Nezapomeňte si k vodě přibalit Slunečnici

Nezapomeňte si k vodě přibalit Slunečnici

Tisk

Slunecnice 200Mladá fronta před několika dny vydala knihu Slunečnice, která zaujme už krásným nevtíravým přebalem a pokud si ji vezmete k vodě, rozhodně neuděláte chybu. Autorkou tohoto kvalitního letního čtení je redaktorka ženských časopisů Klára Mandausová.

 


Hlavní hrdinkou této žluté knihy je Kristina mající spokojené manželství, šestiletou dceru a dobrou práci v redakci. Zdá se, že vše, co k životu spokojená žena potřebuje. Ale život není vždy takový, jaký si jej přejeme mít. Stačí vidět svého pana božského a vše se může změnit… Velké dějové zvraty ani však nečekejte, připravte se na poutavý popis každodenního života.


Kristina je typická žena a především velká bojovnice. Nevzdává se, jde všemu vstříc se svým nadhledem, sarkasmem a smyslem pro humor. Vše je popisováno s lehkostí, nenásilně a především hodnověrně. Možná právě proto není okamžiku, kdy byste Kristině při čtení nefandili nebo se v jejím příběhu nenašli.

Slunecnice


No, Magdaleno, víš, zkusíme to jinak, ano? On už je strejda velkej.“
„Jak velkej? Jako táta? A pojede táta s námi?“
„Ano, jako táta. Táta s námi nepojede, musí do Brna.“
„Aha,“ trochu se zamračila. „No, tak jo.“
„A kterej je to strejda?“
„Štěpán. Ten, co jsme ho potkali v zimě na horách. Pamatuješ?“
„Ten, co na tebe tak čuměl? A říkal ti slivovice?“
„Slunečnice, Magdaleno. Ano, ten.“
„Ten se mi nelíbil.“ Zamračí se ještě víc. (str. 134)

Klára Mandausová je žena, která ráda píše, poslouchá příběhy a dívá se kolem sebe. Začínala jako novinářka v ekonomickém týdeníku, třináct let pokračovala v Mladé frontě Dnes a momentálně pracuje v časopise Marianne. Prezentuje se také na blogu na serveru idnes.cz, v roce 2010 získala i  titul Blogerka roku. Má dceru Kristinu, žije s přítelem Romanem a jeho dětmi Justýnou a Sebastianem v Rychnově nad Kněžnou. Autobiografii v příběhu Slunečnice nenajdete, protože Klára tvrdí, že: „Na příbězích je přeci nejhezčí jejich neuvěřitelnost.”

Slunečnice je na jednu stranu nenáročné čtení, které za odpoledne zvládnete. Na druhou je opravdu silné a ve výsledku budete rádi, že jste si mohli přečíst o osudech někoho jiného a zamyslet se i nad těmi vašimi.

Slunečnice
Autorka: Klára Mandausová
Žánr: román
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2014
Počet stran: 176
Hodnocení: 97 %

www.kniha.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nanovo: „Snažíme se prodávané předměty vytrhávat z kontextu doby a zasazovat je do moderních interiérů.“

nano200Přinášíme vám rozhovor s Jirkou Mrázkem a Adamem Karáskem, kteří stojí za eshopem a dnes i kamennou prodejnou s názvem Nanovo. Ta se zaměřuje především na designový nábytek druhé poloviny 20. století a my se zeptali, jak k tomu vlastně došli a na spoustu ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Když česká detektivka, tak jedině Rychlopalba Štěpána Kopřivy

kopriva 200Štěpán Kopřiva na mě v české moderní literární tvorbě působí docela jako chameleón- nejen že překládá z angličtiny, píše kvalitní řežby a scifárny, ale i fantasy, nyní se dokonce pustil do boje s detektivkou. Jak dopadl jeho nejnovější počin, dete...


Literatura

Srdce v temnotách – další emocemi nabitý příběh


srdce v temnotach200Srdce v temnotách je název další knihy slovenské autorky Táni Keleové Vasilkové, kterou si pro její fanoušky připravilo nakladatelství Noxi. Jaký je tento příběh?

...

Divadlo

Na road-movie? Jedině se slušným člověkem!

slusny-clovek200Jízda životem, i tak bychom mohli nazvat novou inscenaci Švandova divadla. Martina Krátká napsala a zrežírovala novou hru pro smíchovské divadlo na motivy novely Karla Čapka Obyčejný život. Nachystejte si jízdenky, revizor vašeho ž...

Film

52. edice zlínského festivalu filmů pro děti a mládež klepe na dveře

altPřelom května a června bude ve Zlíně již tradičně patřit Mezinárodnímu festivalu filmů pro děti a mládež. Nejen kinosály, ale i zlínské ulice ožijí festivalovým ruchem, dětským smíchem a brebentěním, dobrou hudbou a specifickým klapot...