Kov: metal je víra i zákon

Kov: metal je víra i zákon

Tisk

kov200Jako fanoušek metalové hudby jsem si jednoduše nemohla nechat ujít knihu Kov od Karla Veselého, která vyšla v říjnu pod hlavičkou nakladatelství Listen. Hádám, že naláká fandy tvrdší hudby a podporovatele české moderní scény. Ochutnáte Kov taky?

 


Kdo je Karel Veselý?

Nezávislý publicista, spolupracovník Aktuálně.cz, časopisů HisVoice, Nový prostor, A2 a hudební redakce Český rozhlas Rádio Wave. V roce 2001 absolvoval Filosofickou fakultu Masarykovy univerzity (obory anglický jazyk – filosofie). Napsal knihy Hudba ohně (2010) a Bomba Funk (2017).

Svět podle metalu

Je Kov příběh o kapele a o dospívání? Ano. Dá se zařadit i mezi knihy, kde protagonista nachází rozčarování z konformního života a hledá sám sebe. Také ho nejedni mohou považovat za dystopický román. Záleží na úhlu pohledu, na míře očekávání a na tom, co pro vás hudba znamená.

Parta kamarádů – ve složení Satan kytara, Evil zpěv a kytara, Komanč bicí, Pakoš kytara a náš vypravěč Nikdo basa – zformuje kapelu a rozhodnou se hrát ryčný metal po vzoru jejich model, namátkou vzpomenu Napalm Death, Carsass, Mayhem. Seznamují se s drogami, následují krádeže a vandalství a pak se jejich společný příběh přetrhne. Náš hrdina má problém s drogami, ale dokáže se z toho dostat a naskakuje do dalšího kolotoče jménem manželství, rodičovství. I odtud po nějakém čase utíká. Svět se mění a z metalu se stává ideologie, víra i zákon. Je to však dobře, stal se svět pod nadvládou metalu dokonalým?

Linie, přesahy, muzika

Co se mi na příběhu líbí je to, že na vás dýchá fanouškovství autora a jeho zápal pro věc, tedy hudbu. Dokázal přesně popsat pocity kluka, mladíka, muže, který chce vystoupit ze systému maloměšťáctví a žít si po svém. Nechce, aby se z unikátního stal unikonformním.

Co mě moc nezaujalo, kromě odfláklé obálky, je linie budoucnosti, kde se žije podle sociálních kreditů. Vypravování kolísá na přeskáčku mezi lety 1981 a 2041 a při čtení to působí zajímavě, občas ale i zmateně a zmatečně. Taky se střídají některé až filozofické pasáže s něčím plochým až naivním.

Každopádně, pokud žijete hudbou, což je můj případ, tak vám knihu vřele doporučuji a věřím, že si z ní vezmete to, co potřebujete, to, co zaujme a to, co je metal.

kov

Název: Kov
Autor: Karel Veselý
Žánr: román
Nakladatelství: Listen
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 216
Hodnocení: 75 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/kov/kniha/14837/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„V poezii jsem objevila tu nejvhodnější vrbu,“ tvrdí Věra Orzághová

obalka ROZT 200Drsná, provokativní, dráždivá, zhýralá. A také něžná, milující, pokorná a obětující se. Taková je poezie Věry Orzághové, v literárním světě známé pod uměleckým pseudonymem Vorona. Autorka v básních prož...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak překonávat konflikty – Zvládnout a vyřešit složité situace

konf200Kromě toho, že je Anselm Grün autorem přibližně dvou stovek knih, je také mnichem Řádu svatého Benedikta, teologem, filozofem a celerářem, tedy hlavním ekonomem v německém opatství Münsterschwarzach. Ve svojí knize nabízí řešení konfliktů, která vycház...


Literatura

Hravý způsob, jak připravit budoucího školáka

Grafomotorika perNedávno jste poprvé chovali svůj uzlíček štěstí a letos jste ho chystali na poslední rok ve školce. Příští září už z něho bude velký školák! Do té doby ho ale ještě čeká velký kus práce, který mu může usnadnit divočák Fanda v knize zam...

Divadlo

Inženýr Prokop otřásá divadelním světem

krakatit 200Karel Čapek si stále drží status nejhranějšího českého dramatika. Ať už sám, nebo ve spolupráci s bratrem Josefem totiž vytvořil dramata, jež svými náměty neztrácejí na aktuálnosti. I přes široký výběr z Čapkových dramat se n...

Film

Petr Zelenka dokončuje kontroverzní „Ztraceni v Mnichově“

Ztraceni v Mnichove 200Trojnásobný  držitel Českého lva, režisér Petr Zelenka ( Knoflíkáři, Rok ďábla, Karamazovi) , dokončuje svůj nejnovější film „Ztraceni v Mnichově“, jehož příprava trvala pě...