Příběh květinářky s temnou minulostí pokračuje

Příběh květinářky s temnou minulostí pokračuje

Tisk

seda jako popel 200Nechte se zlákat a přečíst si napínavý příběh Šedá jako popel od rakouské spisovatelky Ursuly Poznanski, který v dubnu vydalo nakladatelství Kalibr. Jedná se o druhý díl knižní série z plánovaných tří, ale můžu říct, že dobře funguje i jako samostatný příběh. Stojí za to!



Rakouská autorka

Ursula Poznanski se narodila v roce 1968 ve Vídni, studovala na několika tamních univerzitách a nakonec pracovala jako redaktorka v nakladatelství odborné lékařské literatury. Po oslňujícím úspěchu románů pro mládež se dnes již věnuje výhradně psaní. Žije s rodinou jižně od Vídně. Česky si můžete přečíst její romány Pět, Slepí ptáci, Hlasy, Stín a také první díl kriminální této série Ani mrtvá, ani živá.

Šedá jako popel

Prodavačka květin na vídeňském hlavním hřbitově Carolin se neustálé obává o svůj život a ohlíží se přes rameno, jestli nemá za zády své kruté pronásledovatele z minulosti. To je důvod, proč si dává na vše pozor a nikdy nechodí do práce stejnou cestou. Opakovaně se ale přihodí něco, co ji zdvihne ze židle a rozezvučí její vnitřní alarm. Někdo maluje na hroby satanistické symboly a co hůř, otvírá hroby a vytahuje z nich pozůstatky. Zanedlouho na sebe nenechá čekat mrtvola. Co se na hřbitově vlastně děje a kdo za tím stojí? Proč se kolem hřbitova ochomýtá podezřelý mladík? A jak se Caro dokáže zbavit nechtěné pozornosti policie?

Thriller po Rakousku

Oko neomylně přitáhne poutavá obálka a k dokreslení reálií pomůže mapa vídeňského centrálního hřbitova na předsádce knihy. Šedá jako popel mě chytl a nepustil a může za to napínavý jazyk autorky, zamotaný (a často temný až brutální) příběh s prolínající se minulostí a přítomností a taky originální prostředí hřbitova, kde se vyprávění hlavně odehrává. Jedná se prostě o něco jiného, než na co jsme zvyklí, tedy vyšetřování týmu policistů. Tady máme protagonistku, která jedná na vlastní pěst, mnohdy neuváženě, ale o to víc je nám bližší, lidštější. Nemůžu se dočkat, až příští rok vyjde závěrečný díl příběhu houževnaté Caro, Rudá jako oheň.

Pokud bažíte po nezvyklém příběhu bez policistů v hlavní roli, ale o nic méně akčnějším, navíc s netradičním (pro někoho možná trochu morbidním, záleží na úhlu pohledu) prostředím, vřele vám doporučuji vyzkoušet sérii Vanitas, neprohloupíte!

seda jako popel

Název: Šedá jako popel
Autor: Ursula Poznanski
Série: Vanitas (2. díl)
Žánr: thriller
Originální název: Grau Wie Asche (2020)
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 296
Hodnocení: 90 %

https://www.euromedia.cz/seda-jako-popel/kniha/14671/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Emily D. Beňová: Díky příběhům žiji hodně životů

archiv Emily D. Beňová3

„Píšu dlouho a nedovedu si představit, že bych to nedělala,“ přiznává Emily D. Beňová, autorka řady fantasy příběhů a románů pro ženy. Také vydavatelka a majitelka eshopu 1 000 knih. V současné době p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mrtvých od Tichého jezera bude přibývat

Mrtvé od Tichého jezera 200Mrtvé od tichého jezera jsou prvním dílem série Případy Kay Sharpové z pera americké spisovatelky Leslie Wolfe. Připravte se na pořádně mrazivý thriller plný mrtvol, ale i napínavého vyšetřování.

...

Literatura

Život může být tak snadný

zivot muze byt tak snadny 200V říjnu vydalo nakladatelství Moba knihu německých autorů Inga Froböse a Petera Grossmanna Život může být tak snadný, která vám pomůže vyznat se v džungli rozhodnutí a usnadnit život. Podtitul „Nejlepší manuá...

Divadlo

Když kamarádi už nejsou, co bývali

fuk 200Divadlo pod Palmovkou opět hraje po rekonstrukci ve svých prostorech. Jednou z premiér aktuální sezóny je i hra nizozemské autorky Marie Goos, která poukazuje na to, že časy a lidi se mění, i když byli skálopevně přesvěd...

Film

Kniha filmu: velké ideje jednoduše vysvětlené

kniha filmu200V dubnu vyšel u nakladatelství Universum další díl z encyklopedické řady Kniha…, tentokráte Kniha filmu. Takže. Filmoví nadšenci, pozor a připravit na značkách!

 

...