Jan Pirk je běžcem na dlouhou trať

Jan Pirk je běžcem na dlouhou trať

Tisk

Srdcar perexKnižní podoba rozhovoru novináře Tomáše Poláčka s kardiochirurgem Janem Pirkem je důkazem, že i při běhání si lidé mohou povídat, aniž by ztráceli dech. Společné běžecké tréninky jim poskytly dostatek času, aby probrali nejrůznější témata. Mluvili o životě, práci i dění kolem nás. Bilanční dialog vedený v době pandemie ukazuje v plné pestrosti Pirkovy názory i vzpomínky na nesmírně zajímavý, bohatý život. 

Bilanční rozhovor v pohybu se známým kardiochirurgem

Ze srdečného a neformálně vedeného rozhovoru je znát, že oba pánové k sobě mají blízko. Nejen jako běžečtí sparingpartneři, ale také jako kamarádi, kteří si po tréninku rádi chvíli sednou a "proberou život" u piva. Tomáš Poláček umí klást ty správné otázky, Jan Pirk je skvělým vypravěčem. Dlouhé, ale svižné hovory mají neobyčejně široké spektrum témat. Od rodinné historie přes práci až ke koníčkům. Významně se také dotýkají covidového období a související problematiky.

Běžec na dlouhou trať

Ačkoli je doktor Pirk světově uznávaných kardiochirurgem a svým renomé i elegantním vystupováním budí přirozený respekt, ukazuje čtenáři vlídnou tvář a nechává ho nahlédnout do soukromí i pod pokličku své profese. Velice zajímavé jsou například pasáže o unikátních operacích, zahraničních stážích, ale také o rodinných výletech a dalších zážitcích. Mrazení v zátylku vyvolává líčení situace poté, co osobně vyjádřil v médiích svůj názor na koronavirovou pandemii, kdy začal být z různých stran perzekuován. Čtenář plující na podobné vlně ocení trefná výjádření k celospolečenskému dění a novodobým paradoxům. 

Perličkou je odhalení lásky k automobilovým veteránům, zejména velorexům, které sbírá. Záliba v dálkovém běhání je zjevná, k tomu ale Jan Pirk ještě lyžuje, hraje pozemní hokej, sjíždí řeky a vyzkoušel dokonce i jachting, Můžeme jen žasnout, co všechno stihne a kolik mu stále ještě zbývá energie. Zjevnou předností pana Pirka je věrnost, a to jak ve vztahu partnerském, tak profesním. Je to zkrátka běžec na dlouhou trať. Má báječnou rodinu, obdiv si zaslouží jeho manželka, která mu je velkou oporou. Samotný název knihy - Srdcař v cílové rovince - sice naznačuje něco o konci kariéry i lidského bytí, ale v případě Jana Pirka je, doufejme, cílová páska ještě hodně daleko.

Krásné, pohodové a inspirativní čtení s vyváženým obsahem pro všechny, kteří umí ocenit kvalitu. Jak tu profesní, tak lidskou.

Srdcar

Srdcař v cílové rovince
Autor: Jan Pirk a Tomáš Poláček
Žánr: rozhovor
Počet stran: 232
Datum vydání: 21. 10. 2021
Nakladatelství: BizBooks ve společnosti Albatros Media

Hodnocení: 95 %

www.albatrosmedia.cz/tituly/62291606/srdcar-v-cilove-rovince/

( 1 hlas ) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na našich vystoupeních hrajeme průřez celé naší tvorby, říká Vladan Vavruša

gaia foto perexPop-rocková kapela GAIA má už leccos za sebou, hlavně řadu vystoupení, nepřehlédnutelné úspěchy v regionu a narůstající původní tvorbu. Zatímco v září proběhl v Otrokovicích křest CD Druhá múza, kde jako zpěvačka debutuje Bára Havelková, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Modrá CREW 3 - Okko - Cyklus vody

okko200Komiksové nakladatelství Crew přináší nástupce oblíbeného Časopisu Crew, který nese název Modrá Crew. Třetí díl nám přináší Okko – Cyklus vody 1 a 2. Pokud vás zajímají evropské komiksové vody a máte náladu vyzkoušet něco netradičního, akční historický př...


Literatura

Komiksový průvodce Prahou pro děti (?)

veverka a myska v praze obalka - perexNakladatelství Albatros nedávno vydalo komiks s názvem Veverka a Myška v Praze. Jedná se o naučnou publikaci, jejímž cílem je seznámit děti s pražsko...

Divadlo

James Harries a další známí i začínající umělci vystoupí za záchranu kostela na Festivale KUKOKLI: 21. – 23. července

Festival KUKOKLI  foto Vojtěch Krunt 15Léto a festivaly pod širým nebem zkrátka patří k sobě. Návštěvníky všech generací od 21. do 23. července přivítá KUKOKLI 2023. Šestý ročník multižánrového festivalu opět oživí chátrajíc...

Film

JAGNA odhalí obraz venkova 19. století očima uměleckého hnutí Mladé Polsko

BMP JagnaNejnovější film dvojice režisérů Doroty Kobiely Welchman a Hugha Welchmana, z jejichž dílny pochází i snímek nominovaný na Oscara S láskou Vincent, se letos na podzim dočká světové premiéry. Film JAGNA, vytvořený jedinečnou technikou animované malby, b...