Román o skutečném životě českých odbojářů

Román o skutečném životě českých odbojářů

Tisk

 

MBMM+B+M je na první pohled zkratka, která vám asi nic neřekne. Krycí název Tři králové už je podstatně známější. Román o třech známých odbojářích tentokrát zpracoval historik Dalibor Vácha. A to velice dobře.

Výsledek druhé světové války by mohl být úplně jiný, kdyby nebylo českých (ale samozřejmě i zahraničních) hrdinů a hrdinek, kteří se alespoň skrytě postavili okupantům na odpor. Odboj u nás měl stovky agentů či dobrovolníků, jenž pravidelně dělali různou protinacistickou činnost a informovali zejména exilovou vládu v Londýně.

Mezi ty nejznámější jednoznačně patřila trojice mužů vystupujících pod názvem Tři králové. Mašín, Balabán, Morávek (bystřejším právě došla zkratka knihy) se v pražském odboji zařadili mezi legendy, na jejichž kontě se začaly hromadit neskutečné činy.

Jejich popularity využil oblíbený český autor románů a naučné literatury Dalibor Vácha, o němž už je dobře známo, že dokáže historická témata zpracovat opravdu poutavě. Tentokrát se rozhodl nabídnout námět prostřednictvím románu, který ovšem vychází z reálných činů odbojářů.

Kniha nabídne tři větší celky. Na začátku každého z nich je profil jednoho z odbojářů, přičemž na konci se objeví vždy nějaký větší zvrat, týkající se právě dané osoby. A můžete se těšit na opravdu napínavý příběh plný nebezpečných akcí, drastických postupů gestapa a bohužel i smutných konců.

Některé jejich skutky a odvaha působí až šíleně. Měli sice i strach, ale přesto často neváhali skákat nacistům téměř do náruče. Bohužel s plynoucí válkou se okolo nich začala čím dál tím víc stahovat smyčka.

Román je hodně emotivní, nabízí i momenty obyčejného štěstí či neštěstí v tragické době válečné. Odbojáři měli často hlad, byla jim zima a neměli střechu nad hlavou. Vedli velice nebezpečný život, kdy mohl být každý den jejich posledním. Se svými blízkými se mohli vídat jen velice málo a tajně, aby je nepřivedli do nebezpečí. A to všechno dělali pro naši vlast a své spoluobčany.

V textu se velice rychle střídají časy. Často se budete vracet nazpět do minulosti, což může být pro někoho lehce matoucí. Díky krátkým „kapitolám“ je však příběh ještě čtivější a postupuje jím velice rychle. Celá kniha je vlastně sbírkou jejich odvážných činů a postupného směřování k tragickému závěru. Ve vyprávění jsou často zmíněny i budoucí osudy většiny vedlejších postav, které se objevovali v odboji po boku Tří králů.

Budou vás bavit akční scény, budete smutní, když někoho dopadnou nacisté a následně ho popraví. Bohužel se to s přibývajícími roky stávalo velice často. Gestapo bylo nemilosrdnou organizací a za pomoci práskačů a konfidentů se dostalo na kobylku většiny odbojářů.

I přesto byli jejich činy velice důležité a výrazně ovlivnily vývoj celé války. Odvážné skutky trojice známých odbojářů Mašín, Balabán, Morávek dokázal Dalibor Vácha zpracovat opravdu bravurně a nabízí tak jejich úžasné životní příběhy ve skvělé beletristické podobě.

MBM 450

 







































M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek

Autor: Dalibor Vácha

Nakladatelství: Argo

Počet stran: 312

Rok vydání: 2021

Hodnocení: 90 %

https://argo.cz/knihy/m-b-m/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Peter Nagy: Vždy som chcel byť pesničkár

Nagy perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor so spevákom, skladateľom, textárom, producentom a fotografom Petrom Nagyom.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zchlaďte se severskou detektivkou Sněžný anděl

snezny andel200V nakladatelství Kalibr vyšla mrazivá severská detektivka Sněžný anděl od švédské spisovatelky Anki Edvinsson. Stojí za to?

...

Literatura

Intr Ladislava Karpianuse – výborný povídkový román

INTR 200Podle anotace na záložce je internát prostorem, který člověka změní. Toto tvrzení jsem do přečtení knihy Ladislava Karpianuse nemohla plně posoudit, protože sama jsem na internátu ani na koleji nikdy nebydlela. Teď však mohu směle proh...

Divadlo

MACBETH – Too Much Blood, klasika tak trochu jinak

ldy MacbethDivadelní adaptace jednoho z nejznámějších děl mistra dramatu, Williama Shakespeara, v podání českého filmového a divadelního režiséra a dramatika Davida Jařaba svou nevšedností a minimalismem, až komiksovou stručností textů a precizním zpodobn...

Film

Špion Johnny English znovu zasahuje
ImageOd pokračování ztřeštěné parodie na Jamese Bonda by se dalo očekávat, že její úroveň poklesne, stejně jako tomu bývá v mnoha jiných případech ne příliš pochopitelných pokračování. Ale tentokrát úroveň filmu kupodivu s...