Vlastivědná knížka pro vzpomínání a procvičování paměti

Vlastivědná knížka pro vzpomínání a procvičování paměti

Tisk

vlastivedna knizka200Existuje hodně titulů, které se věnují problematice paměti. Některé učí různé paměťové techniky jak si zapamatovat řady čísel, jména, nezapomínat věci, jak se učit a mnoho dalších prospěšných rad, ke zlepšení paměti.

 

 

Tato knížka je úplně jiná. Je určena přímo pro seniory, kterým umožňuje vrátit se o pár desítek let zpět do doby svého aktivního života. Přitom nenásilným způsobem si paměť procvičit a také se dozvědět i něco nového. V mládí se výpadkem paměti nikdo moc nezabývá, spíše se zapomínání vysvětlilo slovy, že toho člověk má hodně a jména či čísla, si nikdy nepamatuje. Jenže po letech je to jiné a začíná to člověku vadit. Mnozí si to začínají uvědomovat a hlavně chtějí něco proto i dělat. A pro takové seniory je právě určena tato knížka.

Autorky vybraly šedesátá léta a vzpomínání je spojeno nenápadně s procvičováním paměti. Vrací nás do Československa a tak jedna kapitola je věnována i Slovensku. První kapitola patří České republice jako celku a pak následují tehdejší jednotlivé kraje. Každá oblast má svou mapku k místní orientaci i možnost na osobní vzpomínky vážící se právě k tomu místu. Knížka umožňuje volnost při výběru oblasti, uvádí vždy místní zajímavosti i známé i méně známé osobnosti, kteří tam žili a čím se proslavili. Každá oblast má svá vlastní specifika. Rozdílné pověsti, tradice, písně, zajímavosti i rekordy. Jistě mnozí si vyzkouší a opráší své znalosti z různých vlastivědných oblastí či tvoření nových slov. Knížka přímo zatahuje do aktivní spolupráce seniora, ať se s tím seznamuje sám, v rodině či v kolektivu. Jednoduché běžné otázky a náměty vybízí ke vzpomínání na uplynulá léta, naslouchání a hovoru se svými vrstevníky či v rodině. A to vše vede i k posilování paměti, protože často si člověk uvědomí, že vlastně to ví už ze školy. Jen to měl v nějaké zastrčené zapomenuté mozkové přihrádce.

A jak vypadá taková kapitola?

Začíná dotazem na Vaše místo v tom daném regionu, které jste navštívili, a vzpomínky na ně. Pod názvem Příprava je uvedeno krajové občerstvení, hudba a vzpomínkové předměty, které to připomínají. V Přivítání následuje krátký popis regionu a v Zajímavostech je možnost si tipnout správnou odpověď. Procvičování paměti je formou různých doplňovaček, z historie, zeměpisu, pohádek, pověstí, písní, pořekadel i kulinářství. Tvoří zajímavou všehochuť z běžných a známých oblastí člověka a na závěr s uvedením správných řešení.

 

Název : Vlastivědná knížka pro vzpomínání a procvičování paměti

Autorky : Klára Cingrošová , Klára Dvořáková

Žánr : naučný

Nakladatelství : PORTÁL

Rok vydání : 2016

Počet stran : 192

Hodnocení : 100 %

Zdroj fota : PORTÁL cz

www.portal.cz

 

vlastivedna knizka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Redlová: „Prolistovat se opravdovým bookletem k CD, to má prostě něco do sebe.“

lucie redlovaOtec, matka, křižovatka
Lucie Redlová si na svém nejnovějším albu Křižovatka řekla o přízeň lidí, kteří hledají v hudbě víc než jen výrazné rytmy a vlezlé melodie. Dospělé písničkářs...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Přečtěte si „strašně krásné básničky hrozně dobrého autora“

divka ktera se ptala na otazky 200V Hukvaldech v květnu 2017 až červenci 2018 vznikla kniha se zajímavým názvem Dívka, která se ptala na otázky aneb Slovo je o váze od Neklana. Vyšla v nákladu 100 kusů a najdete v ní plno hravých i pr...


Literatura

Mrazivé echo

mrazive echo 200Nakladatelství Kalibr vydalo v listopadu psychologický thriller Mrazivé echo britské autorky C. J. Carverové. Dokázali byste svěřit svůj život do rukou nejlepšího přítele z dětství?

...

Divadlo

Nabarvené ptáče představilo první díl s názvem Bastard
ImagePalissimo Company uvedlo 7. a 8. února v divadle Archa reprízu kontroverzního tanečního představení z trilogie Nabarvené ptáče jeho první část s názvem Bastard. Že se jedná o skrze neotřelé a velmi poeticky zaměřené...

Film

Tomáš Mašín začne v srpnu natáčet film o bratrech Mašínech. Do kin zamíří na podzim 2023

Masin 200Jeden z největších příběhů studené války se po dlouhých letech konečně dočká filmové podoby. Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes...