Nezapomínejte na úsměv

Nezapomínejte na úsměv

Tisk

Jde to i s usmevem 200Nakladatelství Portál vydalo další knihu psychiatra, publicisty a pedagoga Karla Nešpora, tentokrát zaměřenou na úsměv a humor. Nemračte se a začtěte se radši do této útlé knížečky.

 

 

 

Na přebalu knihy je sám její autor s obinadlem na hlavě předvádějící „zdravotnický úsměv“. V situacích, kdy nám není do smíchu je žádoucí a užitečné projasnit si náladu a usmívat se a s tím může tato kniha pomoci. Ostatně hnedka její první slova v úvodu říkají její název: „Jde to i s úsměvem“. Tuto poučku máte mít vždy na paměti a hlavně se usmívat.

Základ knihy tvoří zábavné, poučné a terapeutické příběhy ze života, které jsou rozdělené na části Bylo, Tak nějak a Bylo nebylo. Bylo popisují skutečné příběhy, Tak nějak to asi bylo a možná trochu jinak a Bylo nebylo znamená spíše nebylo. Osobně mě nejvíce bavily právě první zmíněné, smála jsem se u příběhů nazvaných Co divák neuvidí a čtenář se nedočte, naučila se nové slovo bažení a dozvěděla se zajímavosti týkající se protialkoholní léčby (například o tom, že střízlivým přátelům vozí dárky velbloud). Něco se mi líbilo více, něco méně, ale usmívala jsem se hodně, takže účel byl splněn.

Další část knihy se nazývá Smích nám dělá dobře a obsahuje spoustu zajímavostí o smíchu a také některé příklady ze Sto způsobů, jak se smát. Mně zaujal například ten Květinový: „Usmějte se na libovolnou květinu a představujte si, jak se i ona usmívá na vás. Ale co když je právě únorová noc a květina široko daleko nikde žádná? Úplně stačí, když si ji představíte. :-)“ (str. 73) Další kapitola nese název Aby bylo lépe a je plná praktických rad stejně jako závěrečná část Jednoduché postupy, návody a techniky. Můžete si přečíst o usměvavé meditaci, citovém vztahu k věcem nebo jak o sebe pečovat během ročních dob podle čínské tradice.

Jde to i s úsměvem je taková dávka pozitivismu a dobré nálady do kabelky. každý si z ní může odnést něco jiného a o to podle mě jde.

MUDr. Karel Nešpor, CSc., je český psychiatr specializovaný na léčbu návykových nemocí, publicista a pedagog. V Portále vyšla řada jeho úspěšných knih, mj. Kudy do pohody, Jak být milejší nebo Střízlivě, většinou vesele.

Jde to i s usmevem

Jde to i s úsměvem
Autor: Karel Nešpor
Žánr: humor
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Počet stran: 160
Hodnocení: 82 %

https://obchod.portal.cz/psychologie/jde-to-i-s-usmevem/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bartošová – Mladá talentovaná Slovenka, která si užívá Prahu.

bart200Herečka Alžběta Bartošová nyní hraje v divadle Kalich v představení Horečka sobotní noci a nově od září v Atlantidě.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Introverti jako odporní individualisté? Mýtus!

Kontakty perexBýt introvertem ve světě plném extrovertů není snadné. Protože introverti jsou vnímáni jako ti divní, ti, kteří se nehodí pro týmovou práci nebo ti, kteří nemají rádi společnost. A přitom to tak vůbec nemusí být! Devora Zack, autorka knih...


Literatura

Kristina Ohlssonová vydala v češtině první díl z nové série

lotos blues perexKnihy Kristiny Ohlssonové jsou v nejen u nás v Česku přijímány s nadšením. Ke konci minulého roku se na pultech objevila další série s novou hlavní postavou – egocentrickým advokátem Martinem Bennerem, který rád přijímá nesnadné výzvy...

Divadlo

Orwellovo proroctví "1984" nyní ve Švandově divadle

Orwell perexŠvandovo divadlo v Praze přichází s divadelní adaptací kultovního románu George Orwella 1984. Premiéra byla v sobotu 28. ledna 2023, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 17. února a dále na 3., 16. a 23. března 2023.

Film

V Praze a Brně začíná 7. ročník festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest

neviditelna christian schwochowOd středy do neděle se v pražských kinech Lucerna a Atlas a v brněnském komorním kinu Art uskuteční sedmý ročník festivalu německy mluvených filmů