Dávejte si pozor, abyste nepotřebovali dívku, která krotí noční děsy

Dávejte si pozor, abyste nepotřebovali dívku, která krotí noční děsy

Tisk

Povidky po 1 perexUrčitě jste o nich už slyšeli – o svěřencích slečny Peregrinové, kteří nás vtáhli do úplně nového světa podivných. Jak to dopadlo s hrdinou Jacobem, už víte. Ale co se dělo desítky, stovky let před tím, než jsme se seznámili s Jacobem a jeho dědečkem? Odpoví sbírka povídek a starodávných legend z podivné historie.

Ransom Riggs tentokrát nechává psát prostřednictvím své knihy jednoho z podivných – Millarda Nullingse. Zřejmě i to má za následek změnu stylu psaní. Z rozsáhlých dlouhých souvětí se staly krátké a jednoduché věty, které občas vyvolávají pocit, že povídky jsou určené především malým dětem. Ovšem míra strašidelnosti a občasné krutosti by v případě čtení dětem či dětmi vyžadovala mít po ruce dívku, která dokáže zkrotit noční děsy.

Povídky mají ukázat nejen část historie podivných, ale mají také poučit. Například příběh o kanibalech má jistě poukázat na nenasytnost a na to, co se může stát, když neznáte míru. Ale i případ, kdy je třeba se rozhodnout, komu pomoci a komu ne, protože člověk, který po něčem touží, umí zahrát přesvědčivé divadlo.

Jako velmi originální povídky vybírám ty, ve které se člověk stane ostrovem a tu, kde se člověk přeměňuje do právě toho tvora, který s ním nejvíc soucítí. Zásadní povídka je však ta, která vypráví o první ymbryně a o vůbec první smyčce.
Čtenáře je třeba také upozornit, aby nezapomněli na poznámky na začátku knihy, ještě než se začtou do prvních řádků. Najdou tam například to, že pro vlastní bezpečí, nemají číst třetí příběh pozpátku.

Důležitou součástí povídek jsou i jejich titulní ilustrace, o které se postaral Andrew Davidson. Celkově je formální úprava knihy opravdu „vymazlená“, radost pohledět. Obsahově je to tak padesát na padesát. Zajímavé nápady, ale napsány tak nějak příliš stroze, úsečně. Nicméně je určitě nutnost zařadit povídky do podivné sbírky, takže není o čem moc přemýšlet – pořídit!

Povidky po 1

Povídky podivných/Tales of the Peculiar

Autor: Ransom Riggs
Překlad: Bronislava Grygová
Žánr: fantasy povídky
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2017
Počet stran: 176
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: www.jota.cz
www.jota.cz/povidky-podivnych


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Beata Hlavenková: „Člověk píše, zkouší, skládá, a pak stejně nakonec musí přijít ono políbení múzy, aby to zafungovalo“

BeataHlavenkova 200Beata Hlavenková je velice výraznou osobností nejen české, ale i světové hudební scény. Působí jako skladatelka, zpěvačka, pianistka a producentka. Její tvorba je vždy odvážná, oscilující mezi žánry a vycházející z hluboké znalosti...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

MYSL JE MOCNÝ LÉKAŘ

mysllekar perexExistuje vědecký důkaz o tom, že se člověk může uzdravit sám? Známe rčení „ve zdravém těle, zdraví duch“ ale indicko americký filozof Sri Chinmoy říká „ veselá mysl vždy byla dokonalým průvodcem zdravého těla“. A o rozkolu mezi myslí, těl...


Literatura

Michael Třeštík a rok jeho života

aspon jsem to zkusil 200Nakladatelství Motto vydalo v říjnu knihu Michaela Třeštíka Aspoň jsem to zkusil, která je jakýmsi zápisníkem jednoho roku jeho života.

...

Divadlo

Rok 2084? Vše pod kontrolou, i sex

DRPWinstona Smitha byste na ulici snadno přehlédli. Jak by taky ne, když je to jenom obyčejný pracovník na ministerstvu, co si svědomitě plní své povinnosti. Prostě normální nezajímavý muž, řekli byste si, ale neměli byste pravdu. Winston totiž žije v roce 2084 a je...

Film

Mimořádná událost pro fanoušky českého humoru i milovníky vlaků

MU Jana Plodkova Igor Chmela 01 foto Jaroslav KutheilMimořádná událost je sympatickou českou komedií, jejíž zápletka se inspirovala skutečnou příhodou. Jestli se chcete od srdce zasmát a už vás nebaví velké množství ne...