Interiér přísálí Klubu Starý Pivovar obohatila výstava obalů starých vinylových desek

Interiér přísálí Klubu Starý Pivovar obohatila výstava obalů starých vinylových desek

Tisk

foto vystava perex (2)Prostory prvního patra Klubu Starý pivovar v Kroměříži zdobí aktuálně výstava obalů gramofonových LP desek ze sbírky Vladimíra Beránka, externího spolupracovníka Domu kultury v Kroměříži. Zajímavá výstava je k vidění v rámci klubových kulturních pořadů jako jsou koncerty, besedy nebo filmových projekcí.

Ve velké většině převládají obaly vinylových desek dodnes interpretů dodnes oblíbených interpretů tuzemské populární hudby (Karel Gott, Helena Vondráčková, Václav Neckář, Marie Rottrová, Pavel Novák, Věra Špinarová, Stanislav Wabi Daněk, Jaromír Mayer, Miluška Voborníková, Petr Spálený, Petr Rezek a mnoho dalších). Návštěvníci dalšího zařízení kroměřížského "kulturáku" tak mohou ocenit i úroveň fotografií, výtvarníků a grafiků, kteří tyto obaly a booklety vytvářeli.

foto vystava1

„Samozřejmě budu rád, když si návštěvníci Klubu Starý Pivovar prostřednictvím výstavy mých gramodesek připomenou známé interprety a jejich písničky,“ tvrdí sběratel.

Zajímavé na této výstavě je i to, že některé obaly mají autogramy interpretů, ale hlavně nechybí ani četné informace o samotných často kultovních deskách i oblíbených interpretech.

foto vystava2

„Celkem mám ve sbírce přibližně tři tisíce desek hudby nejrůznějších žánrů, z toho podepsaných asi padesát kusů. Dodnes se snažím získat na ně podpisy od interpretů, kteří přijedou do Kroměříže, nebo s nimiž se setkám. Velmi cenná je pro mě deska od Karla Gotta – kvůli podpisu. Nejhůře se získávaly desky od Václava Neckáře – to byly boje! Za velmi cennou považuji z hlediska sběratelského také SP desku 1. celostátní spartakiáda 1955. A dodnes mě mrzí, že jsem si tenkrát nekoupil desku skupiny Matardors,“ říká Vladimír Beránek, který prozradil, že desky sbírá už od svých čtrnácti let.

foto vystava3


Foto: Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nemám rád rozhovory, říká spisovatel Peter Stoličný

A Foto Stoličný

 Žurnalista, dramaturg a spisovatel doc. Mgr. Peter Stoličný, ArtD. napsal spoustu knih pro děti. Občas obdaří svým příspěvkem i magazín Kultura 21. Přečtěte si, co na sebe...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Čas od času taky poskakuju po bíloveckém zámku sešněrovaná do dobového kostýmu, říká malířka Rosana de Montfort

bilovec200Je to už pár let, co je s bíloveckým zámkem spojená dnes už renomovaná malířka Rosana de Montfort. Jednak organizuje výstavy, jejichž je kurátorem, jednak provází zámkem. Mimochodem není to tak dávno, co bílovecký zámek jako by povstal z popela, co...


Literatura

Česká mystery kniha: Dračí krev

draci krev 200V lednu vydalo nakladatelství XYZ knihu s tajuplným názvem Dračí krev, kterou napsalo duo autorů, Jan Geisler a Aleš Česal. V našich končinách jen tak člověk nezakopne o knihu, jež je propagovaná jako mysteriózní thriller, takže jaký je ve...

Divadlo

MACBETH – Too Much Blood, klasika tak trochu jinak

ldy MacbethDivadelní adaptace jednoho z nejznámějších děl mistra dramatu, Williama Shakespeara, v podání českého filmového a divadelního režiséra a dramatika Davida Jařaba svou nevšedností a minimalismem, až komiksovou stručností textů a precizním zpodobn...

Film

Prima podzim na Primě

Prima 200První srpnový den odtajnil generální ředitel Martin Konrád s programovým ředitelem Petrem Vladykou a ředitelem on-li sekce Danielem Gruntem podzimní schéma mateřské stanice Prima, kte...