Krása vsakující se do míst, kde žijeme...

Krása vsakující se do míst, kde žijeme...

Tisk

Prinalezeni perexZačala bych duchem místa. Odkazem mých předků. Nalezením svých silných míst. A začala kolem sebe tvořit krásu, která se podle autorky bude vsakovat do místa, na kterém žijeme. Zamyslela jsem se. Znáte ty lidi, kteří umí udělat domov kdekoliv? U kterých je vám krásně, protože z ničeho udělali mnoho? Tak tady bych si byla jistá, že tito lidé vědí, kam náleží.

Přináleží místu, kde žijí.

Přináleží životu, který žijí.

Se vším všudy.

Tak to je první a rozhodně ne jediné místo v knize Přináležení, které zaujme a osloví tu nejzanedbanější část našeho já. 

U každého bude toto místečko jiné. Ach, kolik jich jen autorka našla!

A bylo mi u čtení této knihy krásně. Měla jsem pocit, že se zavrtávám do svého hnízdečka, ve chvilce bezpečí a je tu se mnou někdo, kdo umí pojmenovat to, co cítím. Umí mě přivést na ty správné myšlenky, které vedou k výsledkům. Někdy to byla bolestná nostalgie, jindy bolest z přemíry něhy. Někdy bolest z přemíry bolavého, které člověk člověku může dělat.

IMG 20221017 130647 - kopie

Když budete těmi lidmi, kteří ví, proč tu jsou – budeme platni i pro životy druhých. Ano, naši rodiče nám mnohdy předali spíše otrávené jablko než nějaké hodnoty, ale je na nás všechno rozeznat, rozebrat a naslouchat posvátnému jazyku svého života.

Během čtení mi přišla jedna věc – podívej se do deníčku, který si píšeš. Myšlenky, úkoly, hotové věci… a uvidíš návod na život. Dávej sebe, hledej svůj den. Všechny tužby a bolesti, které cítím mají své místo. Prodírají se ven, ale možná někdy k nim přistupujeme příliš necitlivě nebo hrubě nebo jinak. Možná se splní jinak.

Upřímně… kniha ladění

Nehledala bych v této knize konkrétní rady, ačkoliv nevylučuji, že je tu mnozí i najdou. Ale máte-li chuť se nechat kolébat poetickým, leč naléhavým stylem a otázkami i příběhy jdoucími pod kůži, pak je to ta pravá kniha. Vytváříme krásu tam, kde se zabydlela ošklivost – ano, tak těžký ten úkol ŽÍT opravdu je.

Kniha nás unáší, konejší, kolébá. Otírá slzy, které se objevují a vyplavují hořkost, bolest…

O autorce: Toko Pa Turner je kanadská spisovatelka a učitelka, která ve své práci se sny propojuje mystickou tradici súfismu a jungiánský přístup. V roce 2001 založila školu snění Dream School, kterou už prošly stovky absolventů. Toko-pa je někdy nazývána porodní bábou psýché, její práce se zaměřuje na obnovu ženskosti, sounáležitosti s přírodou, respektu vůči zármutku, rituálům a kráse. Žije v Kanadě, na malém ostrově v Sališském moři u Britské Kolumbie.

Prinalezeni

www.grada.cz/prinalezeni-10164/

Hodnocení: 98 %

( 2 hlasů ) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Boučková umí psát skvělé pasti na čtenáře

martina bouckova200Známe se několik let. Máme za sebou spolupráci při propagaci knížek, dobře vím o její vášni pro psaní. Skvěle fabuluje a je mistrem dialogů. Na začátku vydala texty pro děti, dnes se posunula o stupínek výš a vycházejí jí i knížky...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Lenka Sobotová: Suchý konce

suchy konce perexDuševní samomluvy a suchý konce. Někdy máme chuť se začíst do něčeho, co je obyčejné i neobyčejné, zároveň tím, jak to proniká do nitra duše, jak nás to osvobozuje od vlastních myšlenek, protože zjistíme, že jiní lidé mají někdy v h...


Literatura

Organická oprátka

organicka opratka 200V říjnu vydalo nakladatelství Host velmi zajímavou knihu mladého a nadějného autora české fantastiky Viléma Koubka se zvukomalebným názvem Organická oprátka. Mix apokalyptického světa, westernu a nezřízeného zabíjení v kombin...

Divadlo

V neděli 31. října se ve vyprodaném Divadle na Vinohradech konal IV. ročník taneční show Roztančené divadlo

roztancene divadlo 200Autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka & Terezy Řípové byl odstartován v roce 2016 v Městském divadle Mladá Boleslav, kde proběhl první ročník projektu Roztančené divadlo aneb když herci tančí. Po tamním úspěchu p...

Film

SLADKÝ ŽIVOT: Nová komedie od tvůrců hitu Ženy v běhu

sladky zivot200Dne 14. března bude mít v kinech premiéru komedie SLADKÝ ŽIVOT, která vznikla pod vedením producenta a režiséra Tomáše Hoffmana. Nyní se představuje prostřednictvím traileru a filmového plakátu.

...