Co je lepší – říct pravdu nebo dopřát milovanému člověku pár hodin štěstí navíc?

Co je lepší – říct pravdu nebo dopřát milovanému člověku pár hodin štěstí navíc?

Tisk

dilema perexLivia se na oslavu svých čtyřicátých narozenin těšila téměř dvacet let. Protože nečekaně otěhotněla, rodiče ji zavrhli, a tak nemohla mít velkolepou svatbu, po které toužila. Oslava čtyřicátin jí má tuto ztrátu vynahradit a dodat jí pocit výjimečnosti tak, jak to měla udělat svatba.

 


Adam, Liviin manžel, chce, aby si jeho žena vysněnou oslavu užila naplno. Proto zařídí, aby jejich dcera Marnie, která studuje v zahraničí, mohla přijet. O jejím příjezdu však kromě něj nikdo neví. Když zjistí, že letadlo, v němž jeho dcera seděla, mělo nehodu, kterou nikdo nepřežil, zpanikaří. Měl by co nejdřív zavolat na nouzovou linku zřízenou pro příbuzné obětí, ale má strach. Pořád má naději, že Marnie svůj let nestihla, a není připravený slyšet pravdu. Rozhodne se, že nic neřekne ani Livii. Chce, aby si svou oslavu užila, aby prožila ještě několik hodin štěstí. Netuší však, že i Livia ukrývá temné tajemství týkající se jejich dcery.

Rodinné drama od královny psychothrillerů
Knihu Dilema napsala B. A. Paris, oblíbená autorka psychothrillerů, jejíž knihy Za zavřenými dveřmi, V pasti lží a Přiveď mě zpátky se staly bestsellery po celém světě. Její nejnovější kniha však není psychothriller, nýbrž plnokrevné rodinné drama o tajemstvích, která je lepší (ne)prozradit. Pokud nečekáte dechberoucí zvraty a napětí jako v předešlých knihách, ale psychologicky laděný příběh o dlouholetých partnerech, kteří se snaží chránit jeden druhého před bolestivou pravdou, zklamaní nebudete.

Jeden den, který všechno změní
Většina knihy se odehrává během jednoho dne. Den, který měl být tím nejšťastnějším v Liviine životě, zpočátku probíhá podle očekávání obou manželů. Přípravy jdou podle plánu a všechno je perfektní. Tedy alespoň na první pohled. Livia má něco, o čem musí s Adamem mluvit, ale nevyhnutelný rozhovor pořád odkládá. A Adam se dozví tu fatální zprávu… Oba se však tváří, že se nic neděje.

Autorka se do svých postav dokáže dokonale vcítit a zprostředkovat jejich emoce čtenářům, takže je budete chápat a soucítit s nimi. Jistě, některá jejich rozhodnutí nejsou logická. Ale kdo by se pod vlivem bolesti, strachu a touhy dopřát milovanému člověku alespoň pár hodin štěstí před tím, než celý jeho svět rozmetá na kusy, choval logicky? Pocity postav jsou přímo hmatatelné a jejich rozhodnutí v kontextu příběhu smysluplné.

Pravda vždycky vyjde najevo
Nic se nedá tajit věčně, a tak pravda dohoní i Adama a Livii. Poslední čtvrtina knihy se proto věnuje vyrovnávání se s následky lží i děsivých událostí. Je to smutné, trochu depresivní, ale přesto láskyplné čtení, které vypráví o tom, že navzdory tragédii lze nalézt štěstí. O tom, že rodina a přátelé jsou to nejcennější, co v životě můžeme mít.

dilema

DILEMA
Autorka: B.A. Paris
Originální název: The Dilemma
Překlad: Karolína Medková
Žánr: drama
Vydáno: Motto, 2020
Počet stran: 320

Hodnocení: 85%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Praha + pobočka Dittrichova

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Večná otázka ako prepojiť vedu a umenie

umeni 200Podarí sa niekedy dosiahnuť rovnováha medzi sférou umeleckou a vedeckou? Budú sa navzájom plne akceptovať a prelínať? V dejinách nachádzame tisícky pokusov o prepojenie týchto zdanlivo protichodných odvetví, avšak realita nám prináša ich každodenný st...


Literatura

Aleš Cibulka v pyžamu zabloudil na houbách - ukázka z knihy.

200litHoubařská sezóna je téměř u konce. Přesto bychom ji o trochu prodloužili ukázkou z fejetonu Aleše Cibulky z knihy Cibulka v pyžamu, která vyšla k 300. Toboganu moderátora vloni v listopadu. Aleš Cibulka totiž rád houbaří. Jen ho jeho partner Michal Jagelka...

Divadlo

Zlínské divadlo součástí celosvětového unikátního projektu na podporu Běloruska

Urazeni200Městské divadlo Zlín se jako první v České republice zapojí do scénických čtení současné běloruské hry Uražení. Bělo/R/usko. Akce je součástí celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Jde o vyjádření podpory a sounáležitosti...

Film

I v továrně se dějí zajímavé věci

karlik perex 1Film Karlík a továrna na čokoládu (2005) je povedeným pokračováním kariéry režiséra Tima Burtona a herce Johnnyho Deppa. Vybrali si k tomu klasické téma o mocném muži a jeho poddaných, jen ho tak trochu obrátili vzhůru nohama.