Kniha, která potěší každého knihomola

Kniha, která potěší každého knihomola

Tisk

brokenwheel  200Kniha o knihách? To je snad sen, ne? Ale ne, Katarina Bivaldová se do takového projektu pustila. Nechala prožít svou hrdinku Saru, co by asi chtěl zažít každý zapálený knihomol, který je také ale zároveň beznadějný romantik. Brněnské nakladatelství Host přichází s románem Čtenáři z Broken Wheel doporučují.

 

Když jsem viděla název knihy, měla jsem za to, že to bude třeba o tamních obyvatelích, kteří jsou všichni zažraní do knih a budou si je navzájem doporučovat a přesvědčovat, že tohle je ta kniha, kterou „si musíš bezpodmínečně přečíst, protože…“

Nakonec se ukázalo, že jedinou knihomolkou iowského městečka je starší dáma Amy, která si už dva roky dopisuje se známou neznámou Sarou ze Švédska, a nejenže si vyměňují dopisy, posílají si i knihy. Amy také představuje ve svých psaních své přátelé z Broken Wheel. Nakonec se rozhodne Saru do Ameriky pozvat, aby se konečně po takové době osobně setkaly. A tak Sara nakonec přijíždí a hned ji čeká nemilé překvapení.

Přičicháváte ke knihám jako postavy z knihy? „Cítíš to? Vůně nových knih. Nepřečtená dobrodružství. Kamarádi, které jsi ještě nepoznala, hodiny čarovného úniku ze skutečnosti, které čekají jen a jen na tebe.“ Já obvykle ne, ale také mám svůj rituál, když se ke mně dostane nová kniha. Pěkně si ji musím prohlédnout ze všech stran, podívat se na velikost písma, jestli je rozdělená na kapitoly a jak jsou dlouhé. Pak už jsem s ní seznámená dostatečně na to, abych se do ní mohla pustit.

Autorka přináší příběh o cizince, která je doma ve vlasti šedou myší, nikdo se o ni nezajímá, prodává v knihkupectví, dokud nezkrachuje a pak najednou nemá co dělat, kam jít a o co se zajímat. Kromě knih samozřejmě, a tak přistoupí na nabídku Amy a odjíždí do USA. Daleko od vlasti zamotá svou přítomností život snad každému, téměř každá postava se v její přítomnosti dočká překvapivé změny v životě. Problém s vízem může trochu připomínat film Návrh v hlavních rolích se Sandrou Bullock a Ryanem Reynoldsem.

Některé ze zmiňovaných knih jsem si zapsala do svého seznamu a věřím, že se k nim jednou dostanu. I přesto, že byl příběh poměrně dost předvídatelný, žádnou motanici jako u švédských autorů thrillerů a detektivek nečekejte, vyloudí vám kniha jistě úsměv na tváří a pohladí po duši. Jo, a taky si určitě zapíšete nějaký tip od našich milých horlivých čtenářek.

brokenwheel

Čtenáři z Broken Wheel doporučují/Läsarna i Broken Wheel rekommenderar
Autor: Katarina Bivaldová
Žánr: překladová beletrie
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Počet stran: 400
Hodnocení: 80 %             
Zdroj foto: http://www.hostbrno.cz/
http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/prekladova-beletrie/ctenari-z-broken-wheel-doporucuji-1114


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Zbořil: Pokud člověk může pomoci, pomáhat má!

Zboril 200Těší se na své vánoční pořady, věnuje se charitě, učí, připravuje pohybovou dílničku pro děti, chystá projekt s herci Evou Hruškovou a Janem Přeučilem, bude natáčet první díly nového televizního pořadu, podporuje aktivity cviči...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Hledejte s Christopherem zapomenuté a odhalte ztracené

alchymistova-sifra-volani-prizraku 200V nakladatelství Fragment vyšel už čtvrtý díl ze série Alchymistova šifra od spisovatele Kevina Sandse. Vzhůru na něj!

 

...

Literatura

Naučte se pořádně využívat bylinky české zahrádky
 

bylinky 200Vydavatelství CPress se drží moderních trendů a tak vydalo knihu zaměřenou na bylinky z našich zahrad od zkušené farmářky z jižních Čech.

...

Divadlo

AI: Když robot píše hru. Švandovo divadlo uvede hru napsanou umělou inteligencí

ai robot 200Přestože Švandovo divadlo patří k těm pražským scénám, které se rozhodly otevřít nejdřív v březnu 2021, hned na úvod příštího roku tu pro diváky připravují jednu velmi zajímavou novinku. Už 26. února 2021, uvedou u Švandů unikátní inscenaci ...

Film

Nataša Gollová dostávala role bezstarostných dívek, ale její život nebyl peříčko

natasa 200Kdyby na začátku své filmové kariéry Nataša Gollová vytvořila postavu princezny, možná by to byla ta nejněžnější a nejkřehčí princezna, jakou mohl kdy český film mít. Takovou roli však na Barrandově nikdy nedostala. Ale přece ji role éterických dívek...