Vychutnejte si další trampoty jezevčíka Herkula

Vychutnejte si další trampoty jezevčíka Herkula

Tisk

jezevcikova kocovina perexNakladatelství Ikar opět pomyslelo na milovníky jezevčíků a naservírovalo jim pokračování knihy Z pohledu jezevčíka z roku 2015, tentokrát s názvem Jezevčíkova kocovina. Nebojte, o alkoholu to nebude, ale trampot si Herkules a jeho okolí užijí hodně.

 


S Herkulem se potkáváme v jeho nejlepším rozpoložení. Má velkou radost, protože našel své milované paničce Carolin toho pravého muže – veterináře Marka, ke kterému se stěhují.  Zdánlivá idylka však není tak jednoduchá – do hry vstupuje také Markova bývalá žena Sabina, bydlí s nimi jeho matka a nechybí ani spory pramenící z nedostatku komunikace.


Příběhu lidí sekunduje i ten psí: opět sledujeme oddané přátelství Herkula a kocoura Felixe, ale také jsme svědky Herkulova zamilování. Jeho objektem zájmu je Cherie, elegantní fenka zlatého retrievera, se kterou se potkává a také se na ni za každou cenu snaží udělat ten nejlepší dojem.


Hlavním tématem knihy je happy end, tedy šťastný konec, jak uvozuje i rozhovor v úvodní kapitole:
„Tak. Tohle má teda být ten mnohoslibný happy end. No jo.“ Felixův pesimismus mě teda pěkně rozčiluje. Proč se pro jednou prostě nemůže se mnou jen tak radovat?
„Ano, to je happy end, tečka!“
„Podle mých zkušeností to takhle u lidí nechodí. Šťastné konce, myslím. Ve všem si vždycky najdou nějaký háček, problém.“
„Okej, pro mě za mě. V každém případě ale to je MŮJ happy end.“
Felix jen zhluboka vydechl a zavrtěl hlavou. To vypadá u toho černého tlustého kocoura vždycky hrozně odevzdaně. (str. 5)

Jezevčík Herkules je přesně takový, jako si jej pamatuji – věrný oddaný a mazaný společník, kterému jde hlavně o dobro svých blízkých. Dokáže se chovat jako lidský jedinec, snaží se zamíchat dějem a dělá obyčejnou knihu velmi milým kouskem. Jelikož se jedná o druhý díl, uvítala bych více „berliček“ z toho minulého – něco jsem si po těch dvou letech pamatovala, ale někde si nebyla jistá. Nicméně příběh je jednoduchý a čtení velmi nenáročné, takže to tím rozhodně netrpí.


Román se okrajově dotýká také různých témat z běžného života. Například problematiky zapadnutí do školního kolektivu, začátkům společného bydlení (vytyčování si teritoria), návratům ke starým láskám a dokazuje také známé tvrzení „odříkaného chleba největší krajíc“. Leckdo se tak v příběhu může najít.


Jezevčíkova kocovina je věc na jedno odpoledne, na jednu konvičku čaje, a pokud hledáte nějaké milé odpočinkové čtení, tak je Jezevčíkova kocovina jasnou volbou.


Frauke Scheunemannová se narodila v roce 1969 v Düsseldorfu, vystudovala práva a pracovala jako novinářka a tisková mluvčí. Od roku 2002 je na volné noze a píše romány společně se svou sestrou pod pseudonymem Anne Hertz. V České republice jí vyšly dvě knihy o jezevčíkovi Herkulovi (Z pohledu jezevčíka, Ikar 2015) a také dvě o kocourovi Winston: Kocourova tajná mise (Albatros, 2015) a Winston: Agent Tichá labka (Albatros, 2016). V originále mají obě tyto knihy svá pokračování.  Frauke Scheunemann žije se svým manželem, čtyřmi dětmi a psíkem Elmo v Hamburku.

jezevcikova kocovina obal

Jezevčíkova kocovina
Autor: Frauke Scheunemannová
Překlad: Pavla Lutovská
Žánr: humoristický román
Nakladatelství: Ikar (Euromedia Group)
Rok vydání: 2017
Počet stran: 248
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Redaktorka a autorka italské kuchařky Alice Rossi: „Ital by nikdy nezasedl s jídlem před televizi!“

Inspirato 200Redaktorka, PR manažerka, milovnice Itálie a maminka dcery Adiny – to je Alice Rossi. Sympatická světoběžnice má kromě jiného na svém kontě také kuchařku italských receptů. Publikace se jmenuje Ispirato da Italia a v roce 2014 ji vydalo nak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Agatha Christie jako hlavní postava - Talent na vraždu

talent na vrazdu 200V lednu vydalo nakladatelství Knižní klub knihu Andrewa Wilsona Talent na vraždu, ve které sází na hlavní hrdinku. Není jí totiž nikdo jiný, než světoznámá spisovatelka detektivních příběhů, Agatha Christie. Jak se příběh, který...


Literatura

Podivuhodné příběhy z Atlantidy: Nevážná kniha o vážných věcech

Atlantida perexNakladatelství Fragment je na trhu už téměř 14 let. Za tu dobu vydalo stovky knih – především pro děti a mládež. Nad Podivuhodnými příběhy z Atlantidy se ale pobaví celá rodina.

Divadlo

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďar...

Film

Done in 60 seconds aneb staň se hvězdným režisérem!

altCo všechno se dá zvládnout za šedesát sekund? Hodně. Skoro všechno. Nebo možná úplně všechno? Co třeba celý film? Nevěříte? Tak to se pak mýlíte, protože: „Jediná minuta vás může dostat na filmový festival v Karlových Varech a toho nejlepšíh...