Hra na lež

Hra na lež

Tisk

lez200Tak pěkně tenhle příběh začal. Dvě spokojené rodiny, cíle, plány, radosti i běžné starosti. Mít doma dospívající dceru není vždycky jednoduché. Každá má svoji povahu a chová se tak, jak je jejímu věku přiměřené. Ale ruku na srdce – v období puberty se občas tolerují i drobné výstřelky, náladovost a plačtivost.

 

 

Jedna rodina žije v blahobytu. Jejich dcera má všechno, na co si pomyslí. Dobré školy, slušné vychování, bezvadné sociální zázemí. A přesto má její matka pocit, že je jí dcera na míle vzdálená. Druhá rodina žije skromně a chaoticky. Matka se potácí na hranici nouze, její přítel se snaží dělat její dceři otce, což se mu daří a ona to s povděkem přijímá, ale stejně tady něco skřípe. Jakoby snad dcera ani nebyla dcerou. Přes všechny překážky a nevysvětlitelné pocity žijí životy jako miliony jiných rodin.

Až jednou dojde k osudnému zranění, které rázem změní úplně všechno. Zbortí se dosud pevné základy a nosné pilíře. Po patnácti letech dostávají obě matky současně odpověď na svoji otázku. Stojí tváří v tvář faktu, že jejich dcery nejsou jejich dcerami. Jak je to možné? Jak se mohlo stát, že před patnácti lety došlo v porodnici k záměně miminek? Jak to, že si toho nikdo nevšiml? Po prvním šoku stojí rodiče před rozhodnutím, zda to dívkám říct. Co se změní? Komu to prospěje? Komu to ublíží? Nebude lepší žít ve lži? Obě rodiny se setkávají a teprve teď nabírá celý příběh na obrátkách. Aby toho nebylo málo, dochází k nečekané milostné zápletce, jejímž vyústěním je těhotenství. Víc než složitá situace, jak se zdá, nemá řešení. Příběh však končí velmi překvapivě.

lez


 
Četla jsem těch 290 stran jedním dechem. Autorka Tess Stimson je zkušenou vypravěčkou. Na zadní záložce knihy s názvem Hra na lež je napsáno: „Každý spisovatel čerpá inspiraci z vlastního života. Tess Stimson není v tomto směru výjimkou.“ Položila jsem si během čtení několikrát otázku, jak je možné, že je její vyprávění tak sugestivní. Stejně jako jsem se pozastavila nad tím, jak je možné, že jsem k jejím literárním postavám získala téměř hmatatelný vztah. Bylo to všechno tak opravdové. Tess se nevyhýbá vůbec ničemu. Najdete tady všechno – lásku, něhu, erotiku, zlobu, nepochopení naopak kapku pochopení, hořkost, beznaděj, nakonec i tu radost, té je ovšem poskrovnu. Ale přiznejme si, že takový život je – od všeho nám nabízí kousek, a když se ty kousky poskládají, je ta životní mozaika opravdu hořko – sladko – kyselá.

Ještě musím zmínit, že mě zaujalo věnování úplně na začátku knihy: „Věnováno mému manželu Erikovi. Jsi stále pevným bodem, k němuž se utíkám.“ Myslím, že v tom je schováno úplně všechno. Začtěte se a utvořte si názor sami. Příjemné čtení!


Název: Hra na lež
Autor: Tess Stimson
Žánr: Beletrie pro dospělé
Z anglického originálu přeložila: Klára Šumová
Odpovědná redaktorka: Karin Lednická
Jazyková redaktorka: Lenka Vymazalová
Korektura: Milena Nečadová
Ilustrace: Zuzana Pěchová
Sazba písmem Adobe Garamond Pro: Dušan Žárský
Obálka: Rajka Marišinská
Vydalo: Nakladatelství DOMINO, Ostrava
Rok vydání: 2014, vydání první, vázaná
Počet stran:  292
ISBN: 978-80-7303-980-6
   
http://qenda.rehec.cz/
http://renatastastna.blog.idnes.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Brichta: „Nechtěl bych skončit jako typický popový prostitut.“

Aleš Brichta, ikona naší rockové scény, právě dojel vzpomínkové turné, ale stále má před sebou spoustu koncertů. V rozhovoru si můžete například přečíst, jak to vypadá s novou deskou či co si myslí o turné Arakain. Tak směle do ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Procházka po britských galeriích a muzeích

altNejen milovníkům Velké Británie a umění je určena kniha Britské galerie a muzea vydaná Radioservisem. Autor Jaroslav Beránek chce dokázat i pochybovačům, že Británie má co nabídnout…


Literatura

HOLKA PRO VŠECHNO – JEN NE KE ČTENÍ

holka pro vsechno200Charlotte Roche

Uf. Mám to za sebou. Už dlouho se mi v polovině knihy nechtělo samotným znechucením přestat číst. Ani nevím, kde bych začala, protože ve stavu obrovského zklamání.

...

Divadlo

Zažijte atmosféru Glasgow ve Švandově divadle

johnny2 uvodkaV sobotu 17. října uvedlo Švandovo divadlo první premiéru nové sezóny. Hra skotského autora D. C. Jacksona se na české jeviště dostává po roce od její světové premiéry. Glagow, město s nejvyšší kriminalitou ve...

Film

Louis de Funes servíruje Zelňačku

zelnacka louis de funesZelňačka (1981) je jedním z těch velmi povedených filmů, ve kterých hraje stařičký Louis de Funes. Ve své knižní předloze je příběh hlavně o kontrastu zarezlých starousedlíků a nového, svěžího mládí. Fil...