Ocelové srdce: Jednohubka od Alberta Čuby

Ocelové srdce: Jednohubka od Alberta Čuby

Tisk

ocelove srdce 200Noir román z černého města to je podtitul díla Ocelové srdce od českého herce, spisovatele, režiséra, producenta a divadelníka Alberta Čuby.

 

 

 

Noir román je druh detektivky, který podle Wikipedie má nést tyto charakteristické znaky:

  • děj probíhá současně s vyšetřováním
  • hlavním hrdinou není většinou detektiv, ale oběť, podezřelý nebo pachatel
  • hlavní postava je představitelem společenského, právního nebo jiného systému, neméně zkorumpovaného, než pachatel
  • zasazení do prostředí velkoměsta, které představuje podhoubí organizovaného zločinu a korupce
  • sebedestruktivní vlastnosti hrdiny

Osobně tento žánr nevyhledávám a nemám tak velkou možnost srovnání, ale myslím, že „zadání“ v tomto případě Albert Čuba splnil. Ocelové srdce se odehrává v Ostravě (neoficiálně, označováno je jako černé město) a vyznačuje se především odosobněným vypravěčem, který se často obrací na čtenáře a mnohdy přináší nějaké prozrazení, nebo jej napíná. To se mi moc líbilo a není to v knihách tak časté.

V příběhu sledujeme Martina, který dělá pasáka jeho přítelkyni Nikol. Oba fungují hlavně v noci a téměř ničeho se nebojí. Martin je připraven dělat i špinavou práci a vše se komplikuje, až když se v příběhu objevuje postava novináře, zkorumpovaného politika, nebo herce z Prahy. Jak to vše může dopadnout? To si přečtěte v této krátké knížečce, protože prozradit cokoliv by byla velká škoda.

Kniha je velmi zdařilá po grafické stránce. Je opravdu působivé, jak její tvůrci pracovali s černou a bílou barvou. Jan Donáth zodpovědný za grafickou úpravu a sazbu se zde nebál zdůraznit nějaký úsek bílým písmem na černé stránce a vše doplňují ilustrace Anety Havlíkové. Zaujme také obálka od Lukáše Vodrážky s průstřihy a ilustrací autora.

Ačkoliv jsem Ocelové srdce přečetla rychle, jsem z něj trochu rozpačitá. Určitě je dobře napsané, rozhodně bych si ho dovedla představit jako film, ale celkově se mi to zdálo málo. Navíc jsem se po přečtení neubránila myšlence, zda by podobná kniha vyšla i někomu ne tak známému. Není to vše jen lákání na jméno v současné době populárního Alberta Čuby? To nechám na každém… Mě kniha nenadchla ani neurazila a dovedla bych si ji představit spíše jako součást nějakého většího celku.

Albert Čuba (1983) je český herec, spisovatel, režisér, producent a divadelník. Vystudoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě. Po absolvování nastoupil do angažmá v Komorní scéně Aréna. Dva roky učil na základní umělecké škole ve Slezské Ostravě dramatickou výchovu, nyní učí na Janáčkově konzervatoři v Ostravě obor Jevištní pohyb. V roce 2017 založil a od té doby provozuje Divadlo Mír, nejmladší ostravské profesionální divadlo, které se zaměřuje především na činohru. Je rovněž zakladatelem a krotitelem tygrů v úspěšné improvizační show Tři Tygři.

ocelove srdce

Ocelové srdce
Autor: Albert Čuba
Žánr: detektivka, thriller, novela, noir román
Nakladatelství: XYZ (Albatros Media)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 180
Hodnocení: 75 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/77214644/ocelove-srdce/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pozor na žihadla aneb Vidíš-li vosu, nehýbej se

hous 200Že i něžné pohlaví umí jít za svým hlava nehlava, a třeba i za hranici zákona, o tom vypráví kniha šestnácti krimipovídek Evy Houserové, která právě vychází v nakladatelství JaS.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Opravdu temná krimi: Hlava plná strachu

hlava plna strachuZačátkem roku vyšla v nakladatelství Kalibr již třetí kniha ze série Případy Rosalind Krayové britského autora Roba Ashmana. Příběh se jmenuje Hlava plná strachu a už na obálce knihy se dovídáme, že jde o krimi jen pro silné pova...


Literatura

Dívka v zeleném svetru, která utekla nacistům

Dívka v zeleném svetruNázev Dívka v zeleném svetru zní poměrně nevinně. Mohlo by se jednat třeba o romantický příběh. Nic ovšem nemůže být dále od pravdy. Vyprávění Krystyny Chiger totiž popisuje útrapy její rodiny během druhé světové války...

Divadlo

Městské divadlo Zlín představuje retrokomedii k popukání – Charleyho tetu

cht200Zlínské divadlo uvedlo koncem listopadu premiéru anglické konverzační komedie Brandona Thomase Charleyho teta a konečně tu máme něco svěžího, neokoukaného a hlavně šíleně vtipného!

...

Film

Napoleon je dobrý film. Bohužel ale jen dobrý

napoleon200Začnu pozitivně: Napoleon je dobrý film. Bohužel ale JEN dobrý. Od spolupráce renomovaného anglického režiséra Ridleyho Scotta a slavného "oscarového" herce Joaquina Phoenixe jsem čekala dílo výjimečné, nadprůměrné, pamětihodné.

...