Nakladatelství Anag v prosinci jistě potěšilo všechny milovníky Japonska, protože vydalo kuchařku Mochi – sladkosti z Japonska.
Kuchařku má na starosti francouzská foodblogerka Mathilda Motte, která ji napsala po návštěvě Japonska. Dala tak dohromady 40 receptů na wagaši - japonské sladkosti (koláčky). Konkrétně na mochi dělící se na dango napíchnuté na špejli, daifuku - japonskou verzi makronky či nerikiri – cukrovinky z mochi těsta a fazolové pasty.
Úvod je věnován základním receptům, kde nechybí stránka o potřebných kuchyňských pomůckách a následují recepty na těsta (na mochi, nerikiri, mandlové těsto), sladké pasty (z červených a bílých fazolí nebo červené čočky a také na listy sakury naložené v soli. Při další kapitole už se vám budou sbíhat sliny, protože obsahuje recepty na dango a jednoduché mochi. Vše je v různých obměnách a vy si tak můžete připravit například růžové mochi, mochi s čajem earl grey nebo přelité karamelem. Další část knihy se věnuje koláčkům daifuku a já vím, že ty moka daifuku, které slibují dezert na způsob tiramisu musím vyzkoušet! Zdobné a roztomilé jsou cukrovinky zvané nerikiri – tady mě i manžela zaujaly ty citronovo mandlové ve tvaru květu, ale skvěle vypadají i ty levandulové.
U každého receptu se nachází stručný úvod, dále informace o obtížnosti, době přípravy a vaření. Následuje malý ilustrovaný návod, seznam surovin a popis. Nechybí ani názorná a hlavně lákavá fotografie. Součástí knihy je také příloha obsahující praktický slovníček pojmů, tabulku s českou a anglickou transkripcí, seznam receptů a rejstřík surovin a receptů. Zde je jen škoda, že není ještě „místní“ příloha nebo nějaký dodatek s tím, kde se dají dané suroviny sehnat.
Kuchařka je moc pěkná, má výrazný a zároveň něžný růžově laděný přebal. Na fotografie se krásně dívá a postupy vypadají logicky. Hlavním mottem této knihy je: „Bavte se a všechno si vyzkoušejte!“ a já se už nemůžu dočkat, jak se do něčeho pustím a vyrobím velmi netradiční a jistě dobré pochoutky.
Poté co Mathilda Motte roku 2011 odcestovala do Japonska, objevila tam svět měkkých a křehkých mochi a zamilovala se do nich. Po svém návratu do Francie je však nemohla nikde sehnat, a tak se pustila do jejich výroby. Začala rovněž experimentovat s mandlemi, pistáciemi a dalšími příchutěmi a postupně objevovala enormní potenciál tohoto sladkého bezlepkového pečiva, stoprocentně rostlinného a bez tuku. V říjnu roku 2015 vydala tuto knihu Mochi Mochis, ve které nabízí na čtyřicet receptů, tipů a triků, jak si tyto sladkosti vytvořit přímo doma.
Mochi – sladkosti z Japonska
Autor: Mathilda Motte
Překlad: Katarína Horňáčková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2018
Počet stran: 120
Hodnocení: 77 %
http://www.anag.cz/mochi-sladkosti-z-japonska/pA93.5952/#
< Předchozí | Další > |
---|