Přečtěte si další vyprávění o ježcích

Přečtěte si další vyprávění o ježcích

Tisk

srdce-pro-jezky 200V nakladatelství Kazda vyšlo pokračování knihy 25 gramů štěstí od Itala Massima Vachetty s názvem Srdce pro ježky.

 

 

 

Čtenáři se s Massimem setkávají, když vzpomíná na Ninnu, ježka, který mu změnil život. Nemá však času nezbyt, volá mu kolega, že je zde další, co potřebuje pomoc. Opět se jedná o samičku mající na mále. Pro její roztomilost ji dává jméno Lisa a okamžitě se do ní zamilovává. Kromě ní se stará o několik dalších píchajících tvorů v jeho záchranné stanici pro ježky. Všem je připraven věnovat spoustu péče a také času.

To však mnohdy na úkor sebe i svých blízkých. Do toho všeho se jeho matce zhoršuje zdravotní stav a on by ji měl pomoci. Někdy je v tomto ohledu opravdu smutné, jak autor upřednostňuje péči o čtyřnohé tvory bez před jeho rodinou. Musím říct, že to mě na něm chvílemi až rozčilovalo a do čtení jsem se kvůli tomu často musela nutit.

„Druhý den jsem měl telefon, který mě zničil ještě víc.
„Žiješ ještě?“ ptal se známý hlas napůl vážně a napůl žertovně.
„Samozřejmě!“ já na to energicky.
„Vzpomeneš si na mě ještě někdy?“ pokračoval ten hlas.
„Jak by ne? Jsi moje maminečka…“ opáčil jsem laškovně, abych to trochu odvděčil.
Chvíle ticha a pak jasně mířený dotaz: „Záleží ti na mně ještě pořád aspoň trochu?“
„Hodně,“ odpověděl jsem po chvilce zaváhání, skoro jako bych měl strach si to připustit
„Už jsme se nějaký ten pátek neviděli, víš to, že jo?“ povzdechla si.
„Ale nene, nepřeháněj, jsou to tři čtyři dny.“
„Hm, když to říkáš,“ okomentovala to jízlivě. (str. 87)

Stejně jako v předchozím díle i zde nechybí barevná příloha s fotografiemi zmiňovaných ježků. Moc jsem se na její prohlížení těšila a stejně jako minule jsem se u toho rozplývala. Jedná se o opravdu roztomilé tvory, když jsou menší, tak o to více. Navíc byly takové fotografie znázorněným důkazem Massimovy lásky k ježkům.

Na konci knihy se nachází velmi důležitá osvěta v podobě rad SOS ježek: Pravidla pro záchranu života obsahující 10 rad, co dělat, 10 rad, co nedělat a s praktickou radou navíc. Dozvíte se zde například, že máte zpozornět, pokud ježky spatříte během dne, nebo že pokud najdete opuštěná mláďata, musíte je v první řadě zahřát a rehydrovat. Neměli byste jim však dávat kravské mléko ani se k ježkovi chovat jako k domácímu zvířeti.

Srdce pro ježky je opět pěkným příběhem, který tentokrát není jen o zvířatech a ve výsledků přináší i přesah v podobě sledování vývoje hlavní postavy. Působil na mě trochu jako klasický druhý díl, tedy napsaný spíše na efekt a s menší kvalitou, ale přečetla jsem si jej ráda.

Massimo Vacchetta žije v severoitalském městě Novello, poblíž francouzských hranic. Jako veterinář se přes dvacet let specializoval na dobytek. V roce 2014 otevřel Záchrannou stanici pro ježky s názvem „Ninna“ (Centro di Recupero Ricci „La Ninna“). Spolu s Antonellou Tomaselli napsal knihu 25 gramů štěstí, která se úspěšně prodává v USA, Velké Británii, Francii, Německu, Japonsku a mnoha dalších zemích.

srdce-pro-jezky

Srdce pro ježky
Příběh malé učitelky, která dodala odvahu žít
Autor: Massimo Vacchetta
Překlad: Barbora Šupíková
Žánr: zvířata, beletrie
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 224 + 16 barevná příloha
Hodnocení: 77 %

https://www.knihykazda.cz/srdce-pro-jezky/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Felix Holzmann znovu na scéně.

200roz12. října 2013 uvedlo pražské divadlo Semafor premiéru pořadu herce, moderátora a režiséra Davida Šíra s názvem NOVÉ SCÉNKY FELIXE HOLZMANNA. A protože to je bezesporu ojedinělá příležitost, přinášíme čtenářům rozhovor s Davidem nejen o tomto pořadu, ale...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Velmi lehká smrt je malé dílko s velkým etickým přesahem – ptá se po podmínkách přijatelného umírání

Velice lehká smrtVelice lehká smrt od filosofky a spisovatelky Simone de Beauvoir je napsána velice syrovou a upřímnou formou, která možná někoho až zaskočí. Kdo však zná psaní této filosofky, nebude překvapen, že i v této novele se j...


Literatura

Jaký je první případ Lucie Henebellové?

pokoj mrtvych200Pokoj mrtvých je název thrilleru Francka Thillieze z roku 2005. Čtenáři se díky němu dozví něco více o vyšetřovatelce Lucie Henebellové, kterou znají z dvojice s Franckem Sharkem.

...

Divadlo

Láska kvete v každém věku

posledni romance 200Divadlo Ungelt uvedlo začátkem tohoto roku na své scéně hru Joea DiPietra Poslední romance, ve které se sešly vyzrálé herecké osobnosti Alena Vránová, Petr Kostka a Carme...

Film

Filmy 30. Českého lva jsou online na dafilms.cz

cesky lev 200Streamovací portál DAFilms nabízí tradiční online přehlídku nominovaných filmů Českého lva. Diváci si až do 31. března mohou na jednom místě vychutnat nejen filmy nominované na 30. Českého lva, ale i speciál k 30leté historii udílení cen. Milovní...