Papírové panenky – nic není tak, jak vypadá

Papírové panenky – nic není tak, jak vypadá

Tisk

Kerri, Bea a Mike jsou spolubydlící v jednom londýnském bytě a i když spolu sdílí jeden prostor, nějak moc blízko k sobě nemají. Jejich životy a povolání jsou tak odlišné, jak jen to jde.

Mike pracuje na Trafalgarském náměstí a to, že je mim, bere spíše jako poslání než jako povolání. Díky tomu na ostatní kolegy okolo shlíží poněkud svrchu a považuje se za seriózního umělce. Kerri je novinářka a její sen je prorazit s velkým článkem, ovšem zatím jí to moc nejde. Není ani oblíbená u své nadřízené, a to díky svým epileptickým záchvatům, které ona bere jako překážku ve své práci. A Bea je spisovatelka, která mírně prorazila se sérií knih pro mladé, ale už dlouho nic pořádného nenapsala. Je naprostý introvert a nejraději tráví čas doma. Její nová agentka jí navrhuje, ať napíše kriminální román. Podle ní je to žánr, který je teď nejvíce v kurzu, a díky němuž se Bea zase může dostat do podvědomí čtenářů.

Možnost článku, který může změnit její kariéru, se pro Kerri objeví ve chvíli, kdy na scénu přichází novy sériový vrah. Jeho charakteristickým podpisem je papírová panenka na místě činu. Ačkoliv to vypadá, že si své oběti vybírá náhodně, jeho vzorec je celkem přesný. Vždy se jedná o lidi, kteří nějakým způsobem ubližovali dětem. Všechny vraždy jsou velmi brutální a je jasné, že před smrtí měly oběti zažít co největší bolest a strach. Kerri se snaží o případu zjistit co nejvíce, a to se jí podaří neuvěřitelným způsobem a to tak, že naprostou náhodou najde jednu z obětí. Hned o tom napíše článek a její profesní kariéra jde nahoru. Bea jednoho večera náhodou zjistí, na čem její spolubydlící pracuje a využije toho pro námět ke svému novému krimi románu. Mike se zatím snaží oživit svou kariéru mima, ale na náměstí mu přibyla nová konkurence. Je jí krásná dívka, které všichni říkají pouze Princezna a nikdo neví její pravé jméno. Od první chvíle Mikovi na ní něco nesedí. A mezitím si vrah vybírá další oběť.

Jakou ale úlohu v tom hrají Kerri, Bea a Mike? Je možné, že jeden z nich bude vrahovou další oběti?? Ohrozila Kerri vydáním článku o vrahovi nejen sebe, ale i ostatní?? Nebo je jejich společné propojení s vrahem ještě temnější??

O autorovi:

Emma Pullar začala psát, jakmile uměla udržet tužku, a nikdy nepřestala. Jak sama říká, psaní je její vášní. Už na základní škole napsala třeba příběh o popelnicích, které zabíjely lidi, protože už je nebavilo, že do nich lidé cpou odpadky. Vždy preferovala temné příběhy a dětské fantasy. Od mládí, kdy četla třeba horrory, sci-fi a thrillery, snila o tom, že bude spisovatelkou, ale myslela si, že je to nemožné. Vyrůstala totiž v poměrně chudé části Londýna a její učitelé neměli na studenty tolik času, kolik by chtěli. Pravopis, interpunkci a gramatiku se musela naučit až jako dospělá. Její první knihou byla obrázková kniha pro děti Curly from Shirley a hned se stala mezinárodním hitem. Kromě knih pro děti píše knihy z oblasti Young Adult a scifi- a fantasy – žánrů, které sama tak ráda čte. Její první krimi knihou jsou právě Papírové panenky, které stejně jako její ostatní knihy, sklízejí úspěchy po celém světě. Emma Pullar žije v Kentu se svým manželem, třemi dětmi a zlobivým kocourem Rupertem. Psaní se věnuje každý den.

Ukázka z knihy:

Mike napsal zprávu Bee. Bea napsala zprávu Keri. Keri se neozvala. To čekání bylo deprimující. Bea se dívala z okna kavárny. Po skle stékaly pramínky deště a sbíhaly se do větších, zatímco venku na ulici se pohybovaly rozmazané postavy v pláštěnkách. Výhled jí kazily nejen prudké nárazy deště, ale také nasprejovaný obrázek zasněžené krajiny. Každý podnik v Londýně už byl na to období šílenství připraven a s dokonale odekorovanými výklady se snažil svou „vánočností“ předčit ty ostatní.

Bee se nechtělo opustit vlastní pokoj, ale nedokázala už jen tak sedět a čekat, až se Kerri ukáže. Její neustálé přecházení sem a tam znervózňovalo paní Williamsovou. Zabušila holí do stropu, což mělo Bee naznačit, že její kroky už lezou stařence na nervy.

IMG 20200530 130255


Název: Papírové panenky
Autor: Emma Pulllar
Překlad: Hana Dubovská
Žánr: thriller
Vydáno: 2020
Stran: 229
Vydalo nakladatelství: Albatros média a.s.
Hodnocení: 95 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/58546644/papirove-panenky/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

2. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex2Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům pís...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Konec receptů na papírkách, pořiďte si zápisník receptů

muj-zapisnik-receptu 200V Apetit edici vyšla kniha Můj zápisník receptů doplněné 106 tipů a triků z Apetitu.

 

...

Literatura

Pohádky po telefonu

pohadky po telefonuDílko, které je s to přetnout věčnou mantru velice zaměstnaných rodičů o trvalém nedostatku času, například k tomu, aby si ho našli pro své ratolesti a sešli se s nimi nad večerní pohádkou. Rodiče, kterým na dětech a jejich vzt...

Divadlo

„Panenky“ Dolls – hračky nebo iluze?

Dolls 200Dolls jako návrat do dětství, na samý počátek všeho. Dolls jako výpověď o nás samých. Ve zbrusu novém prostoru pro umění a divadlo Jatka78 bylo před několika dny představeno nové vystoupení Cirku La Putyka s názvem Dolls. Premiéru mělo ovšem již n...

Film

Whitney Houston hrála hvězdu, kterou byla

Film Osobní strážce (1992) nás už dobrých dvacet let seznamuje se zákulisím showbyznysu. Zpěvačka Rachel je zde na vrcholku kariéry, a i když se v její práci točí spousta peněz, má své osobní problémy a velmi své...