Když se z kočky stane myš: Na mě si nepřijdou

Když se z kočky stane myš: Na mě si nepřijdou

Tisk

na me si neprijdou200V srpnu 2022 vydalo nakladatelství Kalibr vydatnou debutovou knihu Na mě si nepřijdou americké spisovatelky Very Kurian. Příběh dospívající psychopatky Chloe rozhodně stojí za přečtení i díky mistrně zvládnutému popisu psychologie lidí, jejichž mysl je prostě jiná.

 


Debutová autorka

Vera Kurian je spisovatelka a vědkyně se sídlem ve Washingtonu DC. Její debutový román Na mě si nepřijdou vyšel v září 2021. V ČR vyšel v srpnu 2022. Kurian má doktorát ze sociální psychologie, kde studovala meziskupinové vztahy, ideologii a kvantitativní metody. Nepravidelně bloguje o psaní, hororech a popkultuře. Baví ji existencialismus a štěňata.

Naláká vás anotace?

Myslíte si, že je Chloe úplně normální holka? Není. Je to psychopatka. Chloe je v prváku na univerzitě a mezi její koníčky patří jóga, večírky a plánování vraždy kamaráda z dětství, který jí neodpustitelně ublížil. Je také součástí speciální klinické studie, která zkoumá její chování. Chloe totiž nerozumí emocím jako vina nebo strach. Když je jednoho dne jeden z účastníků výzkumu nalezen mrtvý, začíná nebezpečná hra na kočku a na myš. Chloe, která ještě před chvílí byla lovcem, se najednou stává kořistí. Aby dokázala identifikovat vraha, musí se rozhodnout, komu věřit. Ale dá se věřit psychopatům?

Prvotřídní studentka. Prvotřídní psychopatka

Začínáme pěkně zostra, vypravěčkou je sama protagonistka a ta se s ničím a nikým nepáře a dokáže se uzpůsobit tomu, co z ní lidé kolem chtějí mít, nebo co od ní chtějí slyšet. Dokonalý andílek. Avšak s ďáblem v těle. Inteligentní, bez emocí, zato s pevně daným cílem – zabít dávného kamaráda Willa. Vypravování působí svižně a zrcadlí náladu i rozpoložení hlavní hrdinky a díky klinické studii o psychopatech a následné smrti jednoho ze studentů i napínavě. Zvládnou si psychopaté věřit? A kdo je v této hře o život vlastně kočka a kdo myš?

Račte se začíst

Nalákala mě vychytaná obálka i poněkud zvláštní anotace, vždyť kdy se z psychopatické studentky, která plánuje zavraždit dávného známého, stane naopak člověk, který je v tísni a bojuje o přežití? Musím přiznat, že zklamaná jsem nebyla. Jistě, příběh je nereálný a místy přitažený za vlasy, ale proto čteme, ne? Abychom prozkoumali neznámé, užili si příběh a u toho si odpočinuli. A kniha Na mě si nepřijdou splňuje tato kritéria na jedničku.

na me si neprijdou

Název: Na mě si nepřijdou
Autor: Vera Kurian
Původní název: Never Saw Me Coming (2021)
Žánr: světová literatura
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2022, brožovaná vazba
Počet stran: 424
Hodnocení: 85 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/na-me-si-neprijdou/kniha/14425/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Mám prostě zvířata i kytky rád“, říká leader kapely KEKS Štěpán Kojan

Štěpán KojanKEKS je čtyřčlenná česká rocková hudební skupina. Kapela byla založena roku 1981, zprvu hráli pouze v okolí Benešova, nicméně v průběhu let se jejich působnost rozšířila. KEKS má poměrně stálé složení, čase...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ivona Březinová se vydala po stopách Franze Kafky

200litVe svém sedmém – posledním v řadě – literárním cestopisu zůstala Ivona Březinová v hlavním městě naší země. Její hrdinové z „béčkové řady“ (béčko zde není označením jakosti románů, ale vyjádřením toho, že v řadě tituly začínají shodně na „B“ – Básník v ...


Literatura

Na Česko se řítí další Rudiš!

narodni trida rudis 200Nakladatelství Labyrint vydá 15. června novou knihu mladého českého prozaika Jaroslava Rudiše s názvem Národní třída.

...

Divadlo

Rodina Homolkových se vrací! Švandovo divadlo uvede současnou adaptaci kultovní filmové komedie

ecce homo 200Babi Homolková, děda Homolka, Heduš, Ludva i nezbedná dvojčata se vrací! Osmapadesát let od natočení slavného filmu Ecce homo Homolka Jaroslava Papouška se hašteřivá rodinka poprvé objeví na divadelní scéně. Inscenace Ecce homo Homolka v režii m...

Film

Příběh Lídy Baarové byl nepochybně mnohem barvitější než samotný Renčův film

lida baarova perexHned na začátku se musím přiznat, že jsem tvůrcům, když připravovali film Lída Baarová, nesmírně fandil. Dobře jsem si uvědomoval, že natočit dobový snímek není žádná legrace, ale současně se dnes nechci pouštět do nějaké sáhodlou...