Těším se na návštěvu Noir Film Festivalu říká patronka Daniela Kolářová

Těším se na návštěvu Noir Film Festivalu říká patronka Daniela Kolářová

Tisk

DanielaK01„Zase nestihnu všechno, co jsem si naplánovala", říká stále aktivní herečka Daniela Kolářová, která se chystá i letos navštívit Noir Film Festival, na kterém se jako jeho patronka objeví už potřetí. Jak momentálně tráví léto, čemu se kromě festivalu věnuje a jak vzpomíná na dobu natáčení svých kultovních filmů?


Paní Kolářová, jak trávíte léto?

Jsem momentálně u lesa, sázím, přesazuji, a prázdninové dny se krátí. Zase nestihnu všechno, co jsem si naplánovala. Moje hlava řeší úplně jiné věci než pracovní povinnosti, ale diář vyhrožuje termíny natáčení seriálu Zlatá labuť a dalšími novými povinnostmi, včetně divadelních představení. A také se těším na návštěvu NOIR FILM FESTIVALU, tuším, že potřetí. Jsem zvědavá na nabídku filmů.

Daniela Kolářová

Daniela Kolářová na Noir Film Festivalu

A když si vzpomenete na filmy, ve kterých jste hrála, jaký byl rozdíl v zákulisí natáčení třeba v 70. letech a dnes?

V zázemí rozdíl nebyl, ale technika natáčení se vylepšila, velikost kamer a jejich ovládání je menší a dokonalejší. A scénáristé i režiséři se nemusí obhajovat před cenzurními komisemi.

Proč jste se vlastně rozhodla stát se herečkou, co vás k tomu motivovalo? Byl to vždycky váš sen?

Když jsem se na střední škole definitivně rozhodla dělat zkoušky na DAMU, byla to doba „zlatých šedesátek” , kdy vycházely knihy dosud zakázaných autorů, a v divadlech i ve filmové branži se uvolňovala cenzura. Bylo toho tolik, co všechno číst a vidět! Divadlo mne okouzlovalo mimo jiné také proto, že obsah her prožíváte společně s diváky, z jejich reakcí dostáváte okamžitou odpověď, zda si rozumíme, nebo ne. A dodnes si herci po představení říkají: „Dneska byli bezvadní lidi". V životní i divadelní praxi nám nevychází všechno tak, jak bychom si přáli, ale musíme se o to znova a znova pokoušet.

Takže sen být herečkou jsem si splnila, ale občas to i bolelo. Jako v osobním životě. Záleží na mnoha okolnostech. Když se ohlédnu zpět, měla jsem velké štěstí. Potkala jsem více kvalitních lidí než těch druhých, a to mi umožnilo s nimi jak v divadle, tak ve filmu pracovat.

Daniela Kolářová

Daniela Kolářová jako patronka filmového festivalu

A jakou roli jste měla nejraději?

Neumím přesně říci, která role byla ta nejlepší, vždycky záleží na obsahu her nebo scénářů a podtrhuji, že na režisérech, režisérkách, ve filmu plus na kameramanovi.

A co život, který nebyl před kamerou? Co bylo pro vás nejdůležitější?

To co bylo pro mne vedle profese důležité, byla rodina. A teď, kdy jsou synové dospělí, jsem závislá na přírodě. Je to veliký dar, zázrak, který potřebuje naši pozornost a péči.

 

Pozvánka na Noir Film Festival

nff 2023 banner mail 427x182 D

Fotografie: NFF


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jožo Ráž: „Hrajem hlavne pre seba a pre svojich najbližších.“

jozo razSlovenská skupina Elán nyní jede velké turné s podtitulem „Best of Elán“ a před Vánoci má v plánu komornější unplugged turné „S vámi“. S námi udělal rozhovor Jožo Ráž, který mimo ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ráda bych ještě jednou řekla: „Tak Karle, dobrý světlo!“

malek200Chtěla bych dnes krátce zavzpomínat na pana Karla Málka, moudrého a skromného člověka, který mi vstoupil do života a zanechal tam otisk už napořád. Poznala jsem ho jako pamětníka, vypravěče, fotografa a spisovatele. Na svou knihu Letecké legendy byl práv...


Literatura

Skamaraďte děti s abecedou

kamaradi z abecedy200Pro všechny rodiče malých dětí, které již brzy čeká škola a boj s psaním a čtením, je tady výborná publikace s názvem Kamarádi z abecedy. Za knihou, do které se může kreslit, čmrkat i obtiskovat obarvené prsty,...

Divadlo

Kniha džunglí ožívá na prknech Divadla Kalich

200divSlavný příběh Rudyarda Kiplinga o lidském mláděti Mauglím, kterého vychovala džungle, se stal dobrým tahem a námětem pro muzikálovou verzi, kterou do hudební podoby přepracovali Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.

...

Film

Film o Michalu Marošim se blíží dokončení, autoři prosí o podporu na střih a propagaci

marosi 200Film o českém bikerovi Michalu Marošim se už blíží do cílové rovinky, ale k dokončení mu pořád ještě chybí desítky, možná stovky hodin práce. Autoři se nyní obracejí na veřejnost s žádostí o podporu.

...