Krásné věci Aneb #ctenijesexy

Krásné věci Aneb #ctenijesexy

Tisk

krasne veci 200V dubnu vyšel u nakladatelství Cosmopolis román Janelle Brownové Krásné věci, který se už na přebalu knihy pyšní oceněními bestseller deníku New York Times a nejlepší kniha měsíce na Amazonu. A to není všechno, Amazon chystá adaptaci tohoto příběhu a v hlavní roli zazáří Nicole Kidman. Krásné věci prostě stojí za to!



Autorka, co má potenciál

Janelle Brownová je spisovatelka a novinářka píšící pro Vogue, The New York Times, Elle a mnoho dalších. Napsala zatím čtyři knihy, které byly vydány ve dvou desítkách zemí a umístily se na vrcholcích žebříčku novin The New York Times. Česky si můžete přečíst i její knihu Naposledy se ohlédni (2018).

Přepych, kam se podíváš

Hlavní hrdinkou je mladá a krásná Nina, která dávno opustila naivní představy o tom, že se bude živit uměním a teď s přítelem okrádá zlatou mládež v Los Angeles. Její partner Lachlan v tom umí chodit a ostatně Nina také, vždyť její matka byla profesionální podvodnicí. To se ale změnilo, když jí diagnostikovali rakovinu. Nina potřebuje rychle sehnat peníze na nákladnou léčbu a rozhodne se vrátit se do minulosti a podfouknout lidi, kteří jí v minulosti ublížili. Tak se dostáváme k druhé hlavní postavě knihy, Vanesse, která se narodila se stříbrnou lžičkou v puse, nikdy se nemusela o nic snažit, bohatí rodiče se o vše postarali a tak si dlouho užívala život influencerky. Po smrti jejího otce se však spousta věcí změnila, ona se vrací k jezeru Tahoe do rodinného sídla Stonehaven. Dosáhne Nina odplaty a získá snadné peníze, nebo vše dopadne jinak, jelikož nic není takové, jak se na první pohled zdá?

Dvě hrdinky, dvě časové linie, jeden příběh

Autorka před námi rozehrála zamotané vyprávění, kde často nahlížíme do minulosti, abychom lépe pochopili přítomnost a to, co žene hrdiny vpřed. Tak je tomu u Niny i její matky a taky Vanessy. Chybí mi tu ale pozadí života Lachlana, jak se k podfukům dostal a co je jeho hnacím motorem. Minulost Nininy a Vanessiny rodiny se proplétá a tvoří mozaiku, která čtenáře ihned zaujme. Kniha se čte jedním vrzem, je psána přívětivým moderním jazykem a ukazuje zlatou mládež i věk sociálních médií v nepříliš lichotivém světle.

Bohatství i odvrácená strana pozlátka

Kniha jistě zaujme už obálkou, kterou má na svědomí Robin Brichta, jelikož už i z ní sálá luxus. Jedná se o příjemné čtení a je fajn, že autorka nám nenaservírovala jednu hlavní hrdinku a kolem ní vystavěla příběh, ale postavila proti sobě dvě silné nezávislé ženy a nechala čtenáře, ať si vyprávění přebere po svém. Rozhodně se nelekejte délky, je to příjemný bonus, že se autorka tak rozepsala, protože přečtené je to raz dva. Román nabízí hodně twistů a poutavých odboček a stojí za to, mít tohle doma!

krasne veci

 

Název: Krásné věci
Autor: Janelle Brownová
Žánr: román
Originální název: Pretty Things (2020)
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2021, pevná
Počet stran: 488
Hodnocení: 90 %

Odkaz: https://www.grada.cz/krasne-veci-11952/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O výstavách v Asii i exotickém jídle s Tomášem Řízkem

rizek deti perexVýtvarník Tomáš Řízek se vloni na podzim téměř odstěhoval do Asie. Vystavoval tam své obrazy a ilustrace, podnikl několik výtvarných dílen a přenášek. Tak jsme se ho zeptali, jak jeho asijské putování dopadlo. 

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nepřehlédněte Nejlepší knihu o fake news, dezinformacích a manipulacích!!!

fake news 200Téměř souběžně s prezidentskou volbou vydalo nakladatelství CPress velmi důležitou knihu s názvem Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! Se čtenáři si autoři pohráli už v tomto názvu, ale jinak jim předložili kvalitní a ...


Literatura

Inspektor Rebus naposledy?

200 rebusPrý ano, prý Poslední rébus je také posledním případem inspektora Rebuse z Edinburghu. Do důchodu mu zbývá deset dnů. Pak přijde fůra volného času, zatím skorodůchodce neví, co si s ní počne. Teď probírá nevyřešené případy a předkládá je své kol...

Divadlo

”Demokracie není právo do všeho mluvit, ale povinnost vědět, co mluvit,” říká Rudolf Jelínek

altJeden z nejznámějších českých herců všech věkových generací, Rudolf Jelínek, má za sebou neskutečnou filmovou a divadelní kariéru, bohaté zkušenosti s dabingem a lidé ho na ulici spíše než jménem oslovují jako majora Jiřího Hradce...

Film

Kate Winslet prožívá mrazivé drama v horách

 

hora mezi nami 200Zima se teprve blíží, ale diváci si mrazivé teploty a všudypřítomný sníh můžou užít v novém romantickém dramatu Hora mezi námi. Podle traileru se může zdát, že se spíš jedná spíše o napínavý thriller – popravdě je film...