenec vztahů v Batalionu

Tisk
ImageNejedná se o slavný němý film z roku 1927 režiséra Přemysla Pražského, ale jeho zvukovou “předělávku”. Ovšem o kvalitách tohoto o 10 let staršího díla nemůže být pochyb. Inspirace německým kammerspielem už tady není tolik zjevná, ale přesto se plně sžijeme s hlavním hrdinou a jeho bezvýchodnou situací.

 



Pražský advokát František Uher rozmazluje svou krásnou manželku a snaží se zachránit svého studovaného přítele před nebezpečným životem na okraji společnosti. Po tom, co zjistí, že ho manželka podvedla s jeho bratrancem, však ztrácí chuť do života a sám se stává stálým zákazníkem pochybného podniku Batalion.

Film staví na společenských pravidlech, která už dnes dávno neplatí, ale pohnutky, touhy a dilemata hrdinů jsou stále aktuální. Děj je pro dnešního diváka o to drsnější, že i činy, které bychom dnes přešli mávnutím ruky, mohly tehdy zničit člověku život. Drama je umocněno konfliktem státní orgány / chudina, žena / její společenská role, touha / povinnost.

Image

Užijte si množství metafor a dějových “přídavků”, které vás mají dovést k uvědomění si hlavní myšlenky (například texty písní, prolínačky, mnohonásobné expozice atd.) Takto pečlivá práce se světlem, rekvizitami, příčinami a následky všech hereckých akcí, se už dnes v českém filmu téměř nevidí. Ne všechny z  mnoha postav jsou pro příběh nepostradatelné, ale každá z nich je skvěle napsaná i zahraná a dohromady tvoří pestrou společnost,  žijící vlastním životem v tomto kousku filmového světa.

Cesta hlavního hrdiny od seriózního bohatého advokáta, přes hospodského povaleče, až po trosku, kterou zabil alkohol, je z dnešního pohledu až příliš přímočará a nezvratná. Navíc to celé odstartuje nevěra jeho ženy, což je téma, které dnes nikoho ani zdaleka tolik nepohorší. Příběh však není tím, kvůli čemu by stálo za to film vidět. Bude vás však bavit a dojímat celá plejáda skvělých postav,  množství chytrých dějových zkratek, obrazových náznaků a metafor, hrátky s kamerou a střihem...Zkrátka Batalion stojí za zhlédnutí kvůli zcela opačnému přístupu, než mají současní filmoví tvůrci. V tomto klasickém dramatu je přednější hlavní myšlenka, vyjádřená propracovaným filmovým jazykem, než příběh.


DVD obsahuje seznam Zlatého fondu české kinematografie, informace o Národním filmovém archivu a společnosti FIlmexport. Součástí úvodních titulků je odkaz na další informace o filmu na stránkách www.filmexport.cz kde však kromě základních informací nic víc nenajdete (alespoň já jsem nenašla).

Batalion
Česká republika, 1937, 90 minut
Režie: Miroslav Cikán
Hrají: František Smolík, Helena Bušová, Hana Vítová, Jaroslav Průcha, Václav Trégl, František Kreuzmann, Ladislav Pešek, Eduard Kohout, Karel Veverka, Ella Nollová, Raoul Schránil, Jaroslav Marvan

Zdroj foto:  www.filmexport.cz

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

I na operním jevišti jsem nikdy nepatřila k těm, kteří se postaví na rampu a předvádí jenom hlas, říká Dagmar Pecková

dagmar200I v rozhovoru s Dagmar Peckovou vám bude jasné, v čem je tato pěvkyně výjimečná, neskonale pracovitá, nebojácná a tvrdohlavá a přitom svá. Málokterá umělkyně její generace dává do ringu tolik energie, nápadů a mnohovrstevnatého talentu, který se projevuj...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hon: nezištné lži na komunální úrovni

hon jagten 200Obecně vzato jsou skandinávská dramata opředena řadou mýtů. Například, že seveřané točí často filmy o patologických jevech ve společnosti (násilí, alkoholismus, rodinné krize) a že je točí realisticky a bez cíleného uspokojování diváckých oč...


Literatura

Pozor na zákeřnou orchidej

vynalezci200Herbert G. Wells, autor známé Války světů, se věnoval i povídkové tvorbě. Čeští čtenáři tak v letošním roce mají možnost nastudovat víc než románovou tvorbu. A přesto, že je Wells vnímám jako zakladatel moderní science fiction, povídky jsou z r...

Divadlo

Kouzelná, pohádková, strhující My fair lady

my-fair-lady 200Městské divadlo Zlín na konci předešlé sezóny představilo hudební komedii podle hry George Bernarda Swawa a filmu Gabriela Pascala Pygmalion - My fair lady. Nebyl to jednoduchý počin, protože většina zná zápletku nebo filmové zpracová...

Film

BRUTÁLNÍ VEDRO: Když civilizace končí, co budeš dělat ty?

brutalni vedro200Ve světě ohroženém slunečním úlomkem letícím k Zemi uvízne osmnáctiletý chlapec cestou na chalupu v neznámém městě. Série bizarních dobrodružství ho donutí postavit se svým největším strachům – smíření se s realitou vykloubeného světa, s...