Nanos – my určíme, co si budete myslet

Nanos – my určíme, co si budete myslet

Tisk

nanos 200Německo roku 2028. Celá země poslušně následuje svého prezidenta a leadera Johanna Khelise. Jeho logo JK můžete vidět prakticky všude od restaurací po obaly potravin. Všichni mu věří a řídí se jeho radami. Pokud máte, že vy nebo někdo z vašich blízkých o jeho slovech pochybuje - můžete navštívit zpověď. Danou osobu si vyzvedne garda a odvedou jí neznámo kam. To už ostatně není vaše věc, vy jste splnili svou občanskou povinnost a ochránili společnost. Co na tom, že to byla vaše matka.

 

Malek Wutkowski nedávno utekl po osmi letech z vězení a od té doby skrývá v lesích. Jednoho dne se zaplete do incidentu s rebely, kteří bojují proti Khelisovi a dostane se na jejich základnu. Chtějí využít jeho schopností, které získal za svou zločineckou kariéru. Dozvídá se, že Khelisova téměř neomezená vláda, je možná díky nanočásticím, které jsou v potravinách a pitné vodě. Ty obsahují informace, díky nimž jsou občané snadno manipulovatelní. A to prakticky bez jakéhokoliv odporu. Ne všichni jsou ovšem nanočásticemi ovlivnění, existují lidé, kteří jsou proti nic imunní. Je to podobné jako kdyby měli alergii na potraviny. Po nějaké době je jejich tělo přestane přijímat a u některých se v organismu neuchytí vůbec. Na všechny občany dohlíží garda a pár „vyvolených“, kteří se nazývají Konfesoři a mají prakticky neomezenou moc.

Jelikož Malek není na základně rebelů zrovna hostem, ví, že nemá momentálně jinou možnost, než s nimi spolupracovat. Politická situace ho nijak nezajímá a chce co nejdříve zase nepozorovaně zmizet. Čím více se ovšem s celou situací seznamujeme, zjišťuje, že nemůže být nestranný. Celá záležitost se ho totiž bude brzy týkat, více, než si teď dokáže představit.

O autorovi:

Timo Leibig, narozený v Gunzenhausenu v roce 1985, studoval interaktivní design a verbální komunikaci v Norimberku. Souběžně se studiem pracoval v oboru počítačových her nejprve jako designér a programátor, později jako nezávislý vývojář a kreativní ředitel. Během této doby začal sám psát a vydávat. Dosud vydal devět thrillerů, jeden fantasy román, ale hlavní průlom v jeho tvorbě je kniha Nanos, v německém vydání s dodatkem – Určují, co si myslíme. Stejně dobrý ohlas má i pokračování této knihy Nanos – Bojujete za svobodu.

Ukázka z knihy:

Marie zaťala nehty do volantu. Umělá hmota zaskřípala. Šlachy na pažích se jí napínáky k prasknutí. Bolelo jí v týle, byla úplně v křeči. Šok z právě prožité zpovědi ji ochromil. A zase ten obraz: její zuby zacinkaly o zem. A ještě něco mnohem horšího: obličej manžela, ve kterém zanechalo šedesát let manželství vrásky radosti i smíchu a který se postupně naplnil odmítáním a nenávistí. Zaplatil hotově, uložil rajčata do vozíku, utrhl bobuli z hroznového vína, vložil si ho do úst a vydal se domů. Bez okolků prošel kolem vlastní ženy, která ležela v bezvědomí ve vlastní krvi, obklíčena gardisty. Věnoval jí jen krátký pohled, plný opovržení, jakoby tam ležela jen chátra, nejnižší spodina.

IMG 20200427 200426

Název: Nanos
Autor: Timo Leibig
Překlad: Eva Žočková
Žánr: Thriller
Vydáno: 2020
Stran: 442
Vydalo nakladatelství: DOBROVSKÝ s.r.o.

Hodnocení: 75 %

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/nanos-206445455



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Laura a její tygři zahrají v Lucerna Music Baru pro tygry a pokřtí nové album

laura200V neděli 17. března v pražském Lucerna Music Baru představí kapela Laura a její tygři nové album Zoo Zoo! vydávané kompletně online. Písničky pro děti inspirované životem zvířat z pražské Zoo nazpíval společně s kapelou dětský sbor Ústecké Bambini. Role ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rozfoukejte mozkovou mlhu a žijte kvalitnější život!

Mozkovamlha perexTakzvaná mozková mlha představuje problém, který vám může dost zkomplikovat život. Zahalí vaše myšlení do mraku, zablokuje kreativitu a motivaci, a dokonce vám dokáže vzít i chuť do života. Navodí vám pocit, že jste se zasekli, slova z vá...


Literatura

Karneval - bizarní vyprávění velkoměstského taxikáře

Karneval perexRomán Karneval je bizardním vyprávěním osudu velkoměstského taxikáře, který bloudí ulicemi Montrealu jako Moucha, tak si i sám hrdina říká, Moucha. Proč? Protože rozděluje taxikáře do dvou sk...

Divadlo

Nový český muzikál Bar Silencio bude mít premiéru

silencio200Bar Silencio je třetím muzikálem Milana Matyáše Deutsche (Červený Kukiš - divadlo Mana, Voda živá - Semafor). Premiéru bude mít 22.2.2023 v klubu La Macumba. V tuto chvíli jsou v plánu následující představení 22.2., 23.3, 20....

Film

Soukromé drama Harryho dcer
ImageLetošní silné mrazy snad už konečně polevily. Přesto je od 15. února do 19. února ve třech českých kinech pořádně chladno. Severská filmová zima zavítá do pražského Atlasu, brněnského Artu a do Ostravy. Středeční zahájení bylo ve znamení skutečně stu...