Vzhůru na klíčky!

Vzhůru na klíčky!

Tisk

nakliceno 200Další malou a praktickou knihou vydavatelství Esence je Naklíčeno! Semnka, obilniny a luštěniny, která vás naučí vypěstovat si tyto zelené dobroty plné vitamínů.

 

 

Knížečka na první pohled zaujme lákavým a svěžím zeleným obalem. Stejně jako u Moje zero-waste kuchyně mě akorát velmi překvapilo, že se na něm nenachází žádná zmínka o autorce knihy. Ten sice vychází z originálu, kde také není, ale Caroline Brethertonová není uvedena ani v tiráži, jen na poslední stránce je o ní několik kusých informací. Nicméně s přebalem koresponduje také barevnost a praktické zobrazení informací v knize.

Naklíčeno! je rozděleno na dvě části: první představuje fenomén klíčení jako takový a druhá obsahuje velmi zajímavé a zdravé recepty. Čtenáři se nejprve dozví, co to jsou klíčky, proč jsou dobré a jaké jsou nejvhodnější luštěniny, semínka, obilniny. Dále co budou potřebovat, jak postupovat, nebo jak si z klíčků udělat mouku.

Recepty pak obsahují krátký úvod, seznam surovin, postup a také praktické barevné zápatí s informacemi o době klíčení daných surovin. Všechny recepty jsou moc lákavé: od pohankové kaše, přes raw energetické tyčinky až po tabouleh, quesadillu s černými fazolemi nebo letní závitky s klíčky. Jídla vypadají zdravě, jsou lehká a přímo stvořená na léto.

Klíčky si připravuji moc ráda a nejčastěji si je dávám na chleba nebo přidávám do nějaké masové směsi, takže jsem moc ráda za tuto knihu, která je pro mě v prvé řadě zdrojem inspirace. Také mě potěšila přehledná a praktická tabulka máčení a klíčení o dobách a výnosu klíčení. Kdo ohledně klíčků ještě váhá, rozhodně by měl do této knížečky nakouknout!

Caroline Brethertonová už přes 20 let pracuje v potravinářském průmyslu a napsala nebo byla spoluautorkou 10 knih, například The American Cookbook: A Fresh Take on Classic Recipes, Step-by-Step Bread nebo Super Clean Super Foods. Právě super potraviny a také nakličování je jí velmi blízké a ráda zkouší nové postupy.

nakliceno

Naklíčeno! Semínka, obilniny a luštěniny
Autor: Caroline Brethertonová
Překlad: Tereza Grufíková
Žánr: populárně naučná, kuchařka
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2018
Počet stran: 72
Hodnocení: 89 %

https://www.bux.cz/zdrava-vyziva/nakliceno?searchToken=69795666-9839-482f-9831-2d6d479fbde4


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„V poezii jsem objevila tu nejvhodnější vrbu,“ tvrdí Věra Orzághová

obalka ROZT 200Drsná, provokativní, dráždivá, zhýralá. A také něžná, milující, pokorná a obětující se. Taková je poezie Věry Orzághové, v literárním světě známé pod uměleckým pseudonymem Vorona. Autorka v básních prož...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Když „lajky“ nestačí…

a jak se vam libim ted perexJe vám okolo třicítky, obrážíte jednu svatbu za druhou, ale žádná zatím (!!!) nebyla tou vaší? Při frustrujícím sjíždění Facebooku si podrážděně odfrknete, protože v...


Literatura

Vzpomínky: Co když paměť ve vaší hlavě není jen vaše?

vzpominky200Vydavatelství Ikar v červenci v Edici světový bestseller vydalo poutavou knihu, originální thriller se zajímavým nápadem od uznávaného autora Briana Freemana Vzpomínky. Naše paměť patří mezi nejdůležitější a nejvzácnější věci, které máme a ucho...

Divadlo

Derniéra kultovního muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť z Plzně už 22. května streamem!

muzikal josef 200Velkolepá a zábavná muzikálová show pro všechny generace z autorské dílny Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť dobyla doslova celý svět!!! Muzikál s podtitulem Bible v rytmu rokenrolu vznikl na m...

Film

Film Fotograf je stejně bohémský jako Jan Saudek

fotograf plakat 200Film Fotograf (2014) s podnázvem Dámy, radím vám ke klidu…!, který je kritiky dlouho očekáván, byl 6. ledna prvně uveden v pražském kině Atlas za doprovodu režisérky Ireny Pavláskové, fotografa Jana Saudka, představitelky hlavní ro...