Naučte se rozpoznávat nejznámější souhvězdí

Naučte se rozpoznávat nejznámější souhvězdí

Tisk

Najdete souhvezdi 200Najděte souhvězdí snadno a rychle je název nové knihy od Klause M. Schittenhelma, která vyšla v nakladatelství Grada. Na obálce je napsáno, že je ideální pro začátečníky, tak neváhejte a pusťte se do objevování noční oblohy i vy!

 

 

Kniha je rozdělena na kapitoly: Začínáme, Hvězdy a souhvězdí (jaro, léto, podzim, zima) a Měsíc, planety a další svítící objekty. V úvodu je vysvětleno, jak používat knihu, kde je jih a kde sever a tipy pro úspěšné pozorování. Byla jsem velmi mile překvapena, jak je zde srozumitelně popsáno, jak pracovat s mapami hvězdné oblohy i jak najít souhvězdí. A líbil se mi i tón knihy v dalších tipech, například v podobě rady, že je nejlepší najít si pro pozorování společnosti, což přinese více potěšení.

U každého z 25 souhvězdí je u názvu jeho obrys, informace o výšce a šířce souhvězdí na obloze a informace o tom, jak jej najdete. Následuje část o jeho významné hvězdě, nebo případně mlhovinách. V boxu v dolní části stránky je pak text o bájích a pověstech spojených s daným souhvězdím. Na protější stránce se pak nachází samotná mapa hvězdné oblohy s vyznačeným souhvězdím.

Musím přiznat, že jsem se jednotlivými stránkami opravdu kochala a moc mě bavilo si číst i texty, především tedy báje a pověsti. Zaujalo mě například, že co se týče velkého vozu, tak zaznamenáváme v různých zemích odlišné výklady: pro Američany je to „Big Dipper“, tedy velká naběračka. Oj vozu při tom představuje rukojeť naběračky a jeho korba pak vlastní naběrací část. Severské národy hovoří o jednonohém obru; jednou nohou je zde naše oj vozu. „Mimochodem: oficiálně souhvězdí Velkého vozu vůbec neexistuje!U astronomů je vůz místo toho jen součástí velmi rozlehlého a obtížně rozeznatelného souhvězdí Velké medvědice,“ píše se na straně 18 dále.

Najděte souhvězdí snadno a rychle je praktická kniha, která je velmi dobře udělaná. Dá se v ní jednoduše zorientovat a také je opravdu názorná. Vím, že v dnešní době je možné využít i moderních technologií například v podobě aplikací využívajících rozšířenou realitu, ale kniha je kniha! Může se stát základem a také parťákem.

KLAUS M. SCHITTENHELM má jako nadšený amatérský astronom za sebou více než 40 let zkušeností s pozorováním hvězdné oblohy. Díky dlouholetému působení jako průvodce na hvězdárnách ve Stuttgartu a Welzheimu dobře ví, která souhvězdí dokážou začátečníci rozpoznat obzvlášť snadno. Jeho bestseller Najděte souhvězdí snadno a rychle již nadchl více než 100 000 čtenářů po celém světě.

Najdete souhvezdi

Najděte souhvězdí snadno a rychle
Naučte se rozpoznat 25 nejznámějších souhvězdí
Autor: Klaus M. Schittenhelm
Překlad: Petr Labuda
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2023
Počet stran: 96
Hodnocení: 92 %

https://www.grada.cz/najdete-souhvezdi-13365/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav von Kokesch připravuje poctu Jiřímu Šlitrovi

lada kokes perexMuzikant Láďa Kokeš dělá radost posluchačům všech věkových skupin. Srdcem i duší miluje hudbu 20. a 30.let a svou vizáží jako by vypadl z nějakého parádního prvorepublikového večírku....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Osvojte si Nejlepší přesvědčovací techniky

presvedcovací techniky perexGrada vsadila na další knihu populárního švédského mentalisty a lektora Henrika Fexeuse, tentokrát zaměřenou na nejlepší přesvědčovací techniky. Já s vámi nechci manipulovat, ale kniha rozhodně stojí za to!

...

Literatura

Betonová zahrada – rodinná tajemství zalitá betonem

betonDokud jejich otec žil, byla zahrada za jejich domem jeho chloubou. Jakmile onemocněl, rozhodl se ji zalít betonem, protože se o ni už dál nemohl starat. Po jeho smrti začala zarůstat plevelem. Žádné z jeho čtyř dětí neprojevilo zájem o zah...

Divadlo

Zdenek Merta a Kamil Střihavka se potkají u klavíru v Městském divadle Brno

Merta200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek ...

Film

Jak se žilo v období po největších politických represích

Cesko 200Obsáhlý sborník Československo v letech 1954-1962 má jednu mimořádnou přednost: v poměrně krátkých, stručných a přehledných statích mapuje mnohá témata, která se daného období týkají. Kniha, zaměřená převážně na české prostředí, je rozčleněna do něko...