Mějte i vy bezodpadovou domácnost

Mějte i vy bezodpadovou domácnost

Tisk

moje zero waste 200V nakladatelství Esence začali poslední dobou vydávat knihy malého formátu plné zajímavých a poučných informací. Jednou z nich je Moje zero-waste kuchyně obsahující jednoduchý návod, jak neplýtvat jídlem.

 

 

Zero-waste je v poslední době skloňovaný pojem znamenající chování bez odpadu. Souvisí to s udržitelnějším životem v lepším souladu s přírodou. Plýtvání jídlem je velkým problémem a přitom stačí jen trochu přemýšlet. Klíčem k zero-waste je takzvaná zásada 3 R: redukovat – renovovat – recyklovat. Redukovat musíte nákupy, abyste nemuseli vyhazovat nepoužitelné zbytky, renovovat znamená právě používat zbytky místo vyhazování a recyklovat pak můžete to, co nemůžete redukovat nebo recyklovat.

Začátek knihy provede čtenáře základy typu konec s odpadem, jak správně skladovat potraviny, co patří na kompost a podobně. Na dalších stránkách se prolínají nejrůznější recepty a také tipy, například jak využít brambory, rýži, citrony, chleba nebo třeba osychajícící dorty. Recepty jsou zaměřené na tak, že se jedná o pokrmy, do kterých můžete právě přidat suroviny, které byste normálně vyhodili. Právě z toho důvodu se jedná o různé smoothie, fritaty, těstovinové saláty a rizota. V tomto ohledu mě velmi překvapil například shake ze zbylého dortu nebo křupky ze slupek, ale na těch 72 stránkách je toho mnohem více.

O zero-waste jsem už něco četla a po přečtení této knížečky jsem zjistila, že hodně zásad ctím přirozeně. Plánuji nákupy, využívám zbytky do jiných jídel a opravdu se snažím potraviny moc nevyhazovat. Objevila jsem, co si můžu zkusit zasadit a od teď si budu do smoothie přidávat mnohem více věcí.

Kniha není nijak direktivní, má praktickou velikost a obsahuje spousty zajímavých rad a inspirace. Její přečtení rozhodně doporučuji každému, kdo hodně vyhazuje, nebo neví, co se zbytky.

Kate Turneová vymýšlí pro sebe a svou rodinu chutná zdravá jídla už mnoho let. Vystudovala zdravý životní styl, píše recepty, přispívá do časopisů a sama píše. O své postřehy o jídle a z rodinného života se dělí na svém blogu www.homegrownkate.com

moje zero waste

Moje zero-waste kuchyně
Autor: Kate Turnerová
Překlad: Tereza Pavcová
Žánr: populárně naučná, kuchařka
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2018
Počet stran: 72
Hodnocení: 87 %

https://www.bux.cz/kucharky-farmarske-bio/moje-zero-waste-kuchyne


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Tesař:"Všichni aktéři Henry Lee Festu od muzikantů po barmany musí rezonovat s duchem festivalu.“

hlf perexBrněnský unikátní festival Henry Lee Fest se letos bude konat 27. září ve Zbrojovce. Hlavní hvězdou je Australan Mick Harvey a berlínš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zápisník milovnice knih – must have pro všechny knihomoly

zapisnik milovnice knih 200V nakladatelství Presco Group vydali před pár dny moc pěkný Zápisník milovnice knih – knihu a kreativní deníček v jednom. Život mu vdechla novinářka Jana LeBlanc a ilustrátorka Martina Pavlová. Jedná se o dílo, kter...


Literatura

RECENZE: Útok na pekárnu

utok na pekarnu200Autora nová kniha Útok na pekárnu Harukiho Murakamiho netřeba dlouze představovat. Tento světoznámý japonský spisovatel má na své kontě již více, než dvě desítky knih, které čtenáře okamžitě ohromí svou jedinečností.

Divadlo

Sportu zdar a divadlu zvlášť! Slavná komedie z Dejvického divadla nebo perfektní Pavla Tomicová na Dramox.cz

dramox 200Komedie ze sportovního prostředí, které musíte vidět i bez sportovních předsevzetí! Divadelní platforma Dramox má skvělá sportovní představení – například skandální příběh známé atletky Koule, vyprávění věčně naštvaného správce stadionu Politika správ...

Film

Týždeň slovenského filmu 2016

tyden slovenskeho filmu 200Prehliadka Týždeň slovenského filmu 2016, ktorá sa koná od 11. do 17. apríla v bratislavskom Kine Lumiére sa predstaví domácou tvorbou uplynulého roka. Nadväzuje tak na priaznivo prijatý prvý ročník, ktorý vznikol m...