Peripetie a trapasy Pogodovic rodinky přinášejí dvě povídkové knihy plné humoru

Peripetie a trapasy Pogodovic rodinky přinášejí dvě povídkové knihy plné humoru

Tisk

sandra200Protože jsem o humoristických knížkách Sandry a Richarda Pogodových slyšel samou chválu, obě knihy jsem zakoupil a nelituji. A protože čtu hlavně cestou do práce a z práce a jezdím vlakem, občas se totiž zapomenu a zařehtám se nahlas. Spolucestující se asi diví, ale znáte to - je to silnější než já. Samozřejmě, že za to můžou vtipné povídky jmenovaných autorů.


Sandra Pogodová je populární herečka, která je známá z divadla, filmu, televize a rádia. Nevěděl jsem sice, že v minulosti hrála a zpívala v legendárním muzikálu Jesus Christ Superstar, zato jsem ji zaznamenal v divadelním muzikálu Pěna dní. A kromě televizního sitcomu Helena se mi vybavují filmové či televizní role, které jí svěřili režiséři Juraj Herz nebo Juraj Jakubisko.

Richard Pogoda, otec Sandry, je zase známá olomoucká osobnost, který měl odjakživa co dočinění s divadlem malých forem či kabaretem, kde působil jako autor, herec, zpěvák, hudební skladatel a pianista. Proslul jako moderátor i autor nejen jazzových pořadů.. A protože byl a je vyhledávaným klavíristou, byl rovněž parťákem slavného Miroslava Horníčka v jeho zájezdových pořadech.

O otci jeho dcera Sandra říká: "Většina lidí má tátu, ale á mám tatu. Můj tata je, jak to jen hezky říct... přírodní úkaz, lokální baron Prášil. Na jeho obhajobu uvádím, že za to nemůže. Naše rodina Pogodů je totiž hodně bizarní seskupení bláznů a toto není ani tak kniha, jako dokořán otevřené okno do našeho obýváku."

sandra foto1

A protože jsou oba výborní vypravěči, mají smysl pro humor i spoustu zážitků, ale hlavně TO umí fantasticky napsat, vznikla nejdřív jedna Hoď se do pogody a vzápětí druhá knížka Buď v pogodě. Ty, kdo jejich knížky ještě nezná, tak by měli vědět, že obě knižní dílka jsou kombinací obou autorů. Po jedné povídce Sandry následuje povídka Richarda, a tak je to pořád na střídačku.

"Zvolila jsem tuhle variantu schválně, protože se mi líbí rozdílnost našich stylů. Tata píše nádhernou, čistou češtinou a někdy používá výrazy, na které už dnes nenarazíte. To na jeho povídkách miluji. Vždycky, když něco čtu, mám pocit, že sedím v luxusní cukrárně a baštím tu nejlepší laskonku. Naproti tomu moje povídky jsou spíš decentně nemilosrdné a útočí přímo na bránici. Možná koňaková špička. Ta má říz," píše v úvodu první knížky Sandra Pogodová.

sandra foto2

Povídky přinášejí barevné a občas divoké peripetie Pogodovic rodinky, v povídkách Richarda Pogody se často odehrávají v Olomouci a zmiňují celou rodinu a všechny známé, kteří se zapletli do tohoto "bizarního" seskupení, zatímco v případě Sandry se čtenáři leccos dozví i o divadelních i jiných trapasech, o jejích cestách do zahraničí nebo o New Yorku, kde pracovala jako au-pair.

Humorných příhod, trapasů a trampot není nikdo dost, ale tyto vás zaručeně pobaví, navíc disponují i mnohdy zajímavým přesahem! Být schopným režisérem či movitým producentem, udělám z toho seriál.

sandra foto3

Zdroj foto: autor a archiv


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Pronská: Psaní je jako dýchání, když se jednou nadechnete, už nemůžete přestat

archiv Jana Pronská 4Psát začala již v dětském věku, nejdříve krátké historické příběhy a již tehdy snila, že jednou vydá knihu. První velký příběh Kethy, který má 750 stran začala psát ještě na ZŠ a psala jej celou střední a stal ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Na trhu nenajdete obdobné nakladatelství, jakým je BOHEMICA BOOKS

bohemica 200Nakladatelství BOHEMICA BOOKS je společenství lidí, pro které je vydávání knih tím nejlepším způsobem seberealizace a tvoření v záměru, který je v souladu s lidskými principy vzájemných vztahů. V jeho čele stojí svorně již několik let Karel Svobo...


Literatura

Vstupte s Davidem Rakerem do Údolí mrtvých

Údolí mrtvých, perexO knihách Tima Weaver jsem slyšela jen samou chválu. Proto bylo jasné, že tohoto autora nutně musím vyzkoušet. Jakmile jsem uviděla Údolí mrtvých, bylo rozhodnuto. Právě teď je čas na naše seznámení. A jak tohle randez vo...

Divadlo

Švandovo divadlo má nového stálého hosta, je jím oceňovaný soubor JEDL

svandovo divadlo 200Nového stálého hosta ověnčeného mnoha divadelními cenami přivítá od ledna 2022 pražské Švandovo divadlo. Program jeho studiové scény tak v příštím roce obohatí pět inscenací souboru JEDL, profilujícího se už víc než 10 let ja...

Film

Lurdy: místo, kde se ještě věří na zázraky
ImageS více než dvouletým odstupem od svého prvního uvedení přichází v těchto dnech do našich kin snímek Lurdy rakouské režisérky Jessiky Hausner. Film byl promítán mimo jiné v rámci festivalů v Karlových Varech, Rotte...