Nacistické Německo a jeho Snoubenky smrti

Nacistické Německo a jeho Snoubenky smrti

Tisk

snoubenky smrti200V srpnu 2022 vyšla u nakladatelství XYZ pořádná bichle Snoubenky smrti od francouzského novelisty Jeana-Christopha Grangého, který u nás není neznámý. Pokud máte rádi zamotané příběhy, atypické protagonisty a ponuré zajímá vás ponuré prostředí válečného Německa, pak se neděste délky, přes 600 stran, a směle se začtěte!


Jean-Christophe Grangé, autor Purpurových řek

Novinář, spisovatel a scenárista Grangé (*1961) je jedním z nejuznávanějších a nejčtenějších francouzských thrilleristů. Ve Francii zaujal už svou prvotinou, románem Le Vol des cigognes (Let čápů, 1994), světovou proslulost mu však zajistila až jeho druhá próza, Les Rivieres pourpres (1998, v češtině vydaná o tři roky později pod titulem Purpurové řeky), a to zejména díky filmovému zpracování z roku 2000 (hlavní roli ztvárnil Jean Reno).

Nevěsty neboli snoubenky smrti

Celá Evropa se zmítá předzvěstí války, vře to v politických kruzích a neklid je přímo všudypřítomný. Ale na některých místech to funguje jinak, jako by se ani nechumelilo. Třeba u takzvaných Nevěst, tedy manželek nacistických pohlavárů. Tyto bezstarostné ženušky řeší jen poslední módu, co si dají na oběd a taky drby. Brzy však přijde řada i na ně, když dojde k několika brutálním vraždám. Jak spolu souvisejí?

Jak vypátrat pachatele?

To bude řešit absurdně nesourodá trojice „vyšetřovatelů“, u kterých by nikdo nečekal, že se dají dohromady a dokážou spolupracovat. Máme tady Simona Krause, mladého schopného psychoanalytika a zároveň gigola, který má s těmito ženuškami bohaté zkušenosti. Ženský element zastupuje Minu von Hassel, bohatá dědička a psychiatrička, která vede psychiatrický ústav, svobodná, bezdětná a taky silná alkoholička. Posledním do party je brutální a nemilosrdný esesák hauptsturmführer Franz Beewen, který se řídí vlastní morálkou. Víc o hlavním triu nelze říci, ale pokud se do knihy začtete, hned v úvodu o nich i jejich minulosti zjistíte víc.

Čím ještě vyniká tento zamotaný příběh? Rozhodně popisem neklidné a intenzivní doby, kdy si člověk nemohl být ničím jistý. Reálie na čtenáře dýchnou předválečnou dobou a pokřivenou morálkou. Rozpletení případu a celkové vypravování bude opravdu nečekané.

Proč si knihu přečíst?

Máte-li rádi promyšlené příběhy z dob minulých, předválečných, a nezaleknete-li se délky knihy, pak budete mile překvapeni noir atmosférou, kterou pro vás Grangé přichystal. Někomu můžou ingredience tohoto románu připadat překombinované, jiný zase ocení schopnost autora, jak dokázal využít vícero vrstev a vytvořit kompaktní vypravování.

snoubenky smrti

Název: Snoubenky smrti
Autor: Jean-Christophe Grangé
Originální název: Les promises (2021)
Žánr: světová literatura, detektivka
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 616
Hodnocení: 80 %

Zdroj: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/81485487/snoubenky-smrti/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura pro mě znamená čtení v posteli a fascinaci lidskou tvořivostí

Radka perexŠéfredaktorka Kultury 21 Radka Mothejzíková toho stíhá opravdu hodně. Kromě civilního zaměstnání, má spoustu koníčků a svůj vlastní krámek v České Lípě. Obětavě se věnuje i vedení magazínu K21, což všichni maximálně oceňujeme. Možná vás bude zajímat,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zachraň, co zbývá z ráje

strazci prebal 200Mystický příběh Jona Steela Strážci nese podtitul: Zachraň, co zbývá z ráje, než vládu převezme peklo. Opravdu jde o zásadní linku příběhu – mystického, bizarního, neuvěřitelného. Ač se zdá být všechno v něm přitažené za vlasy ...


Literatura

Maková válka: Čína, bohové a čínský zvěrokruh

big makova-valka-csT-487671 (2)

Hlavní hrdince Rin je na počátku románu 14 let. Žije u pěstounů, v provincii Kohouta, na dálném jihu, stará se o jejich krám a roznáší pro ně nelegální opium. Jakmile se ...

Divadlo

Na podzim do divadla: O pejskovi a kočičce

200divZlínské Městské divadlo si dětského diváka předchází, jak může. První premiéra sezóny 2013/2014 bude patřit dětem. Oblíbená dvojka pejsek a kočička opět budou řádit na jevišti. A děti budou znovu se zatajeným dechem sledovat, jak tito dva nerozluční kamarád...

Film

15. ročník festivalu Jeden svět startuje už zítra!

JedenSvet200Dokumentární festival se řadí mezi domácí špičku svou dramaturgií každý rok. Ale letos je program napěchován k prasknutí! Filmy o lidských právech, dokumenty o zdravotnictví, pohled na moc médií, přiblížení problematiky o mezil...