Konfigurace vnitřního JÁ Stevea Jobse

Konfigurace vnitřního JÁ Stevea Jobse

Tisk

altApple, budhismus, design, Zen, dokonalost, komiks… je vůbec možné zkombinovat tyto diametrálně odlišné pojmy do harmonického celku? Jak spolu souvisí například Apple a budhismus? Pojítkem je výrazná a silná osobnost, spoluzakladatel společnosti Apple a rovněž student východního náboženství Steve Jobs. Ano, ten Steve Jobs, jehož kreativita obohatila naše životy nejen o elegantní notebooky s obrázkem nakousnutého jablíčka, ale hlavně o, ve své době převratné, novinky, jakými bezesporu byly IPOD a později IPHONE. Kde a odkud čerpal inspiraci, energii a sílu, díky nimž posléze tvořil dokonalé a nadčasové počítačové produkty?

 

O šetrné zboření mýtů kolem jeho života se pokouší společnost Forbes a kreativní agentura JESS3 prostřednictvím komiksu s názvem Steve Jobs, konfigurace vnitřního JÁ. Jen výjimečně se mi stane, že při prvním letmém prolistování knihy mi naskočí husí kůže a zježí se mi vlasy v zátylku. Ve chvíli, kdy jsem rozevřela komiks na stránce, kde právě Steve Jobs dokončil kaligrafii a nad hlavou má „bublinu“ se slovy „TO JE DOKONALÉ“, se zmíněné pocity dostavily okamžitě. Hned jsem věděla, že knihu neodložím, dokud ji celou nepřečtu. Naštěstí – díky komiksové úpravě – to šlo poměrně rychle, ale na druhou stranu, přečíst jsem si to musela třikrát.

Za prvé – pro příběh samotný.
Za druhé – pro lepší orientaci v jednotlivých prolínajících se životních úsecích hlavních hrdinů.
A za třetí – pro potěchu oka i duše…a pak znovu návraty a listování, už jen tak, pro radost.

Kniha vypráví příběh Jobsova vztahu s Kobunem Chino Otogawou, budhistickým duchovním, který v 70.letech minulého století emigroval z Japonska do USA. Zde se spolu setkali na předměstí Los Altos v Haiku Zendo, kde Kobun působil jako stálý učitel a kam Steve přišel studovat Zen Budhismus. Zrodilo se přátelství dvou silných osobností, které procházelo různými zkouškami – vztah se vyvíjel v průběhu životních etap mužů, kteří, ač si byli v mnohém podobní a jejich cesty se čas od času protknuly, vyznávali přece jen poněkud odlišné hodnoty, avšak jeden druhého nesporně ovlivnili.

alt

Jobs používal určité prvky východního náboženství ke zdokonalování svého estetického myšlení ( hledal takzvané MA), ale bral si z něj skutečně jen to, co opravdu potřeboval. Jinak zůstával ambiciózním a soutěživým podnikatelem, usilujícím o dokonalost v každičkém detailu počítačových součástek, byť se jednalo jen o čip, který ve výsledku stejně uživatel neuvidí. Kdežto Kobun spatřoval dokonalost úplně v něčem jiném…


Příběh je koncipován formou prolínající se současnosti a minulosti od 70.let minulého století až po rok 2011. Orientaci nám usnadňuje barevné monochromatické odlišení jednotlivých etap. Psaný styl knihy je, dle slov samotného autora, „tak trochu epigramatický. Odráží styl KOAN….je hutný a jadrný…meditace, kaligrafie, stárnutí, to vše je z podstaty vizuální záležitost.“

Mohu potvrdit, že v jednoduchosti je krása! Ilustrace i text ve vzájemném souladu, moudra i vtipné glosy, zamyšlení i pobavení ( …zvuk zabodnutého šípu? Jednoduše – ŤONK!).

Závěr příběhu – rok 2011 – Stevova dokonalá kaligrafie…( v roce 2011 Steve Jobs zemřel).
Kniha je doplněna informacemi o obou hlavních protagonistech a také o stránky přibližující zrod komiksu.

Konfigurace vlastního JÁ Steveho Jobse je inspirací, poučením, přetvářením obrazu nejen o něm, ale i o nás samotných. Nedovolme, aby se naše aktivity (jakékoliv) staly našimi šílenými psy.

STEVE JOBS konfigurace vnitřního JÁ
Autor: Caleb Melby, JESS3
Překlad: Ondřej Doseděl
Žánr: Životopis
Vydáno: 2012
Stran: 80
Vydalo Nakladatelství Computer Press v Brně ve společnosti Albatros Media
Hodnocení: 95%


Zdroj foto: Albatros


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mezi postáváním u klouzačky a mixováním ovoce vedu online čtenářský klub, říká vítězka naší soutěže

Alžběta Janečková

Alžběta Janečková, která žije s manželem a dvěma malými dětmi ve Španělsku – na západním pobřeží poblíž Santiaga de Compostela, se stala vítězkou naší literární soutěže nazvané Nejlepší d...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Na mušce: Druhá nebezpečná mise Šedého muže

na musce200Nakladatelství Kalibr vydalo v červnu druhý díl série Šedý muž od Marka Greaneyho s názvem Na mušce. Načasovali si to pěkně, jelikož od července se můžete na Netflixu podívat na film Šedý muž. Garantuju, že se dočkáte fakt pořádné dávky akce a napětí...


Literatura

Mít v hlavě mozek génia není jen tak

mozek genia 200V nakladatelství Listen pod Euromedia Group vyšla kniha Jana Smutného s názvem Mozek génia. Pokud hledáte nějakou dostatečně švihlou jízdu, tak si ji nenechte ujít!

 

...

Divadlo

Premiéra muzikálu v Brně: Ženy na pokraji nervového zhroucení

foto perexPodle známé filmové komedie Pedra Almodóvara  z roku 1988 se v londýnském West Endu pustili naslovo vzatí odborníci muzikálového  žánru, Jefrey Lane (libreto) a David Yazbek (hudba a text písní) do divadelní...

Film

Včelka Mája slaví 100. narozeniny!
ImageNaše kamarádka včelka Mája bavila naše maminky, nás a teď i naše děti. Dobrodružství včelky Máji, Vilíka, Hopa a mnoho dalších přátel zkrátka nestárne. V českém znění bylo vydáno hned 104 dílů. Animované příběhy vycházej...