Sophie Hannah: Záhada tří čtvrtin a Poirot v novém kabátku

Sophie Hannah: Záhada tří čtvrtin a Poirot v novém kabátku

Tisk

Hercule PoirotHercule Poirot se v tomto případu, který je nakonec zamotanější než se zprvu zdálo, prostě chová tak jako vždycky. Příběh nemá nudná místa a i když se v některých částech musíte víc soustředit, protože je informací hodně, tak to vynahradí úchvatná a dobře popsaná atmosféra, díky které vás i ty náročnější pasáže stále baví a doslova je hltáte.

 Poirot je obviněn.

Řidič zaparkoval s uspokojivou symetrií a Hercule Poirot se usmál. Auto stálo přímo před vchodem do Whitehaven Mansions, kde Poirot bydlel, a on to jako milovník úhlednosti a řádu uměl ocenit.

Klidně bych řekla, že stejně jako je úhledný Poirot a jeho bydlení, je úhledný i celý román. Nechat se hned v prvních větách příběhu uvést do krásného domu. To úplně cítíte to, co vás čeká. Nádherný nápad, který tvoří atmosféru a podněcuje chuť číst dál.

Tu budí i příběh samotný. Autorka je opravdu důstojnou nástupkyní příběhů Hercula Poirota a nádherně vystihuje jeho povahu, přemýšlení a vše, co je s ním spojeno.

Příběh Záhada tří čtvrtin se dá charakterizovat jako nesmírně nápaditý. Nápad s rozeslanými dopisy, které dotyčné obviňují ze zločinu, rozehrává od začátku napínavý příběh, který prostě musíte dočíst.

Vkusné, čtivé, poirotovské

Velmi distingované jsou rozhovory, jako by každé slovo bylo voleno s ohledem na Agathu Christie. Nejsem úplně znalkyní této autorky, jen ji tak nějak lidsky mám ráda a obdivuju schopnost tvořit úžasné zápletky s tímto osobitým staromilským detektivem, ale Sophie Hannah mě s každou její další knihou přesvědčuje, že psát umí. Kdybych nevěděla, že to není od Agathy, vůbec bych neuvažovala nad tím, že to není její autorské dílo.

Takhle nějak si představuji dobře přebrané žezlo.

Hercule Poirot

Rok vydání: 2023

Přeložila: Veronika Volhejnová

Originál: The Mystery of Three Quarters

Nakladatelství: Kalibr (EUROMEDIA GROUP, a.s.)

Hodnocení: 90 %

www.knizniklub.cz/knihy/640667-zahada-tri-ctvrtin.html 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

BU-FU: „Přátelství na hudebním poli jsou základem všeho.“

BU FU 200K rozhovoru jsme si přizvali skupinu BU-FU, která nedávno vydala nové CD s názvem Buy Us Fuck You. Dozvíte se spoustu zákulisních informací o vzniku tohoto počinu, ale také o tom, jaké je mít v dnešní době kapelu a co...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Projekt Sandrina

Projekt Sandrin200Když jsem poprvé držela v ruce tuhle knihu menšího formátu s fotkou zpěvačky na pevných deskách, hořela jsem nedočkavostí, až se začtu. Čekala jsem příběh plný úspěchu, cesty vzhůru začínající hvězdičky na hudební scénu a odpočinkov...


Literatura

Jak chutná Zakázané ovoce Jojo Moyesové?

zakazane ovoce 200V nakladatelství Ikar vyšel ryze letní titul, další kniha z edice světový bestseller – Zakázané ovoce od Jojo Moyesové.

 

...

Divadlo

Zahraj to znovu, Same. Kultovní komedii plnou chytré a osvěžující zábavy uvede Vršovické divadlo MANA

Zahraj to znovu Same 200Komedie, která nezklame. Hra Woodyho Allena plná vtipných, nadčasově platných hlášek o partnerství a smyslu života, která sny staví do kontrastu s životní realitou. To je nová inscenace Zahraj to znovu, Same, kterou od 2...

Film

Artcam chystá do kin snímky s šancemi na Oscary

artcam 200Jedná se o islandsko-české teenage drama KRÁSNÉ BYTOSTI, dojemný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO i indiánskou UTAMU.

...