Podvratný politický román

Podvratný politický román

Tisk

noc o polednach perexV edici Slavné utopie nakladatelství LEDA vychází politický román Arthura Koestlera Noc o polednách. Stručná kniha, stručná informace o ní a několik důvodů, proč by neměla zapadnout.

Burcující román spisovatele maďarského původu Arthura Koestlera ukazuje, "jak mnozí z nás dovolí, aby jejich úsudek zmátla sugestivní ideologie, aby jim přitažlivá vize zastřela zrak a aby politické přesvědčení převážilo nad lidskou sounáležitostí. Vyznění knihy je jednoznačné: Dávejme si velký pozor, abychom nepodléhali sebeklamu!" říká nakladatel.

Neomachiavelismus ve jménu kosmopolitního rozumu

I když děj románu reflektuje pozadí velkých moskevských procesů z let 1936–1938 s bývalými čelnými představiteli, je knihou nadčasovou. Je sice knihou o jednom osudu, ale symbolizuje životy mnoha lidí. Hlavní postavou románu je bývalý lidový komisař Rubašov, fiktivní postava, která připomíná Bucharina. Je semlet politickou mocí, je zatčen, uvězněn a souzen za velezradu proti vládě, které pomáhal, a je nespravedlivě odsouzen. Román je psychologicky dokonale zvládnutým dialogem mezi vyšetřovaným Rubašovem a jeho vyšetřovatelem. Neprávem opomíjené dílo, které směle konkuruje Orwellovu románu 1984 a odvolává se na Machiavelliho Vladaře.

Posuďte z ukázek:

"Ve chvílích, kdy si historie vybírá oddechový čas, může být politika spravedlivá; v kritických bodech zvratu neexistuje jiné pravidlo než ona dávná věta, že cíl světí prostředky."

"Kdo má nakonec pravdu, musí být předtím vždy v neprávu a bezprávně jednat. Ale kdo měl pravdu, to se ukáže až dodatečně. Do té doby jednáme na úvěr; v naději, že nám dějiny dají rozhřešení."

Autor si všímá, že od doby Machiavelliho Vladaře "už nebylo nikdy nic skutečně důležitého o pravidlech státnické etiky řečeno"."My jsme do tohoto století zavedli neomachiavelismus; ostatní, kontrarevoluční diktatury jej v hrubší podobě napodobily. Stali jsme se neomachiavelisty ve jménu kosmopolitního rozumu, to byla naše velikost; ostatní jimi jsou ve jménu nacionálně omezené romantiky, v tom jsou anachroničtí. Proto nám dá historie nakonec rozhřešení; jim ne…"

"Historie nás naučila, že se jí musí častěji sloužit lží než pravdou, neboť její materiál, člověk, je lenivý a musí být před každým novým stupněm svého vývoje nejprve čtyřicet let proveden pouští. A tou je ho třeba pohánět za neustálých hrozeb a lákavých slibů a provázet ho vymyšlenými hrůzami a vylhanou útěchou, aby se nenechal předčasně ukolébat a nespokojoval se klaněním zlatým telatům."

O autorovi, překladateli a jeho překladu

Arthur Koestler, rodným jménem Artúr Kösztler, (1905, Budapešť -1983, Londýn) byl maďarsko-britský spisovatel, filozof a novinář, rodina jeho matky pocházela z Prahy.

Román Noc o polednách vychází ve čtivém moderním překladu Radovana Charváta. Překladatel při křtu knihy zdůraznil, v čem je jedinečná: "Unikátem tohoto vydání je to, že předchozí vydání tohoto mimořádného politického thrilleru nevycházela z německého originálu, ale z dobového amatérského anglického překladu. V něm chyběly celé odstavce a znehodnocovaly ho mylné interpretace. Jeho zdrojem byla raná verze textu, nikoliv definitivní autorské znění. Teprve nedávno byl objeven Koestlerův originál, od roku 1940 považovaný za ztracený. Působí ostřejším dojmem, příběh je sevřenější, dialogy působivější, tón je ironičtější. Jako bychom hleděli na obraz, z něhož byla odstraněna vrstva prachu a barvy i tvary vystoupily v mnohem jasnějším světle."

Poselství k dnešku slovy nakladatele

"Noc o polednách, jeden z nejvýznamnějších politických románů v historii lidstva, vyjadřuje Koestlerův statečně prosazovaný názor, že z dlouhodobého pohledu je lepší škodlivá pravda než užitečná lež. V dnešní rozdělené společnosti jsou silně zastoupeni ti, jejichž vztah k realitě je pouze zprostředkovaný a které proto lze snadno ovlivnit, pomýlit. Je inspirující přečíst si tuto knihu – i dnes totiž má podvratný zvuk."

Noc o polednách obálka

Noc o polednách
Autor: Arthur Koestler
Překlad: Radovan Charvát
Ilustrace: Grafik: René Senko
Žánr: Politický román
Nakladatelství: LEDA, edice Slavné utopie
Rok vydání: 2023
Počet stran: 312

Hodnocení:100 %

www.leda.cz/Titul-detailni-info.php?i=885


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„To dobré jsme nechali z minulého ročníku a přidali k tomu další zajímavé věci.“ lákají organizátoři Holešovské Regaty

altChcete si sjet vodní lávku na trakaři či kole a u toho poslouchat Tomáše Kluse? Dát si díky Kultuře21 Holešovského utopence? Už za 29 dní máte možnost, protože necelý měsíc nás dělí od druhého ročníku festivalu Holešovská Regata, který nenabízí jen hudbu, ale i s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zachraň planetu, staň se motýlem. Nebo vycestuj s Redline expedition

Putovani za zviraty perexAutorka knihy Putování za zvířaty, podnikatelka, cestovatelka, lektorka a velká milovnice přírody Kamila Paličková, zve prostřednictvím stránek čtenáře na cestu do Afriky. Představuje zdejší fascinující přírodu a z...


Literatura

Přechodné dokonalosti – přemýšlivý detektivní román z právnického prostředí

Prechodne dokonalosti 200Všechno začalo zdánlivě bezvýznamným telefonátem mého bývalého spolužáka z vysoké školy. Sabino Fornelli je advokát a zabývá se občanskoprávními případy. Když některý jeho klient potřebuje poradit v trestněprávní zá...

Divadlo

Na podzim do divadla: Soudce v nesnázích

200 divadlo mO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Na britskou komedii můžete vyrazit do Klicperova divadla v Hradci Krá...

Film

Kultura se v jakýchokoli totalitních poměrech stává jejich hlasnou troubou

200fJako pětidílná je zamýšlená sada sborníků souhrnně nazvaných Kultura a totalita. Každý díl se bude věnovat některému z důležitých aspektů, které s tímto tématem úzce souvisejí. Vedle náčrtu každodennosti, jejíž průzkum zajisté vyžaduje časový odstup, jsou to ...