Cesta za žlutým trikotem přes mrtvoly

Cesta za žlutým trikotem přes mrtvoly

Tisk

CernyTrikot 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšel v červnu thriller z prostředí Tour de France s názvem Černý trikot. Nemusíte šlapat do pedálů, ale do stránek byste mohli.

 

 

 

Titul mě zaujal už zajímavým a kontrastním přebalem, na kterém se vyjímá cyklista ve žlutém trikotu a především v pohybu. Název knihy Černý trikot je vyveden žlutě, což si minimálně můj mozek nedokázal zesumírovat a pořád jej bral jako žlutý.

Do knihy jsem se pustila proto, že jsem poslední dobou četla nebo poslouchala ve formě audioknih různé (nejen severské) detektivky a hledala jsem něco jiného. Už jsem totiž měla dojem, že tyto knihy mají stále stejnou strukturu a potřebovala jsem něco jiného. A Černý trikot nabízející prostředí Tour de France přišel v tu pravou chvíli.

Na úvod předestírám, že nejsem žádný fanoušek cyklistiky a o proslulém závodu toho ani moc nevím. Přesto jsem nebyla vůbec zklamaná, právě naopak. Kromě dobrého příběhu jsem se dozvěděla také spoustu zajímavostí o Tour de France a stoupl můj obdiv k těmto sportovcům. Přeci jen jsou etapy velmi dlouhé a popisovaný terén je šílený. Vůbec si nedovedu představit jet několikakilometrové kopce s tak velkým stoupáním a ještě obklopena soupeři…

Hlavním hrdinou a vypravěčem knihy je Marc Moreau, profesionální závodník s vojenskou minulostí, na kterého se po sérii podezřelých nehod obrátí místní policie s prosbou o pomoc. Mají totiž podezření, že se mezi závodníky potuluje vrah a chtějí po něm, aby si dával pozor a objevil jej takzvaně zevnitř. Sám se tak stává vyšetřovatelem, mnohem více si všímá okolí a bojuje jak se závodem, tak s jeho okolím.

Autorovi se skvěle podařilo vykreslit prostředí Tour de France, a to do nejrůznějších detailů. Zaměřoval se na práci domestika, péči o závodníky, popis tvrdého režimu i zákulisí závodu. Zaujala mě například poznámka o tom, že se závodníci občas cítí jako na nějakém letním táboře. Moc se mi líbil také autorův smysl pro humor skrývající se spíše v detailech a používaných spojeních jako je „cítil se jako mulat na srazu Ku klux klanu“.

Chvíli mi trvalo se do knihy pořádně ponořit, četla jsem spíše po částech a často ji odkládala. Pak se to však zlomilo a já přečetla posledních sto stran téměř v kuse a moc mě to bavilo. Pokud hledáte jako já nějaký neotřelý thriller ze zajímavého prostředí, s touto knihou nešlápnete vedle.

Jorge Zepeda Patterson (* 1952), spisovatel a novinář. Narodil se v Mexiku, na pařížské Sorbonně získal doktorát z politických věd. Pravidelně přispíval svými sloupky do amerického vydání deníku El País. Během let založil a řídil různá periodika. Jeho knižní debut Los corruptores(Korupčníci) z roku 2013 mu vynesl nominaci na cenu Dashiella Hammeta, za druhý román v řadě politických thrillerů Milena o el fémur más bello del mundo (Milena aneb nekrásnější stehenní kost světa) získal v roce 2014 cenu nakladatelství Planeta, třetí titul série Los usurpadores (Uzurpátoři) vyšel v roce 2018.

CernyTrikot

Černý trikot
Autor: Jorge Zepeda Patterson
Překlad: Jana Novotná
Žánr: thriller
Nakladatelství: Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 336
Hodnocení: 88 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/cerny-trikot


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lenka Klestilová: Babička by na mě byla pyšná!

Lenka Klestilova perexVestec – Už je to déle než rok, co přišla paní Lenka Klestilová s úplnou novinkou pro Prahu a Středočeský kraj. Za obrovské podpory Obecního úřadu ve Vestci, v čele s panem starostou, se rozhodla pomáhat druhým i přesto, že...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dobrodruh Bear Grylls uvádí Let duchů

let duchu 200V říjnu vydalo nakladatelství Jota knihu britského dobrodruha a cestovatele Beara Gryllse Let duchů. Jak se jeho románové prvotině vedlo? Stojí za to, si ji přečíst?

...

Literatura

První případ právničky Tóry

ritua 200Tuto zajímavou dámu jsem objevila asi před rokem a jsem tomu ráda. Tóra je ženská podle mého gusta – s ničím se nemazlí, ovšem s ní nikdo taky ne. Na krku má pubertálního syna a o něco mladší dcerku, je rozvedená, pracuje v advokátní kanceláři s příše...

Divadlo

Voskovec s Werichem ve skvělém představení V+W na Dramoxu

KorespondenceVW 1200x1200Nahlédněte do života géniů Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Dramox a Divadlo Na Zábradlí uvádějí představení Korespondence V+W, které se v červnu po 13 letech a 200 reprízách rozloučilo s div...

Film

3KINO se k nám vrací již po desáté

3KINO perexPřehlídka středoevropského filmu 3KINO FILMFEST, letos pořádaná již po desáté, patří ke vzácným příležitostem seznámit se s (nejen) filmovou tvorbou našich severních, východních i jihovýchodních sousedů – už jen proto, že jak polské, tak maďarské fi...