Tajemství starého domu

Tajemství starého domu

Tisk

Temný stin noci perexAva potřebuje dvě věci. Velkou kuchyň, v níž by mohla testovat recepty, které plánuje zařadit do své nové kuchařské knihy, a odlehlé místo, na kterém by se mohla ukrýt před výčitkami svědomí. Udělala totiž něco neodpustitelného.

 


Jejím podmínkám dokonale vyhovuje Brodieho vyhlídka, starý dům s pohnutou historií a úchvatným výhledem na moře. Dům, ve kterém pořád bloudí duch původního majitele, kapitána Brodieho, Když se s ním Ava setká poprvé, má strach. Brodie ji ale překvapí a řekne jí, že pod jeho střechou je v bezpečí. Od té doby se na jeho návštěvy začne těšit, a nejen to. Zjistí, že ji tenhle mrtvý muž neuvěřitelně přitahuje.

Ne, tohle není thriller!
Román Temný stín noci napsala americká spisovatelka Tess Gerritsen, která má na svém kontě několik desítek knih. Kniha je prezentována jako thriller, ale o thriller se skutečně nejedná. Jistě, nějaké thrillerové prvky v ní lze najít, ale příběh se více zaměřuje na Aviny nekonečné a dokola se opakující výčitky svědomí, které doprovází vydatná konzumace alkoholu, její intimní hrátky s duchem a neznámou temnou historii starobylého domu. Neobjasněná úmrtí související se zmiňovaným domem dodávají ději napětí, ale jinak hrají jen okrajovou roli, což je škoda, protože právě na ně anotace láká.

Skvělá atmosféra a poutavý styl psaní
Kniha je tedy mírně chaotickým spojením psychologického románu, erotické literatury a duchařiny okořeněné trochou thrilleru. Žádné z témat není využito naplno, přeskakuje se mezi nimi a občas se objeví nějaká podstatná informace. Takhle to pokračuje až do konce, v němý se mělo objevit hned několik velkých odhalení. Na některé otázky se odpovědi našly, jiné věci zůstaly nevysvětlené. ¨

Navzdory tomu všemu má ale kniha dvě velké přednosti. Jednou z nich je autorčina schopnost vybudovat působivou atmosféru a tou druhou neuvěřitelně poutavý styl psaní, který vás přiměje číst dál i v případě, že se vám kniha netrefí do vkusu.

Temný stin noci

TEMNÝ STÍN NOCI
Autorka: Tess Gerritsen
Originální název: The Shape of Night
Překlad: Lucie Johnová
Žánr: thriller
Vydáno: Kalibr, 2020
Počet stran: 256

Hodnocení: 70%

www.knizniklub.cz/knihy/447020-temny-stin-noci.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Svojanov

svojanov 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Čtyři tragické příběhy příslušníků habsburského rodu

tragedie v habsb dome perexMnoho členů rodu Habsburků mělo tragický osud. Kniha Tragédie v habsburském domě vám představí čtyři z nich. Autorkou knihy je německá autorka Sigrid-Maria Größing, která se specializuje na dějiny Habsburků. P...


Literatura

Vztahy, vzlety a pády

prvni chyba200V srpnu vydalo nakladatelství Cosmopolis román pro ženy První chyba od britské autorky Sandie Jonesové. Vztahový příběh s propracovanými psychologickými profily hlavních hrdinů je trochu přitažený za vlasy, zato se však dobře čte.

Divadlo

Zažijte atmosféru Glasgow ve Švandově divadle

johnny2 uvodkaV sobotu 17. října uvedlo Švandovo divadlo první premiéru nové sezóny. Hra skotského autora D. C. Jacksona se na české jeviště dostává po roce od její světové premiéry. Glagow, město s nejvyšší kriminalitou ve...

Film

Začne 22. ročník Festivalu francouzského filmu

FFF perexMezi 20. listopadem a 1. prosincem 2019 se uskuteční v pořadí již 22. FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU. Kromě Prahy zavítá do dalších českých a moravských měst – do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové a Ostravy. Opět nabídne bohatý p...