Vždy existuje naděje

Vždy existuje naděje

Tisk

Meli jsme stesti 200Na začátku roku 1939 se židovská rodina Kurcových snažila žít normální život v polském městě Radom. Válka se však neúprosně blíží a když se Polsko rozdělí mezi Německo a Sovětský svaz, členové rozvětvené rodiny se od sebe odtrhli a uprchli do jiných měst a různých koutů světa ve snaze zajistit si bezpečí.

 


Někteří žili s falešnými doklady jako nežidé mezi ostatními lidmi a snažili se, aby se neprozradili. Addy Kurz emigroval do Jižní Ameriky, jeho bratr skončil v pracovním táboře na Sibiři. Jakob a jeho žena Bella pracovali v nelidských podmínkách v továrně pro Židy zřícené v ghettu. Všechny však spojoval strach, že už nikdy neuvidí své blízké, vynalézavost a snaha zůstat naživu.


Skutečný příběh jedné rodiny, která měla neuvěřitelné štěstí
Knihu Měli jsme štěstí napsala Američanka Georgia Hunter. Příběh jejich blízkých je inspirativní a výjimečný, protože navzdory různým těžkostem všichni přežili, a tak se rozhodla zaznamenat jej nejen pro budoucí generace své rodiny, ale i pro čtenáře, kteří vyhledávají skutečné příběhy z období druhé světové války.


Přežít! Ať se děje cokoliv…
Román je napsaný čtivým stylem. Protože však vypráví o osudech většího počtu lidí, je potřeba se na čtení soustředit, jinak se může stát, že se v příběhu ztratíte a nebudete se orientovat v tom, kdo je kdo, ani v jejich vzájemných rodinných vztazích. Při pozorném a soustředěném čtení se však před vámi odhalí mozaika pravdivých příběhů, které byste nechtěli přežít.  


Navzdory tomu je kniha plná naděje a velké vnitřní síly a odhodlání. Hrdinové zažívají neuvěřitelné zvraty osudu. Matka s malou dcerkou uteče z ghetta, těhotná mladá žena podnikne nebezpečnou cestu přes Alpy, díky čemuž si zachrání život, a ani život s falešnými doklady, při němž každou chvíli hrozilo odhalení, se neobešel bez nebezpečných situací. Kurcovi byli odhodlání přežít, ať se děje cokoliv, a to se jim taky povedlo. Proto kniha navzdory těžkému tématu vyznívá optimisticky. Ukazuje sílu víry, odvahy a rodiny, která překoná všechno.  

meli jsme stesti 

MĚLI JSME ŠTĚSTÍ
Autoři: Georgia Hunter
Originální název: We Were The Lucky Ones
Překlad: Pavel Kaas
Žánr: historický román, válečná literatura, biografie
Vydáno: Kniha Zlín, 2021
Počet stran: 472

Hodnocení: 95 %


www.albatrosmedia.cz/tituly/55139048/meli-jsme-stesti

 

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Začtěte se do historického románu podle skutečného příběhu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Pernetová: „Dokud jsem se nepotkala s režisérem Michalem Burešem, netušila jsem, jak moc bude třeba se sžívat.“

pernet perexPět vydavatelů uvede na trh současně jedenáct nových titulů v rámci nového projektu Audioknihy NAHLAS! Historicky první česko-slovenský AUDIOKNIŽNÍ VÍKEND nabídne to nejslibnější z podzimních novinek: Nesbø, Verne, Vondruška, Hawkinsová, Christi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Životní příběh „Křečka“ Hammonda

hammond na hrane 200Nakladatelství XYZ ve spolupráci s Albatros Media dostala po šesti letech na český trh knihu Na hraně: Můj životní příběh od Richarda Hammonda. Ten je především hvězdou televizního pořadu o autech Top...


Literatura

Sliby a chyby Štěstí, lásky, čokolády aneb dokonalý recept na štěstí ŽENY?

stesti laska cokoladaPojďme se podívat, co obal knížky slibuje a co opravdu dává. Skóre je skvělé! Je nepříjemným zvykem psát na KAŽDOU knihu, že je nejlepší a skvělá  a prostě jinak NEJ. Mnohé jsou, ale mnohé také nejsou.

Divadlo

Novým rektorem JAMU bude MgA. Petr Michálek

jamu michalek 200Novým rektorem Janáčkovy akademie múzických umění byl při dnešním zasedání zdejšího akademického senátu zvolený Mg.A. Petr Michálek, který se této vrcholné akademické funkce ujme počátkem února 2022.

...

Film

Udeľovanie cien Slnko v sieti za rok 2019: Sú to skvosty, ktoré nie sú jednoducho dosiahnuteľné

slnko v sieti 200Slávnostné odovzdávanie cien Slnko v sieti za rok 2019 sa uskutočnilo 9. septembra v priestoroch bratislavskej Starej tržnice. Tohtoročný jubilejný desiaty ročník ponúkol pohľad režisérov aj na rúškom zahalenú smrť, či nedostatok pozor...