Seznamte se s Eliškou Krausovou

Seznamte se s Eliškou Krausovou

Tisk

letenka-do-neznama 200Letenka do neznáma aneb Rozhovory přes oceán je kniha, která vyšla v nakladatelství Prostor a dal ji dohromady novinář Vladimír Kroc společně s Eliškou Krausovou.



Eliška Krausová-Chaves (*1946) je sestrou spisovatele Ivana Krause, politologa Michaela Krause a moderátora Jana Krause. Narodila se v Praze, na Univerzitě Karlově se věnovala francouzštině, po čtvrtém ročníku odjela do Kolumbie studovat lingvistiku a latinskoamerickou literaturu. Zde ji zastihla okupace Československa a ona se rozhodla v Jižní Americe zůstat. V roce 1970 se provdala za Ignacia Cahvese, profesora literatury, který později řídil významný kolumbijský Institu Caro y Cuervo. Od roku 1983 je profesorkou francouzštiny na Národní pedagogické univerzitě v Bogotě, po čtvrtstoletí byla děkankou pro mezinárodní vztahy. V roce 2009 založila krajanský Spolek přátel České repuliky v Bogotě ASOČHECA. O pět let později obdržela ocenění Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.

Kniha vznikla díky autorově práci na pořadu Postřehy odjinud a také díky pandemii. Když Vladimír Kroc natáčel v Kolumbii s Eliškou Krausovou, měl o jejím životě v Kolumbii, vzdálené rodině, muži Ignaciovi, univerzitním životě nebo asociace ASOČHECA tolik materiálu, že by to vydalo na celou sérii pořadů. Když přišla pandemie, měl spoustu volného času a vzal to jako výzvu. „Nesměle jsem v e-mailu navrhl paní Elišce, že by mohla vzniknout tato knížka. Zdálo se mi, že bez velkého váhání přijala, a navázali jsme na naše povídání v Bogotě, teď už na dálku, přes oceán,“ píše v předmluvě.

Mezi třemi částmi napsali několik slov Eliščini sourozenci – nejprve Ivan, poté Michael a v závěru Jan. Jejich věty skvěle korespondují s ostatním textem, působí láskyplně a v knize mají rozhodně místo. „Budete-li mít cestu do Kolumbie, zastavte se u ní. To budete teprve koukat… Možná vás napadne, že mít sestry může být velké štěstí,“ píše například Jan. Ony části knihy jsou: Pan Kraus věnující se rodině Krausových, Don Ignacio popisující Eliščin vztah i život v Kolumbii a závěrečná Tři bratři vracející se opět k rodině. Závěr se nazývá Cave office a naleznete zde i vysvětlivky a poděkování. Stránky knihy jsou doplněny mnoha archivními fotografiemi, což vše skvěle dokresluje.

Letenka do neznáma je jedinečná hned z několika aspektů. Představí vám život velmi zajímavé osobnosti, ale také se dozvíte více jak o rodině Krausových, tak o životě v Kolumbii. Je to unikátnější tím, že se Eliška Krausová pohybovala ve vyšších kruzích, až je to těžce představitelné. Čtení mi připadalo jako takové nahlédnutí pod pokličku, vzhled do cizího života, ale moc mě bavil a obdivovala jsem také autorovi schopnosti se dobře zeptat.

Vladimír Kroc (*1966) je novinář a rozhlasový moderátor. Vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze. Od roku 1989 pracuje v Československém, respektive Českém rozhlase. Spolupracoval s Českou televizí, TV3 a Z1. Je spoluautorem knih Pavol Habera in flagranti, Wanastowi Vjecy – Dinoknížka, Dva na jednoho, Století Miroslava Zikmunda, napsal knihy Stzdio 6, Peter Nagy – Musicross, Jižním křížem krážem a Orion hlavou dolů. Pro ostravské studio ČT napsal a provázel čtyři cykly Postřehů odjinud. Je ženatý a má dvě děti.

letenka-do-neznama

Letenka do neznáma
aneb Rozhovory přes oceán
Autor: Vladimír Kroc(Eliška Krausová)
Žánr: rozhovory
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2021
Počet stran: 224
Hodnocení: 85 %

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/letenka-do-neznama.aspx?referrerID=42


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O výstavách v Asii i exotickém jídle s Tomášem Řízkem

rizek deti perexVýtvarník Tomáš Řízek se vloni na podzim téměř odstěhoval do Asie. Vystavoval tam své obrazy a ilustrace, podnikl několik výtvarných dílen a přenášek. Tak jsme se ho zeptali, jak jeho asijské putování dopadlo. 

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Komiks ze světa Hry o trůny: Tajemný rytíř

tajemny rytir 200Dlouhé tři roky jsme si museli počkat na pokračování grafického románu z univerza Písně ledu a ohně od G. R. R. Martina. Prequel k událostem známým z knih a seriálu vyšel v říjnu pod taktovkou nakladatelství Omega a nese název Taje...


Literatura

Proč má zebra pruhy aneb Chytrej jak rádio 2
zebra perPublikace přinášející odpovědi na řadu běžných i naprosto šílených otázek – přesně to je kniha členů Rešeršního oddělení Českého rozhlasu Proč má zebra pruhy aneb Chytrej jak rádio 2, která navázala na úspěšné vydání encyklopedie Kde má cvrček uši ...

Divadlo

Kašpárkova dobrodružství v šípkovém království

kasparek a ruzena sipkova200Zlín se pyšní dvěma „oficiálními“ místy, kde se nacházejí prkna, která znamenají svět, a to Městským divadlem a Divadlem Scéna. Navíc se čas od času změní na divadelní sál část klubu Zelenáčova šopa, která pravide...

Film

Všichni to vědí!

vsichni-to-vedi perex
Krásná Laura přijíždí do rodného Španělska na svatbu své sestry. Moc se jí tam ale nechce. Ona a ostatní hosté mají mezi sebou hned několik nevyřízených záležitostí a svatba není zrovna ideální příležitostí na vyrovnávání...