V Palokaski začíná být hodně nebezpečno

V Palokaski začíná být hodně nebezpečno

Tisk

noora perexBěhem minulého roku jste mohli v knihkupectvích narazit na novou sérii severské krimi, kde hraje hlavní roli dění ve finském městečku Palokaski. Zatímco v prvním díle se řešilo podivné zmizení studentky Laury, ještě na konci minulého roku jste se mohli začíst do pokračování s názvem Noora, kde se dál případ rozrůstal o nová zjištění a zádrhely.

 


Tělo Laury je nalezeno a všechny pochmurné myšlenky potvrzeny. Případ je uzavřen jako nešťastná náhoda, což ale není všem po chuti a šťourají se v případě na vlastní pěst. O prvním díle čtěte zde (http://kultura21.cz/literatura/12733-nakladatelstvi-xyz-kniha-laura-severska-detektivka-recenze). Miia, školní preventistka a bývalá policistka, se snaží uklidnit Lauřiny spolužáky, ale také sleduje jejich chování a snaží se zjistit, co by pomohlo smrt Laury objasnit.
Do hledáčku ji padne Noora. Nenápadná dívka, která se výborně učí, ale spolužáci ji moc neberou. V každém případě se snaží přitáhnout pozornost a prohlašuje, že se bojí, že ji taky zabijí, jako Lauru. Bohužel tomu nikdo nevěnuje moc pozornosti.
Na Miiu je toho moc – řeší vztah ke dvěma mužům, trápí ji problémy v manželství jejího bratra Nikkeho a aby toho nebylo málo, na scénu přichází smrt pro jednoho člena rodiny z vyšetřovacího týmu. A všude okolo se motá podivná podnikatelka Tiina, která svým zaměstnancům místo výdělků chystá dluhy.

noora


Oproti prvnímu dílu se zvýšil počet stránek, ale i míra napětí. Prvnímu dílu jsem vytýkala na krimi příběh jednoduchou dějovou linii, ale druhý díl už má spoustu odboček, překvapivých situací a nových nevyřešených problémů. Do překladu se opět pustil Michal Švec (mimo jiné také předseda Skandinávského domu).
Obal slibuje strhující thriller a myslím, že se k němu druhým dílem konečně blížíme. Na konci nám zůstávají stále otevřené otázky, ale rozluštění se už blíží v podobě závěrečného dílu. Co nám skupina spisovatelů pod jménem J. K. Johansson asi přichystá?


Noora - Prokletí městečka Palokaski
Autor: J. K. Johansson
Žánr: severské krimi
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2015
Počet stran: 240
Hodnocení: 78 %          

 

     

Zdroj foto: www.xyz.cz
http://www.xyz.cz/noora-2/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zahajuje svůj program

skutec festival200Ve východočeské Skutči nedaleko Chrudimě se po dobu 2 měsíců od 24.2. do 28.4.2013 odehraje již X. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč, který připomíná dlouholetou hudební tradici Skutče a odkaz dvou ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Od teď už jedině kávu s malbou!

miluji kávu perexV současné době nemůžeme navštívit specializovanou kavárnu – ať už se jedná o stylový podnik v zahraničí, či módní bistro ve vašem okolí, aby Vám barista s pomocí mléka nepředvedl nějakou tu alchymii. Vzhledem k ...


Literatura

Jak vycvičit draka

jak vycvičit draka perVeleúspěšné pokračování kresleného filmu Jak vycvičit draka, tak to je hit letošního roku. Aby toho nebylo málo, přináší nakladatelství Albatros knižní zpracování včetně pracovního sešitu pro všechny malé fanoušky.

...

Divadlo

Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Matilda vizualAutor předlohy úspěšného muzikálu, Roald Dahl (1916 – 1990) původem z norské rodiny, se narodil ve Walesu a zemřel v Británii. Z jeho rozsáhlé tvorby spisovatele a dramatika zůstává do dnešní doby světově známé a inscenované dílo, právě MATILDA...

Film

Captain America: Občanská válka je nabitý akcí od začátku do konce

Kažcaptain america 200dý nový film s nálepkou Marvel je očekáván s obrovským napětím a touhou. Nejinak tomu bylo i u dalšího pokračování Kapitána Ameriky s názvem Občanská válka. A tentokrát se máte opravdu na co těšit.

...