Celaena Sardothien pozvedá Krvavé ostří

Celaena Sardothien pozvedá Krvavé ostří

Tisk
 

kravave ostriNakladatelství CooBoo přináší náctiletými čtenářkami jako zákusek před toužebně očekávaným pátým dílem bestsellerové série Skleněný trůn americké spisovatelky Sarah J. Maasové  sbírku povídek Krvavé ostří, v níž se autorka vrací ke klíčovým životním epizodám hlavní hrdinky Celaeny Sardothien před jejím uvězněním v Endovieru.


Sbírka obsahuje pět chronologicky řazených povídek, v nichž je šestnáctiletá Celaena nejobávanějším zabijákem celého Adarlanu a žije obklopena luxusem v Tvrzi vrahů jako dědička Krále vrahů Arobynna Hamela, který se jí před před lety jako opuštěného sirotka ujal. Spolu s ní ve Tvrzi žije i o rok starší Sam Cortland, její rival, kterého svým příchodem odsunula na druhou kolej v hierarchii cechu vrahů.


Hned v první povídce Vražedkyně a Pán pirátů jsou Celaena a Sam posláni společně na Mrtvé ostrovy za Pánem pirátů, aby s ním dojednali obchod. Celaena záhy zjišťuje, že je Arobynn podvedl, jelikož předmětem obchodování mají být lidé.


V druhé povídce Vražedkyně a léčitelka čeká Celaena v přístavu Innish na loď, která by ji převezla přes Oroský záliv do Yurpy, odkud má na Arobynnův rozkaz putovat do Rudé pouště.  V hostinci ji zaujme krčmářova pomocnice  Yrene, která sní o kariéře léčitelky.


V následující povídce Vražedkyně a poušť se Celaena podrobuje výcviku v pevnosti Tichých vrahů uprostřed Rudé pouště. Musí ovládnout svou vzpurnou povahu i hubatý jazyk a čekat, až ji Mistr Tichých vrahů povolá k sobě. Celaena v pevnosti nalézá spřízněné duše i přítelkyni, o níž se domnívá, že jí může důvěřovat.


V předposlední povídce Vražedkyně a podsvětí se Celaena po návratu z Rudé pouště sbližuje se Samem a uvažují o společné budoucnosti. Arobynn ji však pověřuje speciální zakázkou: má zabít melisandského obchodnika Donevala, který přijel dojednat s adarlanským králem smlouvu o obchování s otroky.


Poslední „krvavá“ povídka Vražedkyně a říše bezprostředně předchází Celaeninu uvěznění v Endovieru, z něhož je propuštěna na začátku prvního dílu série Skleněný trůn. Sam a Celaena chtějí opustit království a začít s čistým štítem bez Arobynna za zády na jiném kontinentě. Aby se mohli vyplatit z cechu vrahů, potřebují získat poslední velkou zakázku. Sam přijme nabídku odstranit krále zlomúvalského podsvětí, netuší však, že se jedná o důmyslnou past.
 
Hlavní hrdinka se od začátku chová jako rozmazlená puberťačka, přesvědčená o vlastní neporazitelnosti a dokonalosti, což jí na sympatiích hodně ubírá. Stejně frackovitě se chová i v prvních dvou dílech série. Z uvedených povídek oceňuji Vražedkyni a léčitelku a Vražedkyni a poušť, neboť v nich autorka zkorigovala Celaenino puberťácké chování, jelikož ho neměla vůči komu aplikovat (v hostinci bydlela sama a mezi Tichými vrahy musela bojovat o jejich sympatie a uznání). Ve zbylých třech povídkách Celaena řeší svůj vztah k Samovi a Arobynnovi. Samozřejmě nechybí akční souboje, útěky i podlé intriky a první láska.
Povídkovou sbírku Krvavé ostří doporučuji číst buď před celou sérií nebo nejpozději před čtvrtým dílem Královna stínů, v němž je mnoho věcí dovysvětleno a v němž se na scénu opět vrací kurtizána Lyssandra i Arobynn Hamel.


Krvavé ostří by nemělo chybět v knihovničce z žádné Celaeniných fanynek, neboť jim pomůže poskládat další střípky do mozaiky Celaeniny minulosti a lépe pochopit její motivaci a touhu po pomstě.
 kravave ostri


O autorce
Sarah Janet Maasová se narodila v roce 1986. V současné době žije v Bucks County v Pensylvánii. Má nezdravou zálibu v disneyovkách a špatné pop music. Miluje pohádky, balet a příliš mnoho čaje. Ráda objevuje historii a krásnou krajinu v Pensylvánii se svým manželem a jejich psím společníkem. Největší úspěch sklidila za svoji mezinárodně nejprodávanější sérii Skleněný trůn (Skleněný trůn, Půlnoční koruna, Dědička ohně, Královna stínů). V USA nedávno vyšel pátý díl nazvaný Empire of Storms. Do češtiny byla přeložena také její kniha Dvůr trnů a růží (CooBoo 2016). V dubnu se na pultech knihkupectví objeví její druhý díl nazvaný Dvůr mlhy a hněvu (CooBoo).
 
Název: Krvavé ostří
Autor: Sarah J. Maasová
Překlad: Ivana Svobodová
Žánr: fantastická young adult
Vydáno: 2017
Stran: 408
Vydalo nakladatelství: CooBoo ve společnosti Albatros Media
Hodnocení: 70 %
Zdroj foto: albatrosmedia.cz

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O výstavách v Asii i exotickém jídle s Tomášem Řízkem

rizek deti perexVýtvarník Tomáš Řízek se vloni na podzim téměř odstěhoval do Asie. Vystavoval tam své obrazy a ilustrace, podnikl několik výtvarných dílen a přenášek. Tak jsme se ho zeptali, jak jeho asijské putování dopadlo. 

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Díky Mámě v kuchyni si pochutnají malí i velcí

mama v kuchyni perexNa konci října vyšla v nakladatelství CPress další kuchařka od blogerky, tentokrát od Barbory Charvátové, která od listopadu 2014 vede blog Máma v kuchyni. Tato kuchařka nese stejné jméno a podtitul S chutí pro malé i velké.

...

Literatura

Jerome Klapka Jerome nikdy nezklame

oni i ja 200O prázdninách se člověk nechce zabývat příliš vážnými věcmi. Povalovat se u vody, odpočívat, přečíst si něco odpočinkového, co pobaví a potěší, to je moje představa pohodové dovolené. Anglický spisovatel Jerome Klapka Jerome mě v takovém příp...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2022/2023

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že si pro diváky v sezóně 2022/2023 připravili 9 nových inscenací a myšlenky na jejich konečnou podobu je už nyní naplňují krásným očekáváním. Čtyři z nich se odehrají na Hudební scéně a pět pak na Činoherní. Dvě z nich se ...

Film

Čtení o filmu nejen česky...Věnujme se i četbě zahraniční literatury (pokud ji seženeme)

kinematografia-perexZatímco za vlády komunistů byly televizní programy i nabídka kina zahlceny sovětskými filmy, nyní se k nám z Ruska dostane – a to ještě ojediněle - nanejvýš nějaká ta pohádka. O filmovém dění tam a zejména v republikách, kter...